×

Stiri

"Padurea spanzuratilor", de Radu Afrim, are avanpremiera la TNB sambata

"Padurea spanzuratilor", de Radu Afrim, are avanpremiera la TNB sambata

Spectacolul "Padurea spanzuratilor", dupa romanul lui Liviu Rebreanu, in viziunea regizorului Radu Afrim, va avea avanpremiera la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti (TNB), sambata, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Spectacolul lui Radu Afrim dupa "Padurea spanzuratilor" a lui Liviu Rebreanu descopera uriasa poezie a unui text puternic si modern si isi propune sa se adreseze in primul rand tinerilor de azi. Reinterpretand in stil propriu o opera majora a literaturii romane, regizorul o transpune in universul sau imaginativ, atat de specific, ii descopera sensuri noi, pornind de la premisa ca romanul lui Rebreanu nu este unul de razboi, ci unul psihologic.

"Nu vreau sa pun in scena cartea lui Rebreanu, vreau sa chestionez putin ce s-a intamplat cu noi in suta asta de ani si unde suntem. S-ar putea sa fie ambitios, riscant, kitschos, gresit, dar as vrea sa pun fata in fata soldatii aceia care au luptat pentru ceva atunci, desi multi nu stiau pentru ce lupta, cu niste tineri din zilele noastre, cu niste dialoguri si intrebari. Ce ati facut in 100 de ani, cine eram noi la varsta voastra, ce am facut. Mi se pare ca prea vorbim despre istoria noastra recenta ca despre ceva de muzeu. Eu vreau sa scot acesti sodati din muzeu, si aceasta carte, si sa vad daca exista un dialog intre oamenii de azi si cei care au trait atunci. Este de fapt o comanda de Centenar, Caramitru mi-a sugerat sa fac «Padurea Spanzuratilor», si Caramitru are mana buna, el mi-a sugerat sa fac si «Napasta». Este singura data cand un director de teatru imi spune ce sa fac si pe mine ma ajuta. Departe insa de mine festivismul asta din jurul Centenarului", a explicat intr-o recenta intalnire cu presa regizorul Radu Afrim.

Utilizand intreaga suprafata a uriasei scene a Salii Mari, scenograful Cosmin Florea si echipa sa creeaza un spatiu de joc de o rara spectaculozitate, in acord cu viziunea regizorala, potrivit comunicatului.

Dau viata lumii romanului, dar si universului afrimian actorii Alexandru Potocean (in rolul lui Apostol Bologa), Marius Manole, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Vitalie Bichir, Natalia Calin, Ada Gales, Florin Calbajos, Alexandra Salceanu, Emilian Marnea, Liviu Popa, Cristian Bota, Alexandru Chindris, Octavian Voina, Andrei Atabay, Vlad Galer, Flavia Giurgiu, Cosmin Ilie, George Olar, Ciprian Valea, Tiberiu Enache, Silviu Mircescu, Bogdan Iacob, Vlad Ionut Popescu, si li se alatura Lenuta Purja, Teodora Purja, doua interprete de valoare ale cantecului popular. Coregrafia este semnata de Andrea Gavriliu, iar de video mapping s-a ocupat Andrei Cozlac.

Premiera spectacolului va avea loc duminica, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Articole asemanatoare