×

Stiri

"Centenar Radu Beligan", vineri, la Teatrul National Bucuresti

"Centenar Radu Beligan", vineri, la Teatrul National Bucuresti

Evenimentul "Centenar Radu Beligan", care include, printre altele, o proiectie video-mapping pe fatada Salii Studio a Teatrului National Bucuresti, o expozitie si o lansare de album, va avea loc vineri, de la ora 17.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul este realizat de Teatrul National Bucuresti, in parteneriat cu Primaria Capitalei si Centrul Cultural ARCUB.

Om de teatru complex - actor, regizor, profesor, director si animator teatral -, Radu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, la doar cateva zile dupa nasterea Romaniei Mari, de al carei destin urma sa fie legat pana la sfarsitul vietii. Cariera lui artistica s-a intins pe mai multe perioade ale istoriei Romaniei, de la capitalism la comunism si la prezentul postrevolutionar. S-a bucurat inca din tinerete de un mare succes, a facut parte din distributiile de aur ale unor spectacole regizate de Sica Alexandrescu dupa piesele lui I. L. Caragiale, numele sau devenind sinonim cu Rica Venturiano si Agamita Dandanache.

In anii 1960 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, in plina epoca a dictaturii comuniste si a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsand Romania intr-un circuit teatral international remarcabil. A condus, timp de 20 de ani, Nationalul bucurestean, unde au fost montate spectacole dupa piese de referinta din dramaturgia romaneasca si universala, dar si texte ale unor autori straini interzisi la vremea aceea.

Evenimentul de vineri va fi moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu si va debuta la ora 17.00 cu o proiectie video-mapping pe fatada Salii Studio si vernisajul expozitiei Radu Beligan, in foaierul Salii Studio. Expozitia va putea fi vizitata intre 14 si 21 decembrie.

De la ora 17.30, in foaierul Salii Studio va avea loc lansarea albumului "Radu Beligan - 100".

Totodata, de la ora ora 18.00, la Sala Pictura va avea loc o evocare Radu Beligan, cu participarea urmatorilor: Felix Alexa, Simona Bondoc, Ion Caramitru, Mihai Calin, Florina Cercel, Marius Manole, Sanda Manu, Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Rusu, Adrian Vasilescu.

Radu Beligan a murit in iulie 2016, la varsta de 97 de ani.

Articole asemanatoare