×

Opinii

Mircea Bozga, PwC: Ingrijorati de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul sa actioneze mai...

Mircea Bozga, PwC: Ingrijorati de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul sa actioneze mai rapid si din proprie initiativa

18.04.2024, 11:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Managementul companiilor isi doreste ca departamentul de audit intern sa se implice mai rapid si proactiv in identificarea si evaluarea riscurilor (68%), dar si in trasarea strategiei de management si planificare (50%), avand in vedere complexitatea riscurilor si incertitudinilor pe care organizatiile le experimenteaza de cativa ani, potrivit celui mai recent raport PwC Global Internal Audit Study 2023.

Conflictele geopolitice, pandemia, criza energetica, inflatia ridicata, noile tehnologii, perturbarea lanturilor de aprovizionare sau reglementarile mai stricte expun companiile la riscuri tot mai complexe, la care trebuie sa gaseasca solutii rapide pentru a nu le vulnerabiliza. Altfel spus, organizatiile sunt puse in fata unui "multivers al riscului".

Organizatiile sunt nevoite, in aceste conditii, sa creasca ritmul transformarilor sau sa isi schimbe complet strategiile. Acest lucru se reflecta si in opiniile directorilor generali intervievati in cadrul sondajului PwC CEO Survey 2024, 37% dintre directorii generali din Romania cred ca organizatiile lor nu vor supravietui peste un deceniu daca nu iau decizii de transformare. Apare insa intrebarea daca riscurile pot fi tinute sub control la asemenea viteza si scara a transformarii.

Astfel, rolul auditului intern devine din ce in ce mai important, asteptarile liderilor de la auditorii interni fiind o mai buna identificare a riscurilor acestor transformari, controale interne robuste si eficiente, cu mai putine erori, si date pe care isi pot baza strategiile.

O implicare mai mare si utilizarea tehnologiei

In prezent, organizatiile clasifica maturitatea departamentului lor de audit intern intr-una dintre categoriile: rezolvare a problemelor - 30%, verificarea solutiilor - 23% si identificarea problemelor - 12%, dar in urmatorii ani asteptarile sunt ca auditul intern sa devina un consilier de incredere - 35%. Acest lucru presupune proactivitate si noi tipuri de consultare legate de riscuri emergente, initiativele strategice ale companiilor si gradul de incredere in folosirea tehnologiilor pentru gasirea de solutii.

Spre exemplu, departamentele de audit intern isi pot folosi rolul in organizatie pentru a verifica daca lanturile de aprovizionare sunt durabile, daca rezilienta si continuitatea lor sunt robuste si daca managerii au certitudinea ca nu pot aparea vulnerabilitati, cum ar fi dependenta de un furnizor. Potrivit raportului PwC, 47% dintre respondenti spun ca auditurile interne primite au inclus observatii despre perturbari ale lanturilor de aprovizionare, iar 34% si-au propus sa includa acest subiect in urmatorii trei ani.

Si pentru initiativele de transformare din organizatii, cum ar fi introducerea inteligentei artificiale, este nevoie de o analiza pentru a gasi metodele si persoanele cele mai bune care sa produca o aliniere a strategiei de afaceri, a obiectivelor de dezvoltare, a activitatilor care urmeaza sa fie implementate si a indicatorilor care vor masura rezultatele. Mai multe tipuri de riscuri sunt deja vizibile, iar auditul intern joaca un rol important pentru ca organizatiile sa se asigure ca investitiile vor avea rezultatele estimate. Toti cei implicati in aceste procese trebuie sa poata avea incredere in cadrul de implementare al aplicatiilor de inteligenta artificiala si in faptul ca se aplica controalele de siguranta adecvate. Acest lucru poate presupune ca departamentul de audit intern sa fie implicat mai devreme in procesul de evaluare a strategiei organizatiei in privinta folosirii inteligentei artificiale si identificarea riscurilor si impactului acestora.

In paralel, departamentul de audit intern trebuie sa invete la randul lui sa foloseasca potentialul oferit de inteligenta artificiala sau de alte tipuri de tehnologii, cum ar fi RPA (automatizarea proceselor cu roboti software), pentru a isi dezvolta propria capacitate de a aduce rezultate. In multe dintre situatii, auditul intern inca are dificultati in adoptarea unor tehnologii relativ mai simple, cum ar fi fluxurile de auditare sau instrumentele de analiza de date, asa ca raspandirea aplicatiilor de inteligenta artificiala ii face pe multi lideri din audit sa isi puna problema gasirii celei mai bune abordari.

Auditorul viitorului

Scepticismul profesional, o evaluare atenta a riscurilor si obiectivitatea sunt calitatile pentru care sunt recunoscuti cei care fac parte din departamentele de audit intern. Sondajul PwC arata ca organizatiile cauta pentru departamentul lor de audit intern oameni cu gandire strategica si abilitatea de a analiza critic informatiile primite. In acelasi timp, abilitatile tehnice vor ramane foarte importante si vor continua sa fie din ce in ce mai cerute, dar trebuie ca ele sa fie echilibrate cu competente precum creativitatea, agilitatea, flexibilitatea si empatia. Acestea vor fi cu atat mai necesare cu cat schimbarile produse de inteligenta artificiala si alte tehnologii emergente vor da companiilor acces la date pe care nu le detineau inainte sau pe care nu le puteau procesa manual. Daca nu exista specialistii capabili sa interpreteze aceste date, sa le transforme in informatii utile, pe care sa le vada dintr-o perspectiva a riscurilor si garantiilor de siguranta, toate transformarile prin care trec companiile se pot dovedi inutile.

Editia din 2023 a PwC Internal Audit Study include opiniile a 4.680 de manageri de audit intern (41%), membri ai consiliilor de administratie si lideri de organizatii (31%), sefi de departamente de risc (11%) si conformitate (11%), din 81 de tari si industrii foarte variate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare