BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

Felix despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general

Hardware and Design:

Ca fan BlackBerry, la prima atingere a smartphoneului, n-am putut sa nu fiu in extaz. Cand am vazut cutia, dar mai ales dupa ce-am desfacut-o, zambeam ca un copil in fata cadourilor de craciun. BlackBerry z10 are un design modern, cu linii fine si materiale de calitate.

Are un ecran genial, un soft la fel de impresionant si o camera pe masura.


Pareri

Lasand deoparte detaliile tehnice, nu trebuie sa negam faptul ca un smartphone performant trebuie sa vina cu un soft pe masura. Pana la lansarea noii platforme,eram usor frustrat de calitatea produselor RIM (acum oficial BlackBerry) si de faptul ca telefoanele cu alte platforme aveau in primul rand avantajul unui magazin de aplicatii mult mai mare si divers, dar tind sa cred ca de data asta BlackBerry a dat lovitura. Lansand acest dispozitiv performant si construind pe temelia lui un soft complet nou bazat pe structura unica QNX, BlackBerry a deschis oficial poarta dezvoltatorilor de aplicatii cu un mediu prietenos si performant.



Publicul tinta

Daca pana acum smartphoneurile produse de canadieni se adresau in primul rand firmelor si oamenilor de afaceri, a venit momentul ca cei de la BlackBerry sa se gandeasca si la alte categorii de consumatori, cum ar fi tinerii sau cei care sunt atrasi de social-media, jocuri si instant messaging. Prin noua functie BlackBerry Balance, utilizatorii unei retele BES pot avea doua profiluri pe telefon: unul personal, utilizand fisierele, optiunile si aplicatiile stocate pe telefon si unul pentru serviciu, folosind fisierele si informatiile stocate in serverul companiei, diferenta fiind chiar si in layoutul sistemului de operare, avand practic doua telefoane in unul singur, functie care nu este activa in cazul unui abonament BIS.

Cu siguranta noul z10 se potriveste tuturor tipurilor de utilizator, fie ei corporatisti sau nu.



BlackBerry World - Aplicatii

Inca din momentul lansarii z10 in luna ianuarie, au fost multi dezvoltatori care au promis in scurt timp aplicatii de top pentru noul smartphone si se pare ca lucrurile merg din ce in ce mai bine. Skype este in teste iar WhatsApp a fost lansat astazi. Aplicatiile Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr si Forsquare merg perfect dar nu au nimic special fata de ce v-ati obijnuit. In plus exista posibilitatea sincronizarii notelor din telefonului cu Evernote, uploadul si downloadul fisierelor cu Dropbox, citirea PDF-urilor, citirea si crearea fisierelor specifice Microsoft Word, Excel si PowerPoint utilizand aplicatia Word to Go, folosirea platformei BOX pentru sincronizarea fisierelor tip Microsoft Office cu mai multe dispozitive, aplicatia NewsStand  prin care poti citi contra cost (sau gratis pentru scurt timp) cele mai importante titluri de pe glob cum ar fi National Geografic, Motor Trend, In style si alte aplicatii native care imbunatatesc calitatea dispozitivului. BBM, cu noul BBM Voice - prin care poti initia apeluri de voce, acum disponibil si prin traficul de date, nu doar prin WiFi si VideoChat - aplicatie cu care poti face apeluri video cu alt dispozitiv compatibil, reprezinta o piatra de temelie pentru BlackBerry, nici aceasta ramura nefiind lasata de izbeliste.

Desi momentan sarac, BlackBerry World este la extreme: are aplicatii sclipitoare si aplicatii dezgustatoare. Prezenta jocurilor cum ar fi N.O.V.A. 3 (un first-person shooter care are o grafica 3D impresionanta), Asphalt 7, Alien Breed, Riptide GP, JetpackJoyride, Angry Birds, Asphalt, World of goo, Where''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''s my water etc. este eclipsata de aparita aplicatiilor jenante, care nu functioneaza si care nu nu ajuta cu nimic dezvoltarea BlackBerry World. Astept cu nerabdare momentul in care titluri mari apar pe BlackBerry odata daca nu inaintea aparitiei lor pe alte platforme.

O noutate pentru BlackBerry App World este prezenta in store a celor mai importante filme, seriale, melodii si reviste.

Inca un lucru imbucurator pentru viitorii utilizatori Z10 si PlayBook este faptul ca sistemul de operare suporta aplicatii convertite din Google Play, aplicatii care ruleaza pe Android marind astfel considerabil aplicatiile care pot rula pe z10. O sa discut intr-un review viitor despre pasii care trebuie facuti pentru a porta aplicatii de pe Android, pe z10 sau PlayBook.



Design

Designul este unul cu nu mult diferit fata de smartphoneurile deja aflate pe piata. Simt lipsa pielii care era perzenta pe vechile telefoane BlackBerry cum ar fi 9700 Bold, prezenta care dadea telefonului un aer "aristocrat" scotandu-l cu siguranta din tipare.

Materialele din care este facut telefonul sunt de prima clasa, chiar daca la prima atingere greutatea telefonului te poate pune pe ganduri privind rezistenta lui.

Capacul bateriei este flexibil si poate parea destul de fragil dar am incredere in el. Butoanele laterale aparent metalice controleaza in partea dreapta sus volumul, iar printr-un buton multifunctional plasat intre volume-up si volume-down, poti da play/pause (cu conditia ca playerul sa fie activ, fie el si minimizat) sau poti activa comenzile vocale. Un lucru interesant privind tastele de volum este ca atunci cand ruleaza o melodie si apasam una din aceste taste, in centrul ecranului apare un mic popup prin care putem controla playerul. Este totusi enervant faptul ca pop-up-ul nu este destul de transparent si nu dispare la atingere, fiind nevoie sa astepti cateva secunde ca sa poti continua "neintrerupt".

In partea superioara ne ajuta butonul de blocare si deblocare a ecranului, buton pozitionat usor incomod. Preferam plasarea lui undeva in lateralul telefonului, sa fie accesibil degetului mare sau celui aratator. Microfonul este plasat la baza ecranului si poate fi uneori acoperit daca nu tii telefonul pe umar in loc sa folosesti un handsfree. In schimb, apelurile HD pe care cei de la Orange Romania ni le ofera sunt absolut socante. Am avut o convorbire cu un prieten care are un telefon compatibil HD voice si am fost pur si simplu socat. Sunetul este clar, genial, nemaipomenit. Pont: in partea de sus a telefonului mai este un microfon care capteaza sunete ambientale; pentru o convorbire buna, incercati sa nu-l acoperiti. Porturile micro HDMI si microUSB din stanga telefonului sunt ok plasate dar uneori pot fi enervante atata timp cat folosesti dispozitivul in timp ce e la incarcat.

Difuzorul este bun, dar nu atat de bun. Sunetul este mai mult pe medii-inalte decat pe bass, iar unele sunete pot parea distorsionate. M-ar fi bucurat un sunet care sa vina si din partea de sus a dispozitivului, ca atunci cand profiti de imaginea de diamant a ecranului privind un clip sau un film lanscape, sa poti auzi stereo, experienta fiind captivanta.

Ca veni vorba de ecran, este fantastic. M-am "intrecut" cu un prieten care are Samsung Galaxy SII, si cu un iPhone 5 si am cam castigat. Calitatea video a acestui ecran este impresionanta, culori naturale, contrast bun, densitate a pixelilor care bate iPhone 5 cu 30 de ppi, Galaxy s SIII cu 50 de ppi si care sper sa se tina tare dupa HTC One si Samsung Galaxy SIV.

Camera

Camera principala face, cum am spus, fotografii de 8 megapixeli care arata foarte bine. Functia de touch-to-focus iti da putin din experienta pe care o poti avea cu un aparat foto profesional, iar functia TimeShift, te ajuta sa nu pierzi niciun moment important, facand mai multe poze simultan si lasandu-te sa combini cadre diferite intr-o singura poza, pentru a fi sigur ca nu prinzi pe nimeni cu ochii inchisi.

Pe timp de noapte, camera se comporta bine cu exceptia "modului de noapte", caz in care camera are tendinta de a incetosa imaginea. O sa atasez niste poze facute in diferite ipostaze.

Camera frontala avand 2 Megapixeli asigura o comunicare foarte buna in videocall dar are tendinta de a turti imaginea in BBM Videochat.



Bateria

Bateria de 1800mAh se incarca destul de repede si avant in vedere utilizarea intensa a telefonului, alimenteaza dispozitivul pentru o perioada destul de lunga.

Lasandu-l putin timp din mana, telefonul a stat deschis apx 8 ore si 45 de minute timp in care am instalat programe, am folosit Bluetooth, WiFi si reteaua de telefonie, am utilizat BBM, BBM Voice, BBM VideoChat, am apelat si am fost apelat, am citit emailuri, am folosit YouTube, am rulat jocuri si aplicatii, am editat si facut fotografii.

 

Altele

Senzorul de proximitate si de lumina plasate in dedesubtul difuzorului isi fac treaba cu exactitate si controleaza luminozitatea si blocarea ecranului atunci cand vorbesti, regleaza intensitatea display-ului in functie de lumina din jur. LEDul este responsabil cu semnalarea in cazul unei notificari, a unui apel nepreluat sau in cazul in care bateria este descarcata.

Senzorul NFC din spatele ecranului te poate ajuta sa comunici cu alte smartphoneuri echipate cu NFC si interactiuneaza cu diferite dispozitive sau suprafete magnetice.

Calitatea semnalului este foarte buna, chiar daca am avut ocazia sa-l testez doar in Bucuresti. In scurt timp o sa fac o vizita parintilor si voi avea ocazia sa testez puterea semnalului si in munti, chiar daca acoperirea Orange 3G+ este prezenta si acolo.

Dispozitivul este compatibil si cu 4G iar tehnicienii de la Orange Romania lucreaza la un sim care sa combine atat un abonament de voce cat si transferul de date prin 4G.

Conexiunea cu PCul se face printr-un cablu microusb care se gaseste in pachet. In uploadarea fisierelor pe z10, avem trei metode:

- putem incarca melodii, filme, poze sau putem folosi dispozitivul in modul "Mass Storage" in care cardul SD apare ca o memorie flash, atasata sistemului;

- folosind BlackBerry Link, program prin care pe langa fisiere putem uploada si alte informatii cum ar fi agenda telefonica, setari, parole salvate, mesaje, emailuri dintr-un dispozitiv BlackBerry precedent OS10, asta fiind singura varianta prin care poti lua setarile de pe un telefon vechi BlackBerry pe z10;

- o noutate pe BlackBerry este stocarea in cloud care este integrata in sistemul de operare, stocare care se face prin DropBox.

Legat de designul telefonului si componentele cu care este dotat noul Z10, este fara indoiala varful de lance al companiei canadiene BlackBerry. Am incredere in Z10 si sper sa am cat mai  multi prieteni care sa-l foloseasca.

Voi reveni cu un review legat de Sistemul de operare si de principalele aplicatii.



BONUS: Video YouTube Unboxing: http://www.youtube.com/watch?v=95u4-xZ_JjI

 

 


PRO

- BlackBerry z10 are un ecran capacitiv touchscreen cu diagonala 4.2 inch, o rezolutie de 1280 x 768, 356 ppi (cu 30 ppi mai multi decat iPhone 5 si cu 50 ppi mai multi decat Samsung Galaxy SIII), 16 milioane de culori, si multitouch.

- Greutatea dispozitivului este de 135.4 grame si are 130mm inaltime, 65.6mm latime si o grosime de 9mm.

- z10 vine echipat cu un procesor Qualcomm MSM8960 Snapdragon Dual-Core de 1.5 Ghz, un procesor grafic Adreno 255 si o memorie RAM de 2 GB.

- Memoria flash (memoria utilizabila) a telefonului este de 16 Gb dar poate fi echipat cu un card de memorie care poate ajunge pana la 32 Gb.

- Camera principala are 8 Megapixeli auto-focus, touch-to-focus, functie de timeshift* si 5x digital zoom. Filmeaza HD la 1080p si este echipat cu flash. Camera secundara are 2 Megapixeli, 3x digital zoom si filmeaza HD la 720p.

- Are o baterie de 1800mAm care asigura energie telefonului pana la 10 ore talk-time in 3G si pana la 13 ore in stand-by.

- Ruleaza un sistem de operare complet nou, BlackBerry OS10 bazat pe QNX, asemanator cu sistemul de operare prezent pe tableta PlayBook de la BlackBerry.

- Conexiuni de retea:

Quad band LTE 2,5,4,17 (700/850/1700/1900 Mhz)

Quad band HSPA+ 1,2,3,5/6 (850/1700/1900/2100 Mhz), Quad Band EDGE(700/850/1700/1900 Mhz).

4G LTE Band-13 (700 Mhz),

CDMA (800/1900 Mhz),

WCDMA Band 1 si 8, (2100/900 Mhz),

GSM/EDGE Quad Band (850/900/1800/1900 Mhz).

- Altele: USB 2.0; micro HDMI; Bluetooth 4.0 LE; WiFi 802.11 a/b/g/n, 2.4 Ghz/5 GHz; 4G Mobile Hotspot; GPS (cu aGPS); NFC; Accelerometer; Magnetometer; Gyroscop; Senzor proximitate si senzor de lumina ambientala; indicator LED.


CONTRA

- pop-up-ul care apare la apasarea tastei de volum este prea opac, la fel si cel care apare atunci cand functioneaza playerul audio, popup ce nu poate fi inchis, mutat sau minimizat, lucru ce poate deveni enervant;

- plasarea usor incomoda a butonului de blocare/deblocare si a porturilor microHDMI si micruUSB;

- lipsa unui al doilea difuzor in partea de sus, pentru un sunet stereo in folosirea telefonului landscape;

- am intalnit si cateva BUG-uri:

1. Intr-o convorbire efectuata prin reteaua de telefonie, daca primesc un apel video, sunt notificat, am optiunea de a accepta sau a respinge dar microfonul nu mai este activ, cel cu care vorbeam intrebandu-ma de cateva ori daca il aud. Am incercat asta de mai multe ori si de fiecare data am intalnit acelasi bug.

2. Daca sunt conectat la reteaua WiFi, in momentul in care o deconectez, BIS nu se conecteaza, nefiind prezent iconul cu cele patru punctulete in coltul dreapta sus. Un hard-reset scotand bateria rezolva problema. Aceasta problema am intalnit-o doar de doua ori, conectandu-ma si deconectandu-ma de la mai multe retele WiFi.

3. Daca ma deconectez de la WiFi si primesc imediat un apel prin BBM Voice, nu pot fi apelat aparand pe celalalt dispozitiv ca fiind indisponibil sau pot fi apelat, raspund dar nu aud nimic.

4. BBM Voice functioneaza cu lag si intrerupt prin reteaua de telefonie mobila.

Sunt buguri mici si minusuri care pot fi usor ignorate. Minusurile sunt subiective si pot diferi de la persoana la persoana.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy A35 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

Motorola Edge 40 neo 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3




sus