×

Politic-Social

Unda verde pentru Centura Verde Bucuresti-Ilfov. Vot cu unanimitate din partea comisiilor reunite...

Unda verde pentru Centura Verde Bucuresti-Ilfov. Vot cu unanimitate din partea comisiilor reunite pentru mediu si pentru paduri din Senat

23.04.2024, 22:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Centura Verde Bucuresti-Ilfov ( www.centuraverde.ro ) este un proiect de sanatate publica cu o puternica componenta sociala si antipoluare, cat si de mitigare a efectelor schimbarilor climatice, parte a unei solutii sistemice ce presupune si o semnificativa componenta de mediu.

In contextul poluarii dramatice din Bucuresti si al taierilor ingrijoratoare de paduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizatii neguvernamentale, grupuri civice si persoane publice, reunite intr-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Impreuna pentru Centura Verde si avand sprijinul Administratiei Prezidentiale, au venit in intampinarea politicienilor si a autoritatilor cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sanatate si Viitor.

Documentul, in sapte puncte, contine amendamentele la noul cod silvic si care sunt menite sa protejeze padurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucuresti-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orase, cat si solutii atat la poluarea din Bucuresti si judet, dar si la cea din restul tarii: https://bit.ly/3LULwPK. Printre ele se numara realizarea si adoptarea unui plan integrat al Primariei Municipiului Bucuresti si Consiliului Judetean Ilfov pentru combaterea poluarii sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucuresti si alte orase pe agenda CSAT-Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) si Oana Cambera (REPER), amendamentele au fost asumate in calitate de autori de mai multi parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca (presedinte si senator PNL), Kelemen Hunor (presedinte si deputat UDMR), ministrul Justitiei, Alina Gorghiu (vicepresedinta si senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (presedintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (presedintele Comisiei pentru ape, paduri, pescuit si fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (presedintele Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justitiei), Cristian Tagarlas (presedintele Comisiei juridice, senator PNL), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragos Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) si Adrian Giurgiu (deputat USR).

Cu unanimitate, comisiile reunite au votat astazi si pentru accesul liber in padure pentru recreere, subiect care a starnit dezbateri aprinse in spatiul public in ultima jumatate de an si pentru care platforma civica a dus o intensa activitate de advocacy.

De asemenea, comisiile reunite au votat tot cu unanimitate pentru protejarea si conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier National prin noul cod silvic, dupa ce, acum doua saptamani, Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde a obtinut, printr-o asumare institutionala fara precedent, sustinerea oficiala a Ministerului Mediului pentru acestia. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odata pierduta, nu va mai putea fi niciodata recuperata si va crea astfel un gol imposibil de suplinit.

"Padurea din preajma oraselor inseamna mult mai mult decat cherestea sau valoarea lemnului in bani. Infinit mai mult. Padurea inseamna oxigen. Inseamna Viata. Padurea inseamna sanatate, inclusiv mintala. Inseamna terapie si vindecare pentru o societate din ce in ce mai alienata de pierderea conexiunii si abandonarea omului care o alcatuie. Padurea e continere. Padurea e iubire", a declarat Alex Gavan, fondator al Platformei Civice Impreuna pentru Centura Verde.

Printr-o petitie online care a strans deja peste 11800 de semnaturi,(https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde invita cetatenii sa se alature pentru a solicita decidentilor politici si executivi masuri concrete pentru Aer Curat, Sanatate si Viitor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare