×

Accesează
contul existent

Opinii

Nici o companie, nici o organizatie si nici o tara nu poate fi condusa prin frica. Romania nu avea...

Nici o companie, nici o organizatie si nici o tara nu poate fi condusa prin frica. Romania nu avea in anii 90 nici un ban in buzunar, astazi firmele romanesti cumpara cu sute de milioane de euro, cat o transa FMI din acei ani, retele de magazine in Grecia. Cum sa fim o noua Grecie, cand ii cumparam pe greci?

17.07.2025, 17:51 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

De cateva luni de cand se tot discuta masuri pentru reducerea deficitului bugetar a fost aruncat un val de frica peste Romania. Ca daca nu luam masura x sau nu majoram taxele y, vom avea soarta Greciei, ca vom fi junk, ca nu mai avem acces la pietele internationale, ca ni se taie fondurile europene.

Dupa ce abia construisem un pic de incredere ca putem, ca stim, apare acelasi si acelasi planset pe care auzim de ani: ca noi nu suntem in stare de nimic, ca trebuie sa vina altii sa ne administreze resursele si sa ne conduca economia. Intre timp, antreprenorii romani, care daca ar fi fost dominati de teama niciodata nu ar fi ajuns unde au ajuns, isi vad de treaba.

Uite ca pana sa ajunga Romania la fel Grecia, ajunge Grecia la fel ca Romania. Grupul Dedeman a anuntat astazi achizitia retelei de magazine Praktiker din aceasta tara, cu 17 magazine si 1.200 de angajati. Este adevarat ca avem de-a face cu o achizitie de active in distress, firma mama din Germania fiind in insolventa. Dar este o miscare indrazneata, o tranzactie de peste 130 milioane de euro, care arata puterea capitalului romanesc.

La o cifra de afaceri in jur de 300 miliarde de euro pe an, antreprenorii romani incaseaza dividende anuale de 15 miliarde de euro.

Aceasta este de fapt puterea de foc a capitalului privat romanesc. Deocamdata, o mare parte din acesti bani nu merg suficient in consolidari de business, de crearea de firme puternice care sa atace pietele internationale, ci mai mult in real estate sau eventual pe vacante in strainatate, pe care romanii au ajuns sa dea 10 miliarde de euro pe an.

Deci pe cand 1 milion de romani cheltuie annual 3-4 miliarde de euro pe an in Grecia pe vacante, iata ca vine momentul, asa dupa cum Ziarul Financiar l-a prevazut, cand bani se duc so in investitii care sa aduca randamente viitoare.

Chiar si cu un deficit bugetar aflat sub scrutinul agentiilor de rating, Romania nu e Grecia, dupa cum a dovedit-o de altfel si suprasubscrierea masiva pentru bondurile externe emise de statul roman la doar o saptamana dupa adoptarea pachetului de cresteri de taxe. Si dobanzile au fost mai mici decat cele de la inceputul anului.

Poate putini stiu ca Grecia a fost exclusa de la finantarile internationale private timp de cinci ani dupa intrarea in criza, cu toate taierile bugetare si cresterile de taxe asumate.

Dar diferenta esentiala intre Grecia si Romania nu este ca Grecia a ajuns o paria a pietelor financiare internationale dupa criza internationala din 2008-2009 la o datorie publica de peste 200% din PIB, pe cand Romania este la 50% din PIB. Nu. Diferenta fundamentala intre economia Greciei si cea a Romaniei este de structura.

Romania are 20% din PIB industrie, iar in anii buni chiar 24%, Grecia este la 15%. Baza industriala a Romaniei include marci de masini locale precum Dacia, ceea ce Grecia nu a avut niciodata. Romania are doua reactoare nucleare - nici Grecia si nici chiar Polonia, nu au.

Romania este in top trei la productia de gaz natural si de petrol din Uniunea Europeana, iar in agricultura suntem in top trei la productia de grau, de floarea soarelui si de porumb. Este adevarat ca industria alimentara a crescut cu doar 30% in ultimii zece ani iar cea de retail a crescut cu 300%, dar puterea agriculturii nu trebuie subestimata.

Se compara campurile aride de pietre din Grecia cu holdele Romaniei?

Un mare jucator de pe piata de logistica a spus recent: cand autostrazile de la est la vest si de la nord la sud vor fi gata, Bucurestiul va fi "capitala" de business a unei regiuni de 100 milioane de oameni de pe o raza de 1.000 kilometri.

Pe masura ce marfurile, serviciile si oamenii vor circula mai repede, puterea de business a Romaniei se va amplifica. Polonia se duce astazi spre un PIB de 1.000 de miliarde de euro, dublu fata de Austria. Grecia este la 220 mld. euro. Romania este la 380 miliarde de euro PIB in 2025 sI se va duce spre 600 miliarde de euro in 2032. Bucurestiul va fi capitala Balcanilor.

Grecia are euro, Bulgaria il va avea de la 1 ianuarie 2026. Forta axei balcanice de acum incolo incepe sa se arate. In 2030 se va putea ajunge din Bucuresti la Salonic pe autostrada. Mai e nevoie si de un tren rapid Acum 25 de ani un om de afaceri vizionar spunea: "Voi face din Rompetrol cea mai mare companie petroliera a Balcanilor. Noi nu ne gandim ce spatiu de expansiune avem aici langa noi. Istoric, Romania a fost o forta economicain Balcani, trebuie sa redevenim".

Saptamana trecuta, Rompetrol a deschis a opta benzinarie in Sofia si a ajuns la 55 de unitatI in Bulgaria. Mai conteaza ca acum sunt kazahii in control? Sensul istoriei este prea puternic sa fie deturnat. Petromidia a fost facuta in anii 70 pentru petrolul Iranian, cu mari eforturi. Pretul sau sau fost unul din deconturile din '89 de fapt. Dar astazi functioneaza si este in top 5 companii ale Romaniei. Mai conteaza astazi ca proceseaza petrol kazah?

Fara teama. Cu indrazneala. Romania s-a opus unor imperii aici la marginarea Europei si a rezistat. A rezistat la inflatie de 300%, la deprecieri de 50% ale leului intr-o zi. A rezistat fara un ban in buzunar. Iar acum cu zeci de miliarde de euro in buzunare ne ingenuncheaza un TVA?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare