×

Opinii

De ce sa te duci sa lucrezi la H&M la Londra, pe 1.800 de lire sterline, cand aceiasi bani ii obtii...

De ce sa te duci sa lucrezi la H&M la Londra, pe 1.800 de lire sterline, cand aceiasi bani ii obtii la Bucuresti, intr-o trattorie, si ai costurile vietii mult mai reduse, incepand cu chiria?

26.04.2024, 21:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Saptamana trecuta, in metrou, m-am intersectat cu un tip pe care nu-l mai vazusem de mult si care, in perioada Covid-ului, lucra intr-o trattorie din centrul Capitalei. Ce faci, unde mai esti, ca nu te-am mai vazut de mult? In Anglia, la Londra, raspunde el. Ce faci in Londra? Muncesc! Unde? Am fost la H&M, iar acum vreau sa fac niste cursuri, ca poate ma fac politist! Si cat castigai la H&M? 1.800 de lire sterline! Net. Este foarte putin! In Bucuresti, la trattorie, cred ca faceai mai mult! Da, castigam mai bine! Luam 7.000-8.000 de lei iarna si 9.000-10.000 de lei vara. (Salariul minim pe economie, plus banii din bacsis.)

Si de ce te-ai dus acolo? Sunt cam tot aceiasi bani, dar viata e mai scumpa. Am vrut sa vad si cum este la Londra. Cu banii de la H&M, la finalul lunii nu ramai cu nimic. Da, doar rezisti. La 800 de lire sterline, cat este chiria, de fapt o camera, la transportul care este foarte scump la Londra, nu-ti mai raman bani de nimic, doar supravietuiesti. In constructii se castiga mai bine - 3.000 de lire sterline/4.000 de lire/5.000 de lire/6.000 de lire, dar trebuie sa muncesti, trebuie sa tragi tare, sa stai in frig, in ploaie, pe schele, nu este asa simplu. Pentru el, in jurul a 30 de ani, totul face parte din experienta, a mai fost in Germania, Italia, Spania, Grecia. Daca il intrebi unde este mai bine, Germania este o optiune, dar acolo oamenii sunt cum sunt.

Dar nu era bine in Romania? Pentru ca faceai bani buni la Bucuresti. Ba da, cu banii pe care ii luam la trattorie traiam bine. Si revine intrebarea: de ce ai plecat? Sa vad cum este si in alta parte, sa vad lumea, a fost raspunsul lui.

Nu mai este chiar asa o afacere sa te duci acum la munca in strainatate, in joburile clasice, pentru care s-au dus cei mai multi romani, incepand de la cules de capsuni, pana la HoReCA si pana la a fi badanta. Cresterea salariala inregistrata de Romania in ultimii zece ani a mai apropiat castigurile obtinute aici fata de castigurile din strainatate. Daca insa iei in considerare costurile vietii, si in principal chiria si transportul pe care trebuie sa le platesti in afara, lucrurile se schimba. S-ar putea ca in Romania sa-ti ramana mai multi bani la final de luna. Si la noi s-au imbunatatit mult lucrurile, cel putin in orasele mari. La inceputul anilor '90, in anii 2000, patronii de magazine din bazarul turcesc, apoi patronii de restaurante din Grecia, Italia, Spania angajau romani care sa-i invite pe romanii turisti care treceau pe acolo in restaurantul lor. Cu totii sper ca va mai amintiti de acest lucru. Acum s-a intors roata. In Centrul Vechi am dat de un italian get-beget, angajat de un patron roman sa-i invite in restaurantul lui, in italiana, pe italienii care se plimba prin Centrul Vechi. La fel, intr-o alta trattorie, am interactionat anul trecut cu o italianca care fusese angajata in Bucuresti sa faca cafelele, sa dea bauturile clientilor, o buna parte dintre ei fiind italieni. Castigurile pe care le obtin aici sunt cam aceleasi ca in Italia, dar acolo viata este mai scumpa si nu gasesti chiar atat de repede pozitii deschise. Bineinteles ca acestea sunt doar niste exceptii, dar s-ar putea sa vedem mai des cum vin in Romania, cel putin in orasele mari, oameni din tarile occidentale care sa lucreze aici, nu numai ca celebri expati, care au pozitii de top. Daca Bucurestiul, daca celelalte orase mai mari s-ar marketa mai bine pe pietele occidentale cu castigurile de aici, cel putin cele din HoReCa, s-ar putea sa ne trezim cu mai multi occidentali care sa se bata cu asiaticii pe locurile de munca.

Daca acum 20-30 de ani Occidentul era vazut ca un El Dorado pentru cei care isi cautau de lucru, acum situatia s-a schimbat radical. In continuare sunt anumite diferente salariale, dar nu mai sunt atat de mari. Daca luam in considerare chiriile si preturile locuintelor, cei care lucreaza in tara ies net in avantaj. Multi dintre romanii care lucreaza in strainatate si care reusesc sa economiseasca ceva bani la finalul lunii cumpara apartamente in Romania, pe care sa le dea in chirie. Cred ca este o chestiune de timp pana cand vor reveni in tara, fie ca sa mai munceasca putin, fie sa devina rentieri din activele achizitionate. Nu cred ca va fi o revenire in masa, dar cred ca putem recupera cateva sute de mii de romani, care vor gasi un motiv puternic sa se reintoarca in tara.

Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin .

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare