×

Externe

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a inceput turneul european. Care sunt mizele

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a inceput turneul european. Care sunt mizele

05.05.2024, 21:50 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele chinez, Xi Jinping, se afla, incepand de duminica, intr-un turneu de cinci zile in Europa. Liderul de la Beijing va avea vizite oficiale in Franta, Serbia si Ungaria, scrie Deutsche Welle .

Duminica, Xi Jinping a sosit in Franta, iar luni va avea o intrevedere oficiala cu omologul sau, Emmanuel Macron. Potrivit unei surse din biroul presedintelui francez, discutiile vor fi ,,foarte politice", iar miza o reprezinta incercarea lui Macron de a influenta Moscova prin intermediul lui Xi Jinping in legatura cu razboiul diin Ucraina.

Potrivit Deutsche Welle, sursa guvernamentala franceza a declarat ca Macron va ,,incuraja China, ca unul dintre principalii parteneri ai Rusiei, sa foloseasca parghiile de care dispune pentru a schimba calculele Moscovei si a contribui la rezolvarea conflictului".

Schimburile comercile dintre UE si China raman un punct nevralgic

In timpul vizitei in Franta, liderul chinez va semna, printre altele, noi acorduri de afaceri, inclusiv planuri raportate pentru noi comenzi chinezesti cu gigantul aeronautic francez Airbus.

Anul trecut, Uniunea Europeana a deschis o ancheta privind subventiile chinezesti pentru vehiculele electrice, criticate de conducerea de la Beijing ca fiind ,,protectionism gol-golut".

Isabelle Feng, cercetator la Universitatea Libera francofona din Bruxelles, a declarat pentru Deutsche Welle ca se asteapta ca schimburile comerciale dintre UE si China sa scada ,,foarte, foarte incet" pe fondul acestor legaturi tensionate.

Intalniri mai prietenoase in Serbia si Ungaria

Turneul lui Xi Jinping va continua cu vizite oficiale in Serbia si Ungaria, acolo unde se asteapta ca primirea liderului de la Beijing sa fie mai prietenoasa.

Serbia este candidat oficial la aderarea la UE si desi blocul european este principalul sau partener economic, Serbia a primit investitii chinezesti in valoare de 11 miliarde de dolari in perioada 2009-2021, potrivit Balkan Investigative Reporting Network, citat de Deutsche Welle.

Xi Jinping isi va incheia calatoria in Europa in Ungaria, membrul UE care s-a aflat cel mai des in conflict cu Bruxelles. Ministerul chinez de Externe a declarat ca cele doua state au ,,aprofundat increderea reciproca politica" in ultimii ani.

Vizita in Europa, intr-un context tensionat

Turneul lui Xi Jinping in Europa este de o importanta semnificativa, intrucat are loc intr-un context geopolitc tensionat, noteaza NBC News . China face presiuni pentru a evita un razboi comercial cu UE, in vreme ce Occidentul a acuzat de mai multe ori Beijingul ca ar sustine efortul de razboi al Rusiei in Ucraina si ca s-ar afla in spatele mai multor actiuni de spionaj.

Potrivit lui Abigael Vasselier, director de relatii externe la Merics - un thinktank german - liderul chinez s-ar concentra asupra lobby-ului impotriva probelor antisubventie ale UE, in special in privinta vehiculelor electrice si a stabilizarii relatiilor bilaterale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare