BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

cashkaval despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

Viteza mare in aplicatii, task manager simplu si intuitiv, ecran premium HD Ready cu un raspuns excelent, viteza mare de navigare pe internet, capacitate de stocare extinsa prin slotul de micro SD, player de filme 1080p (prin slotul micro HDMI), notificari usor accesibile, elimina cu succes nevoia de avea butoane pe fata. Eleganta, stil, aspect business, finisaj ireprosabil, sistem de operare rapid si inteligent. O gura de aer proaspat pe o piata saturata iOS si Android.
 
In primul rand ca multumesc pentru oportunitatea oferita de a testa noul Blackberry Z10. In al doilea rand, doresc sa-mi cer scuze pentru trimiterea review-ului in ultima zi, dar am vrut sa concretizez, intr-un singur email, experienta mea cu acest telefon, experienta pe care-am gasit-o mai interesanta decat imi imaginasem si care mi-a lasat un gust placut. Am vrut sa tin cont de cat mai multi parametri in evaluarea mea, motiv pentru care am extins aceasta perioada de culegere de date pana in ultima zi.

Nu am detinut pana acum vreun alt model de BB, si nici nu am mai scris pana acum review-uri pentru telefoane mobile - drept urmare, comparatiile le voi face cu iPhone 4 (telefonul pe care-l detin de 2,5 ani), iPhone 5 (model ce mi-a trecut des prin maini in ultimele luni) si cu 2 modele de Samsung (S2 si S Advance).

Inainte de a relata ce inseamna pentru mine experienta BlackBerry, trebuie sa fac o scurta introducere in ceea ce inseamna pentru mine usurinta in a utiliza un smarphone si ce asteptari am de la un smartphone. In 2008 am luat prima oara cunostinta cu un iPod Touch. Interactiunea foarte usoara si intuitiva cu acest gadget m-a determinat sa-mi achizitionez 2 ani mai tarziu, un iPhone 4, telefon pe care-l detin si acum. Eleganta in design cat si in interfata, timpii relativ rapizi de raspuns, ecranul touch ireprosabil, cat si multitudinea de aplicatii disponibile pentru produsele Apple, fac din acest brand un jucator foarte important si imbatabil pe piata, daca nu cel mai important (cel putin, pana la sosirea lui Galaxy S4). 


Dar evident, iPhone are si minusuri. Printe cele mai importante, din punctul meu de vedere, trebuie sa mentionez iTunes - un soft care nu este tocmai foarte prietenos, greu de inteles si stapanit, ce prezinta riscuri uriase de a-ti pierde date importante din tel (contacte, muzica, poze, notes, etc.). Nefiind intuitiv si cu optiuni de sync si de autorizare de computer care ma scot din minti, acest soft este evitat complet de multe fete detinatoare de iPhone. Cel de-al doilea minus este, evident bateria, care, pe langa faptul ca nu o poti inlocui acasa, tine si foarte putin. De aceasta problema sunt convins ca se lovesc si restul producatorilor de smartphone. Dar e lesne de inteles, din moment ce tehnologia bateriilor stagneaza, pe cand puterea de procesare din handset-uri creste exponential. Si cel de-al treilea minus - butonul de Home. Dupa aprox. 1,5 ani de butonare, are prostul obicei de a nu mai raspunde la fel de promt ca la-nceput. Iar cand raspunde la o incercare din 5, incepe sa devina chiar frustrant. Dar cu toate acestea, calitatile unui iPhone coplesesc dezavantajele lui, fapt care m-a facut sa pastrez telefonul si sa fiu in continuare mandru de el. 

Paragraful de mai sus, aparent e rupt de contextul actual si anume review-ul lui BlackBerry Z10. Dar are un scop precis. In sensul ca minusurile iPhone-ului NU LE REGASESC, spre surprinderea mea, la Blackberry Z10. Iar in cele ce urmeaza, voi descrie punctual toate aspectele pe care le-am observat in aceste 2 saptamani de testare.

Hardware & design
Designul lui Z10 m-a atras din prima, are aceeasi eleganta a lui iPhone 5, finisajele sunt subtile. La prima vedere, design-ul imi inspira un telefon business, sobru, elegant, rafinat. Nu-mi place de obicei sa am folii sau huse la telefoane, dar, pentru Blackberry Z10 as fi fost dispus sa cumpar o husa de piele, inca din ziua cand l-am ridicat de la magazinul Orange. Si asta, doar pentru a proteja "a piece of jewelry", asa cum il gasesc pe Z10 a fi. Din pacate, nu exista inca huse disponibile.

Spatele telefonului iarasi m-a atras, datorita texturii. Are aderenta, nu aluneca pe suprafete, sta foarte bine in mana. Un singur inconvenient legat de estetic dar subiectiv, ar fi personalizarea in partea de jos, pe fata telefonului cu logo-ul BlackBerry. Mi se pare putin cam mare suprafata ocupata cu branding si-mi inspira opulenta (asemanatoare cu senzatia pe care-o am cand vad tricouri pe care scrie mare EMPORIO, sau D&G). Daca ar fi fost mai mic si mai subtil, poate ca nu ma deranja. But, as I said, e posibil sa fiu subiectiv la acest capitol. In schimb, nu am nicio problema cu logo-ul metalic de pe spate. Acela chiar arata frumos. 

Butoanele laterale sunt subtile, elegante, metalice. Le gasesti relativ usor fara sa te uiti la ele si sunt ferme. Nu ai cum sa le apesi din greseala.

Nu cunosc care e rezistenta telefonului la socuri sau la impacturi cu cimentul sau lemnul. Un bumper ar reduce oricum din riscuri. Nu am incercat astfel de teste, spre bucuria mea si a voastra

As fi preferat ca totusi sloturile de usb si micro HDMI sa fie acoperite cu clapete mici si subtile din cauciuc, pentru evitarea depunerii, in timp, de praf, scame, etc., asa cum am patit-o la iPhone.

Sunetul este inca un punct forte al lui Z10. El nu este doar mai puternic, ca si volum fata de alte telefoane, care mi-au mai trecut prin maini, dar si mai fidel, mai clar. Au fost situatii cand a trebuit sa dau mai incet volumul, ca sa nu deranjez vecinii noaptea.  

Inregistrarile audio sau video tradeaza un microfon avansat pentru un telefon, fiind laudat de cativa prieteni chitaristi pentru fidelitatea si claritatea cu care capteaza sunetul.

User Interface / Usability
La acest capitol, comparatiile le voi face cu iPhone 5, care este unul din produsele cu care Z10 concureaza direct. Aplicatiile se incarca mai repede decat in cazul unui iPhone 4 sau 4S, si la fel de repede ca in cazul unui iPhone 5. Vitezele de raspuns ale aplicatiilor la deschidere depind oricum si de size-ul in Mb, cat si de resursele necesare. Cele cateva jocuri pe care le-am instalat, arata superb avand cutting edge graphics pentru un telefon. 
 
Am ramas iarasi placut surprins sa aflu ca Z10 este dotat cu procesor Dual Core 1.5 Ghz, 2 Gb RAM, 16 GB memory storage. Dar ceea ce m-a bucurat extrem de mult, este slotul de micro SD, care-mi permite sa extind memoria cu pana la 32 - 64 Gb. Aici deja Z10 are 1-0 in fata iPhone-ului 5. De fapt, 2-0 daca ne gandim si la procesor si RAM. 
 
Revenind la iPhone, butonul de Home nu avea initial functia de task manager. Aceasta a fost introdusa incepand cu iOS 4.0 parca. Aceasta functie noua m-a bucurat la inceput, pentru ca-mi permitea sa inchid din aplicatii si sa-mi eliberezs memoria. Ulterior am observat ca scurteaza durata de viata a butonului. Din acest motiv nu mai raspunde la comenzi din prima.
 
Insa, in cazul lui Z10, cand am realizat cat de usor poti comuta aplicatiile sau cat de usor le poti minimiza (chiar accesand si tabul de notificari dintr-o singura miscare), doar facand swipe up pe ecran, nu mi-a venit sa cred ca cineva a putut sa vina cu o interfata si mai intuitiva, mai putin consumatoare de timp si cu rata de raspuns de 100%. Practic, aceasta interactiune face ca butonul Home de pe orice iPhone sa fie redundant si demodat. In plus, nu mai exista niciun risc ca vreun buton sa se strice vreodata pe Blackberry Z10. Cele laterale par solide si indestructibile.

In prima zi de utilizare, imi era putin greu sa ma adaptez la modul in care minimizam sau comutam aplicatiile, degetul mare se ducea instinctiv in locul unde pe iPhone exista butonul de Home. Acum insa, mi se pare normal, intuitiv si mi-e greu sa ma dezobisnuiesc cu aceasta interfata. Cand trec pe Iphone, il injur ca nu are si el aceasi functie inovatoare. Ca si concluzie la acest "ALT TAB" thing, swipe-ul in sus cu degetul pentru a schimba aplicatiile sau a le inchide, reprezinta o evolutie in felul in care comunici cu telefonul si in acelasi timp, il si protejeaza mecanic (nu exista practic niciun buton pe fata telefonului care prezinta riscuri de a se strica in timp din cauza utilizarii excesive). 
 
Camera & Video
8 Mpx sunt mai mult decat suficienti pentru o camera foto de telefon. Imaignile capturate sunt clare, culorile sunt naturale, constrastul puternic. Blitul, autofocusul, zoom-ul si resturl setarilor le gasesti la indemana. Interesante sunt functiile de alegere ale scenei si, ceea ce am gasit a fi foarte folositor - stabilizatorul de imagine si burst-ul. Filmele captate la 1080p si redate pe un tv full hd se vad foarte bine. Daca telefonul ar fi nemiscat in timpul captarii video, filmuletul redat nu pare a fi facut cu un telefon, ci mai degraba cu o camera video dedicata. Ceea ce nu am testat (din cauza ca nu am avut timp sa caut un cablu micro HDMI) este cum se vad filmele mkv 1080p sincronizate de pe calculator pe telefon, si redate pe un ecran TV full hd. Iesirea HDMI este foarte utila (si inexistenta la iPhone) in sensul ca nu mai este nevoie sa aduc hardul extern de acasa ca sa vad filme cu prietenii, ci le pot copia din calculator direct pe telefon, si avand un cablu la mine, efectiv pot spune ca aduc cinematograful cu mine oriunde m-as duce.
 
Camera de pe fata, in schimb pot spune ca este ceva mai slaba decat cea de pe un iPhone5. Am realizat cateva teste la acest capitol si, daca ambele camere de pe spate dau rezultate comparabile (in cazul unui Z10 si iPhone 5), cea de pe spate este mai putin sensibila decat camera de pe fata cu care sunt dotate iPhone 5. Aici, Iphone detine un usor avantaj.
 
Functii si aplicatii native
Sistemul de operare a lui Z10 este foarte frumos gandit si original in acelasi timp. Deoarece centralizeaza toate notificarile intr-un tab (hub) din stanga, usor accesibil. Ceea ce m-a surprins este faptul ca nu trebuie neaparat sa am acele aplicatii deschide (adica email-ul, facebook-ul, etc), deoarece nu pierd nicio notificare. In proportie de 100% ajung instantaneu. Aceasta iarasi reprezinta o evolutie si un plus fata de iPhone, deoarece iPhone necesita sa ai acele aplicatii deschise pentru a primi notificari, iar de cele mai multe ori, nu le primesc, chiar daca sunt legat la net tot timpul (si 3G si WIFI) si chiar daca le am deschise in fundal. De cele mai multe ori, trebuie sa intru special in whatsapp sa vad cine mi-a mai scris (cu toate ca am toate setarile din iPhone facute in asa fel incat sa le primesc).
 
Am ramas iarasi impresionat sa vad ca filmuletele de pe Youtube ruleaza in fundal in continuare, chiar daca schimbi aplicatia, ceea ce la iPhone nu se intampla. E foarte util acest aspect, intrucat, cateodata, nu vrei sa pui pauza cand doar asculti ceva pe Youtube si vrei sa raspunzi rapid la un sms. Acest multitasking al lui Z10, este dovada unui sistem de operare inteligent, care stie sa gestioneze resursele si sa optimizeze aplicatiile pentru o utilizare mai fluida, neconsumatoare de resurse mari sau de baterie. Chiar daca nu am stat cu Z10 in mana toata ziua, ca sa vad in ce masura se consuma bateria, pot spune ca tine mai mult decat bateria unui iPhone. 

E-mailul este la indemana tot timpul, este intuitiv si rapid. In schimb, am avut situatii cand un mail pe care l-am trimis o singura data,a ajuns de mai multe ori la destinatie. Nu stiu daca aceasta problema tine de serverul de email sau de telefon, dar sunt convins ca se poate rezolva la urmatorul update. 

BlackBerry link este o frumusete de soft, nu a trebuit sa pierd prea mult timp sa-i dau de cap. Este usor de folosit, usor de sincronizat si cu ZERO riscuri de a pierde date de pe telefon, atunci cand sincronizezi ceva. Chiar si update-ul de soft s-a facut relativ rapid si fara probleme.

Browser-ul nativ e cel mai rapid pe care l-am vazut pana acum pe un smartphone. Asta se datoreaza, banuiesc si puterii de procesare cu care e dotat telefonul. Am testat browserul lui Z10 cu Safari de pe un iPhone 5, in aceeasi retea wifi, in acelasi timp si pe aceleasi site-uri. Se incarca mai repede (dar nu cu mult) paginile pe un Z10, decat pe un iPhone5. Pagina de deschidere a unui tab nou de browser prezinta thumbnails cu ultimele pagini accesate, ceea ce iarasi constiuite un avantaj. Totul e parca facut sa scurteze timpii de asteptare si sa sporeasca placerea de a utiliza un Z10. 

Ecranul touch are un raspuns rapid, comparabil cu un iPhone 5. Zoom-ul se face rapid, scroll-ul este fluid, iar rezolutia de 720p si culorile afisate sunt de ultima generatie. In sfarsit, cineva inafara de Apple a reusit sa construiasca un ecran touch cu performante inalte. Doar la iPhone am mai intalnit un asemenea ecran. Restul, care sunt pe android (samsung de exemplu) iti lasa impresia de chinezarie, de ceva cheap, cu un scroll si zoom sacadat, in trepte. Iar ceea ce ma bucura si mai mult, e faptul ca acest ecran este mai mare decat la iphone. Experienta vizionarii unui film hd ready este cu mult mai aplificata, decat la oricare alt telefon. 

Un lucru iarasi extraordinar, este capacitatea lui Z10 de a afisa filumetele in Flash in browser. Fiind certat de multi ani cu Adobe, Iphone-ul a avut tot timpul de suferit
de pe urma acestui lucru. Acum in sfarsit, pot sta pe vplay, fara sa mai fiu nevoie sa dau drumul la PC.

Am mai testat Z10 in paralel cu Iphone 5 pe Youtube. Daca iPhione are lag in a demara filuletele din momentul in care apesi butonul Play, in schimb, Z10 reda filmele INSTANTANEU. Practic, timpii de aspteptare si de buffering sunt ZERO. De parca as fi dat play unui filmuetz aflat in meoria telefonului. Iar daca derulez manual oriunde in filmulet unde inca nu s-a incarcat, redarea iarasi e instantanee. iPhone-ul are lag de 2-3 secunde.

Facebook-ul se misca rapid, se incarca din prima foarte mult si cand fac scroll, nu trebuie sa mai astept imagini care inca nu s-au incarcat.

Blackberry World este usor de folosit, pacat insa ca, inca nu exista diversitatea de aplicatii pe care-o regasim la Apple Store. 

Exista cateva aplicatii si functii netestate, deorece nu fac obiectul activitatii mele de zi cu zi. Si pentru ca unele lucruri prefer sa le fac singur si sa le memorez. Cum ar fi functia de autorectare sau autosugestie cand tastezi un mesaj. Intr-o lume internautica in care foarte putini mai stiu sa foloseasca corect limba romana, prefer sa detin controlul cuvintelor tastate de mine si nu vreau sa las fonetica si gramatica pe seama softului. Nu ca nu as avea incredere in ele, ci pentru ca prefer sa nu faca altcineva treaba aceasta pentru mine. As pierde antrenamentul. Si-asa m-am dezobisnuit sa mai scriu de mana Tastele sunt putin mai mari deci, mai usor de nimerit. Rata de tastare fara greseli e cu mult mai mare decat pe oricare alt touchscreen testat de mine vreodata. Iar sunetul pe care-l scot tastele la apasare, iti creeaza senzatia ca apesi pe o mini tastatura reala. Feelingul este de neegalat.

Blackberry remember nu am testat, pentru ca pe niciun alt telefon nu am avut nevoie de asa ceva. Ce e important, vreau sa retin si sa-mi mentin neuronii antrenati. BlackBerry Messenger iarasi nu am testat, intrucat nu am cu cine. Nu am prieteni care sa detina BB.

Concluzie:
BlackBerry Z10 este un telefon de care piata are nevoie, este o revenire in forta si o incercare cu sanse mari de reusita de a readuce renumele de odinioara a lui BlackBerry in locul pe care-l ocupa acum 4 ani. Si anume, un jucator important si serios pe piata de smartphone-uri. Din cele cunoscute de mine, singurele modele cu care concureaza in mod direct ar fi Iphone 5 si Samsung Galaxy S4. Aparitia lui Z10 este o provocare proaspata pentru Apple si Samsung, nu doar prin hardware si design, dar si prin sistemul de operare, care de-a lungul timpului, a consolidat brandul Blackberry, prin stabilitate, optimizare si performante. Concurenta este binevenita oricand, de pe urma ei beneficiind mai mult consumatorul final, care poate avea astfel acces la o diversitate mai mare de produse excelente si, de ce nu, mai ieftine.
 
Eleganta in design, usurinta intuitiva de a-l utiliza (mai usor in utilizare si decat iPhone chiar), performantele aplicatiilor si rapiditatea in accesare si comutare, ecranul mare si superb, sunetul superb si optica superioara a camerei de pe spate, fac din Z10 un produs premium si un "must have" pentru cei care vor ceva mai bun decat iPhone si, de ce nu, decat majoritatea smartphone-urilor de pe piata. Nu trebuie sa lipseasca din buzunarul niciunui om de afaceri, care ar dori sa lase o imagine buna in ochii eventualilor parteneri.

CONTRA

Pret relativ mare, sloturi laterale neprotejate, aplicatii putine pe BlackBerry World (aceasta si pentru ca este nou, in timp, sunt convins ca o sa apara multe). De baterie nu ma plang, pentru ca oricum nu exista un alt model, care la puterea de procesare a lui Z10 sa tina mai mult.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy A35 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

Motorola Edge 40 neo 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3




sus