×

Economic

Rasturnare de situatie din piata muncii. Exodul a luat sfarsit: Procentul romanilor care cauta...

Rasturnare de situatie din piata muncii. Exodul a luat sfarsit: Procentul romanilor care cauta activ de lucru in strainatate scade semnificativ - doar 8% mai vor sa plece

27.04.2024, 11:31 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Raportul se bazeaza pe raspunsurile a peste 150.000 de respondenti din 188 de tari. La nivel global, destinatiile cele mai populare pentru cei care cauta un loc de munca sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit si Germania, in timp ce orasele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi si New York, alaturi de Londra.

In timp ce 22% dintre romani cautau activ un loc de munca in strainatate in 2018, numarul lor a scazut la 13% acum trei ani si la doar 8% anul trecut, mult mai mic decat media globala de 23% in 2023.

In acelasi timp, in concordanta cu tendintele internationale, numarul romanilor care ar accepta un loc de munca in strainatate in regim de lucru la distanta a crescut semnificativ, ajungand la 74% in 2023 fata de 61% in 2020. Acest procentaj este mai mare decat media globala de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

Motivele financiare si economice au fost mentionate ca fiind principalele argumente pentru romani de a lua in considerare lucrul in strainatate, respectiv 85% dintre romani (64% la nivel global). Un alt factor in favoarea mutarii a fost o mai buna calitate a vietii, motiv pentru care 77% dintre romani (55% la nivel global) ar pleca in strainatate. O proportie mult mai mare (59%) dintre romani, comparativ cu media internationala (35%), au mentionat sistemele mai bune de asistenta sociala si de sanatate printre motive.

In Romania, 25% dintre cei care lucreaza in design, arta, profesii creative si arhitectura ar dori sa lucreze in strainatate, urmati de muncitorii manuali (18%) si profesionistii in managementul afacerilor (17%). In concordanta cu tendinta globala, aproximativ 30% dintre romani ar lucra in strainatate pe termen lung, adica pentru o perioada nedeterminata.

Studiul analizeaza si motivele pentru care cei care au optat sa ramana in tarile lor natale au decis sa faca acest lucru. Atat respondentii romani (53%), cat si cei globali (54%) au mentionat ca motiv principal faptul ca nu ar putea sa-si ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atat respondentii globali, cat si romanii (33% ambele grupuri) au facut referire la legaturile puternice cu tara natala ca motiv pentru a nu pleca.

In plus, 31% dintre romani (16% la nivel global) au spus ca dificultatea cumpararii de proprietati imobiliare in strainatate a fost un motiv pentru a ramane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare