BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

Felix despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

OS10 - Design si Precizie

      In acest review va voi vorbi despre sistemul de operare OS10 care ruleaza pe BlackBerry z10, soft lansat la sfarsitul anului trecut si care anticipa o revenire in forta a companiei, pe atunci numita, RIM. Softul complet nou, bazat pe controlul cu un singur deget si cateva gesturi de baza, este punctul forte al acestui telefon si poate face un utilizator inrait al tastaturii fizice sa treaca usor la acest telefon full-touchscreen.

Bootarea

      Inca de cand booteaza telefonul poti vedea imbunatatirea. Ecranul de boot este usor interactiv si reactioneaza la atingere, simbolul BlackBerry disparand printr-un fade out, in locul lui aparand procentajul in procesul de bootare.

      Un lucru impresionant este viteza cu care se deschide BlackBerry z10. Din momentul in care am bagat bateria pana la momentul in care am introdus codul PIN, au trecut 38 de secunde, ceea ce mi se pare impresionant pentru un telefon.

Lock screen, Home screen

      Dupa ce ai introdus codul PIN, vei fi placut impresionat cum softul completeaza perfectiunea display-ului. Pe ecranul lock, pe langa deja clasicul ceas, data, bara superioara cu informatii si operator, in partea dreapta apar notificarile in functie de retelele pe care esti logat. Aici vei gasi notificarile Facebook, email, apeluri, Twitter etc. dar si urmatoarele evenimente pe care le ai trecute in calendar. Asta face utilizarea telefonului si planificarea timpului mult mai usoara, fara a fi nevoit sa intri in calendar sau in aplicatii pentru a vedea notificarile sau evenimentele inscrise in calendar. De asemenea avem doua randuri costumizabile, asta insemnand ca poti sa predefinesti un text care va aparea pe ecran, si un buton pentru camera foto, care va fi actionat printr-o apasare de doua secunde.

      Dupa cum stiti, telefonul nu are un buton “Home” asa cum suntem obisnuiti, dar nici nu are nevoie. BlackBerry z10 se deblocheaza printr-un slide al degetului de-alungul ecranului, dinspre rama inferioara spre centru acest gest ridicand ca un voal imaginea ecranului lock, animatie interactiva foarte frumos construita. Acest gest a fost numit de BlackBerry "Blackberry Flow".

       BlackBerry Flow, este gestul de slide al degetului dinspre rama inferioara spre centrul ecranului, gest care minimizeaza aplicatia care ruleaza dar nu o opreste, gratie functiei multitasking si procesorului puternic. Flow mai este folosit, dupa cum am spus, si pentru deblocarea telefonului. In scurte cuvinte BlackBerry Flow functioneaza ca un “Home Button” dar este mult mai avansat si interactiv fata de ce gasim pe celelalte dispozitive, fie ele BlackBerry sau nu.

      Blackberry Peak, este gestul de slide al degetului dinspre rama inferioara spre centru, gest care te scoate din aplicatia care ruleaza, si iti arata un "notification center" in partea stanga a ecranului similar cu cel de pe lock screen, astfel putand "trage cu ochiul" daca notificarea pe care o ai este importanta sau nu si poti reveni la activitatea pe care o aveai. Impreuna cu BlackBerry Flow, Blackberry Peak este o functie de baza a sistemului de operare, gesturi care face din noul os10 un sistem de operare prietenos si usor de folosit bazat in totalitate pe gesturile touch.

      Trecerea de la un smartphone fara touchscreen (9700 Bold) catre BlackBerry z10 nu a fost deloc grea pentru mine asa cum au acuzat alti testeri. Chiar daca n-am mai avut un telefon touchscreen de mult timp, iubitor fiind al tastaturii full querty, z10 m-a acaparat total, gesturile elementare si putine fiind punctul forte al noului sistem de operare. Trecerea chiar si pentru cateva minute la vechiul smartphone Blackberry 9700 Bold mi s-a parut cel putin bizara si de cateva ori am avut intentia de a folosi gesturi de slide pe ecranul fara touchscreen al telefonului.

Meniul

      Meniul este divizat in trei mari parti: BlackBerry Hub, Task Manager si lista de aplicatii. In partea de jos a meniului avem trei shortcuturi: primul catre functia de telefon, unde gasim lista de apeluri, contactele si tastatura numerica virtuala. Un lucru placut la aceasta aplicatie este faptul ca poti seta trei contacte favorite care sa apara in partea de sus a ecranului, lucru care te scuteste de cautarea in agenda telefonica. Printr-un slide in jos, teoretic ar trebui sa apara numarul tau de telefon. La mine nu a functionat si nici nu am gasit vreo setare in sensul asta.

      Al doilea shortcut din baza meniului este cel spre functia de search, functie care cotrobaie prin telefonul tau sa gaseasca ceea ce cauti. Functioneaza bine, cautand atat in fisiere cat si in casuta de mail, sms retele sociale, chiar si in history browserului. Are si functie de a te directiona spre Help, BlackBerry maps, BlackBerry World, Forsquare, Bing, Google sau Yahoo.

      Ultimul shortcut este cel spre camera foto/video.

      Imediat deasupra este un mic “popup” unde poti vedea numarul paginii in care te aflii si poate functiona si ca un shortcut, apasand pe unul din patratele poti merge la meniul corespunzator. Este similar cu cel prezent pe sistemele de operare Android.

BlackBerry Balance

      Doua locuri intr-unul singur – BlackBerry Balance. De cate ori n-ai fost nevoit sa umbli cu doua telefoane dupa tine. Cel de servici si cel personal? BlackBerry a rezolvat problema pentru tine. Cu Balance ai practic doua telefoane in unul singur. In meniul telefonului, daca tragi in jos pictogramele, iti vor aparea doua butoane: Personal si Work. Schimband mediul din Personal in Work, transformi tot telefonul. De la aplicatii si modul cum sunt asezate in meniu pana la wallpaper si fisiere. Dupa cum am fost obisnuiti cu BlackBerry ca fiind cel mai sigur mediu “mobile”, toate fisierele sunt in siguranta si nu pot fi copiate, mutate sau accidental share-uite pe retelele sociale dar nici nu se amesteca cu cele personale.

      Pentru a folosi aceasta functie, ai nevoie de un server BES compatibil in cadrul companiei pe care o detii sau la care lucrezi. Este o unealta extraordinar de folositoare pentru job ceea ce face din z10 un telefon potrivit pentru orice tip de utilizator.

Facts: Aceasta functie a fost “inspirata” si pe Samsung Galaxy SIV, alaturi de o functie identica BlackBerry Hub, numita la randu-i tot “Hub”, nu stiu cu ce suport legal.

Multitasking

      Unul din cuvintele care defineste BlackBerry z10 este "Multitasking". Primul ecran pe care il vedem, fie ca iesim dintr-o aplicatie, fie ca deblocam telefonul, este ecranul pe care eu unu il numesc "Task Manager" si este locul unde vei gasi toate aplicatiile care ruleaza, vei putea inchide sau intra intr-o alta aplicatie, telefonul avand functia de multitasking real, asta insemnand ca poti citi o carte in timp ce asculti o piesa de pe youtube.

      Construit pentru performanta, a facut fata testelor destul de riguruase facute pana acum. Un prim lucru placut dar si deranjant la multitasking, este faptul ca dispozitivul poate rula cu usurinta in browser un clip de pe youtube timp in care joc NOVA 3 fara niciun fel de lag, dar nu poate deschide mai mult de 8 aplicatii deodata, fie ele aplicatii simple cum ar fi contacts, file manager, facebook sau aplicatii mai puternice. Asta poate deveni deranjant in anumite momente dar trebuie sa ne gandim ca este un telefon, nu o platforma grafica). 

Printr-un simplu slide al ecranului, in partea dreapta avem meniul in care vom gasi aplicatiile instalate, meniu usor personalizabil, in sensul in care poti muta iconurile, poti sa le organizezi in foldere, lucru care se face usor, tinand apasat pe un icon pana cand toate iconurile prezente in meniu vor incepe sa se miste, moment in care poti sa muti programul intr-un alt loc, sau poti sa-l introduci intr-un folder. Un lucru deranjant este faptul ca intr-un folder nu poti baga mai mult de opt aplicatii.

      Navigarea prin meniu se face usor, touchscreenul fiind precis, iar procesorul puternic nu va lasa telefonul sa aiba lag sau sa se blocheze.

      Printr-un slide cu degetul de pe rama de sus spre centru ecranului, apare un mic meniu cu setari, similar cu cel de pe Android. Poti activa Bluetooth, WiFi, Modul silentios, alarma, poti bloca rotirea ecranului si ai shortcuturi pentru pagina de setari dar si shortcut pentru setarile specifice Bluetooth, WiFi, sonerii si Alarma.

      Daca mergem in partea stanga a meniului gasim BlackBerry Hub, locul unde se afla toate mesajele, notificarile si alertele. Un review pentru Blackberry Hub gasiti in ultimul articol postat de mine.

      BlackBerry a inventat smartphoneul iar acum, l-a reinventat. Canadienii vor sa duca smartphoneurile la un nou nivel, “Mobile Computing” si m-ar bucura sa revina in topul preferintelor pietei pentru ca merita.

      Noul soft os10 care ruleaza pe dispozitivul BlackBerry z10 este complet nou, avand ca fundatie gesturile BlackBerry Flow, BlackBerry Peek si BlackBerry Hub, iar impreuna cu procesorul puternic si memoria ram mare face din Z10 o experienta unica si incurajatoare pentru compania canadiana. Sunt mandru ca sunt fan BlackBerry si sper sa vad cat mai multi utilizatori BlackBerry pe strada, in metrou sau la tv.

 

BONUS: Poze din sistemul de operare, meniuri si aplicatii pentru a va face o imagine de ansamblu: http://fisierulmeu.ro/31CEUUA9XT5R/Picz10-rar.html


CONTRA

Mici imbunatatiri si buguri

- In BlackBerry Peek nu apar notificarile de la Yahoo Messenger. Ar fi ok sa fie integrate alaturi de cele din WhatsApp pentru usurinta in utilizare

- In setarile tonului de apel, nu poti asculta melodia pe care o setezi pentru a verifica daca setarile sunt ok.

- In timp ce foloseam browserul am dat de un bug browserul blocandu-se. N-am putut rezolva decat prin inchiderea aplicatiei. Poze aici: http://fisierulmeu.ro/31SQ4S7CA9J3/bugbrowserz10-rar.html

- Stergerea mesajelor email nu este sincronizata cu inboxul/sentboxul de pe serverele emailului. De asemenea nu ai posibilitatea de a alege atunci cand stergi emailurile din telefon, daca sa stergi doar local, pe smartphone sau din ambele surse.

- In videochat, in timp ce suna, au disparut toate optiunile: mute, end call etc.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy A35 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

Motorola Edge 40 neo 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3




sus