×

Burse

Ce poate misca lichiditatea de la BVB? Lucian Isac, Estinvest: Cred ca situatia se va ameliora...

Ce poate misca lichiditatea de la BVB? Lucian Isac, Estinvest: Cred ca situatia se va ameliora odata cu intrarea efectiva a dividendelor in conturile investitorilor

23.04.2024, 18:12 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Desi media zilnica a lichiditatii tuturor instrumentelor financiare de la Bursa de Valori din 2024 a crescut considerabil ca urmare a ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis - editia a XVI-a, cea mai mare de pana acum, rulajul pe segmentul de actiuni continua sa prezinte semne de slabiciune, insa un potential imbold poate fi dat de deciziile adunarilor generale ale actionarilor de la finele lunii, prin care se vor aproba dividende ce se pot intoarce ulterior in piata, spune Lucian Isac, CEO al casei de brokeraj Estinvest.

"Cred ca situatia se va ameliora odata cu intrarea efectiva a dividendelor. Odata cu finalul lunii aprilie se vor termina si adunarile generale, iar dupa aceea vor incepe sa intre si banii in piata. Nu m-as fi asteptat insa ca piata romaneasca sa fi avut o evolutie asa de buna de la inceputul anului", sustine Lucian Isac.

Chiar si dupa doua saptamani consecutive de scaderi, indicele BET se mentine la plus 10% de la inceputul anului, peste bursele dezvoltate din vestul Europei. In rest, dinamicile indicilor locali din 2024 sunt cuprinse intre plus 1,4% pe BET-FI, indicele fostelor SIF-uri si al Fondului Proprietatea, si 10,2% in cazul BET-TR, care include dividendele alocate investitorilor, conform bvb.ro.

"In 2024, desi companiile isi recompenseaza investitorii prin evolutia pretului, poate nesperat de bine pentru multi dintre noi, lichiditatea este insa sub medie. Speram ca, odata cu aparitia raportarilor sa fie un pic mai mare agitatie. Acum cred ca sunt doua aspecte. Pe de-o parte, avem institutionali, atat romani, cat si straini care intra usor la cumparare", adauga CEO-ul.

Participantii bursieri spera in prezent la o potentiala promovare a Bursei de la Bucuresti la statutul de piata emergenta in indicii Morgan Stanley Capital International, continua Lucian Isac. Evenimentul ar putea aduce BVB tot mai aproape de radarul marilor investitori institutionali, ceea ce s-ar putea reflecta apoi atat asupra cotatiilor, cat si asupra lichiditatii zilnice. Bursa locala este incadrata deja ca piata emergenta in indicii FTSE Russell.

"Nu stiu daca upgrade-ul MSCI va fi anul acesta sau anul viitor. Poate exista varianta ca, pe langa institutionalii romani, Pilonul II, care este un cumparator constant, sa fi intalnit si institutionali straini care mai acumuleaza usor, mai ales la emitentii care au confirmat si care ar da dividende consistente. Deci cred ca sunt mai multi institutionali decat speculanti."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare