×

Companii

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca productia industriala va inregistra in T1/2024 un declin...

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca productia industriala va inregistra in T1/2024 un declin de 5,1% an/an, pe fondul mentinerii blocajelor in lanturile de aprovizionare si a preturilor ridicate la materiile prime

18.04.2024, 10:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Comisia Nationala de Prognoza apreciaza ca primul trimestru din 2024 (T1) va marca o scadere a activitatii industriale, insotita de reduceri ale productivitatii muncii, comparativ cu T1/2023, in contextul problemelor legate de mentinerea blocajelor in lanturile de aprovizionare si distributie, precum si de valorile inca ridicate la care sunt cotate materiile prime.

Estimarea are la baza Ancheta economica de conjunctura realizata trimestrial in sectorul industrial si care, pe baza raspunsurilor managerilor de companii intervievati referitor la nivelul productiei industriale, a comenzilor, stocurilor si preturilor, poate contribui la fundamentarea de prognoze pe termen scurt.

Astfel, potrivit anchetei de conjunctura, productia industriala ar urma sa scada cu 5,1% in T1/2024, in timp ce productivitatea muncii se va diminua cu 6%, concomitent cu cresteri de 6% ale cifrei de afaceri pe total, pe baza unei majorari de 8,4% a cifrei de afaceri pe piata interna, si de doar 0,4% in ceea ce priveste cifra de afaceri pe piata externa.

"Evolutia industriei in T1 raportat la perioada corespunzatoare din anul precedent, conform estimarilor agentilor economici din esantion, indica o tendinta de reducere in special in ceea ce priveste productia industriala si a stocurilor de produse finite, precum si a productivitatii muncii, in timp ce volumul cifrei de afaceri deflatate cu indicele preturilor productiei industriale va creste mai ales pentru piata interna", mentioneaza analiza.

Ramurile in care se preconizeaza o scadere mai mare de 20% a productiei industriale in T1 sunt repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor; tabacirea si finisarea pieilor; activitati de servicii anexe extractiei; fabricarea produselor din tutun; fabricarea de masini, utilaje si echipamente.

La polul opus, in sectorul care cuprinde fabricarea altor mijloace de transport se asteapta o crestere peste 10% a productiei industriale in T1.

Sectorul industrial romanesc a inceput ciclul de scadere in 2018 si a continuat in 2019. In 2020, anul in care lanturile de valoare s-au blocat in toata lumea, industria romaneasca a scazut cu doua cifre. In 2021, pe de alta parte, statistic industria a crescut fata de 2020, o crestere fireasca prin comparatie cu prabusirea din 2020. In 2022 insa scaderea industriei s-a reluat.

In ceea ce priveste stocurile de produse finite, Comisia Nationala de Prognoza considera ca acestea pot inregistra o scadere mai ampla, de peste 21%, in contextul anticipat de managerii de companii, evolutie previzibila avandu-se in vedere majorari succesive din primul trimestru pentru perioada 2022-2023.

Pentru numarul mediu de salariati se estimeaza o crestere de 0,6% a efectivului acestora, care impreuna cu scaderea productiei industriale ar putea conduce la o reducere a productivitatii muncii de 6%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare