×

Comunicare

Politica presei

Politica presei

Presa romaneasca ajunge sa aiba prima ei lege in 1862 si, pe langa prevederile privind dreptul de autor (Partea I) si cele legate de distributie si tiparire (Partea a II-a), o portiune consistenta din act (Partea a III-a) era dedicata delictelor de presa, pedepsirii celor responsabili pentru raspandirea de informatii false sau pur si spmplu deranjante pentru autoritati (ofensa, ultrajul). Jignirea domnitorului sau a organelor statului constituia o infractiune serioasa.

In 1888, la 15 august, este publicat primul numar din ziarul Adevarul, unul dintre ziarele cele mai longevive din spatiul romanesc, un an mai tarziu fiind deschisa prima agentie de presa din regat, Agence Telegraphique de Roumanie”, subordonata Ministerului de Externe.

Regina Maria e presedintele de onoare al primului sindicat al ziaristilor din Bucuresti, pe 5 aprilie 1900. Asociatia Generala a Presei Romane, fondata in 1913, l-a avut presedinte pe Constantin Mille, directorul ziarului “Adevarul”. In 1927, in Romania erau publicate 709 ziare si 554 de reviste.

Tudor Arghezi publica pe 2 februarie 1928 primul numar din “Bilete de papagal”, ziarul sau de mici dimensiuni (32×12 cm), scos din tipografia instalata in curtea casei poetului, la Martisor. Prima serie a publicatiei cotidiene s-a intrerupt la numarul 460, pe 9 august, 1929. Intreprinderea a fost reluata, pana la cea de-a patra serie, de 48 de numere, publicata de Arghezi intre ziua de sambata 16 decembrie 1944 si joi,15 februarie 1945.

Din momentul in care ziarul Universul anunta inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, luni, 23 iunie 1941, cu fotografiile lui Adolf Hitler, a Regelui Mihai I si a lui Ion Antonescu, sub titlul: „Un razboiu sfant incepe”, presa romaneasca a ramas pentru aproape jumatate de secol un instrument politic, o lege din 1974 definind domeniul in termeni expliciti: „presa isi desfasoara activitatea sub conducerea PCR, forta politica conducatoare a intregii societati din RSR”.

In seara zilei de 22 decembrie 1989, Libertatea era primul ziar care iesea pe piata, transformand in “ziar liber al Revolutiei romane” publicatia care in ultimii ani ai comunismului era distribuita dupa amiaza, “Informatia bucurestiului”. "Ne simtim datori sa recunoastem ca nu o data am fost siliti sa va inducem in eroare, sa va mintim”, scria Ovidiu Ioanitoaia, pe 24 decembrie 1989, in primul ziar de sport de dupa caderea comunismului. Mediafax a fost prima agentie independenta de presa post-comunista, infiintata in 1991.

Articole asemanatoare