×

Opinii

Opinie Cristian Popa, BNR: 17 aprilie 1880 - Salt spre modernitate

Opinie Cristian Popa, BNR: 17 aprilie 1880 - Salt spre modernitate

17.04.2024, 08:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Inca de la Revolutia pasoptista, primul capitol important din istoria crearii statului roman modern, ideea de a avea o banca nationala incepuse sa prinda contur. In Proclamatia de la Islaz din 9 iunie 1848, citita de Ion Heliade Radulescu pe Campia Libertatii, se mentiona: "Popolul roman cheama toate starile la fericire, recunoaste facerile de bine ale comerciului, stie ca sufletul lui este creditul, care niciodata n-a vrut sa i-l inlesneasca sistema trecuta. Decreta dar o banca nationala, insa cu fonduri nationale". Dupa mai bine de 30 de ani dificili, in 1880, Romania facea cu adevarat pasi importanti in directia modernitatii, fiind condusa de Carol I si avandu-l ca prim-ministru pe Ion C. Bratianu. La carma Ministerului de Finante se afla Ion I. Campineanu, cel care urma sa devina primul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Eugeniu Carada, astazi recunoscut ca ctitor al Bancii Nationale a Romaniei, intocmise un proiect de lege prezentat in Camera Deputatilor pentru infiintarea unei Banci de Scont si Circulatie, o conditie fundamentala pentru o Romanie moderna, o tara in care, la acea vreme circulau tot felul de "monede straine, stricate si gaurite, sterse, cu o valoare redusa". Carada nu a fost insa singurul care a contribuit la fondarea institutiei care avea sa se afirme ca un pilon al economiei nationale. Infiintarea Bancii Nationale a Romaniei in anul 1880 a fost rezultatul colaborarii dintre mai multe personalitati ale epocii, cu viziuni diferite asupra dezvoltarii economice a tarii, dar impartasind un obiectiv comun: transformarea idealului modernizarii Romaniei in realitate. Prin infiintarea bancii de emisiune, statul roman a facut un pas urias catre normalitate, capitalism, progres, deschidere economica si prosperitate. Idealul exprimat in repetate randuri de Ion C. Bratianu privind necesitatea intemeierii unei banci nationale s-a materializat pe 17 aprilie 1880, cand legea a fost publicata in Monitorul Oficial. "V-am dat banca, pastrati-o!", a afirmat Ion C. Bratianu. Dupa 144 de ani in slujba romanilor, 144 de ani marcati de schimbari dramatice, razboaie mondiale, crize economice, comunism, revolutie si pandemii, BNR ramane un element cheie pentru dezvoltarea unei societati puternice si un garant al stabilitatii economice, asa cum si-au imaginat-o fondatorii ei. Batrana Doamna a pietelor financiare implineste astazi 144 de ani. La multi ani, Banca Nationala a Romaniei! Sunt onorat sa fac parte din istoria ta!

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare