×

Eveniment

Razboaiele costa enorm: Cheltuielile militare ale Romaniei au dus deficitul bugetar la 2% din PIB...

Razboaiele costa enorm: Cheltuielile militare ale Romaniei au dus deficitul bugetar la 2% din PIB in doar primele trei luni din 2024, in conditiile in care pentru tot anul ar trebui sa ajunga la 5%

02.05.2024, 09:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Deficitul bugetar a depasit, in primele trei luni din an, 2% din PIB, un procent urias fata de tinta guvernului, care anticipeaza un deficit pe tot anul de 5% din PIB ¬ Dar, fata de anii din trecut, nu cheltuielile de personal sau pensiile sunt sursele principale ale acestui deficit, ci "cheltuielile de capital", adica investitiile din buget, a caror destinatie este mereu opaca.

In anii trecuti eram obisnuiti ca cheltuielile cu salariile bugetarilor sa fie principala sursa a deficitului bugetului general consolidat. In primul trimestru din an, deficitul bugetului general consolidat a fost de 35,9 miliarde de lei (2,06% din PIB-ul estimat), dar doar 6 miliarde de lei au mers in plus la salarii. Alte 4,2 mld. lei au mers in plus, fata de T12023, la bunuri si servicii si alte 6,2 mld. lei la pensii si ajutoare sociale. In total, adica 16,4 mld. lei. La un deficit de 35,9 mld. lei, scazand cele 16,4 mld. lei (salarii, pensii, servicii) raman 19,5 mld. lei. Unde s-au dus acesti bani?

Ministerul Finantelor nu spune unde s-au dus, spune doar, sec: "Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 22,5 mld lei, fiind de 1,7 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand au fost in valoare de 13,16 mld lei."

Banii s-au dus, in majoritate, in industria de aparare, spune Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Doua sunt sursele majore ale acestui deficit: cheltuieleile sporite pentru aparare si banii onorati azi pentru platile ce trebuia facute anul trecut si pe care guvernul le-a amanat pentru a nu majora deficitul si asa enorm din 2023 (5,68% din PIB). Dar, in acest ritm, deficitul va depasi in acest an 8% din PIB.

Iata cum stau lucrurile azi. In zona investitiilor, in primul trimestru al lui 2023 s-au facut investitii de 13,1 mld. lei, din care 8,6 mld. lei au fost fonduri UE (doua treimi din suma) si 4,5 mld. lei au fost bani din buget. In T1 2024 avem investitii de 22,5 mld. lei, dar raportul se schimba: 16 miliarde de lei sunt investitii din fonduri nationale si doar 6,38 miliarde de lei sunt din banii UE.

Avem in T1 "cheltuieli de capital" cu 10 miliarde de lei (2 mld. euro) peste cele din T1 2023. Banii s-au dus in industria de aparare, in majoritate, pentru ca razboaiele sunt scumpe.

Romania s-a laudat ca a cheltuit anul trecut 2% din PIB pentru aparare. Doar ca datele ulterioare au aratat ca a cheltuit doar 1,6% din PIB pentru aparare, adica sub media tarilor NATO. Recupereaza acum prin cele 2 miliarde de euro cheltuite in plus in T1 pentru investitii din buget.

Fostul presedinte al SUA Donald Trump, cu sanse de a reveni la Casa Alba, spune cu nonsalanta: "De ce sa aparam noi pe toata lumea?" Sub umbrela americana in Europa, statele continentului au ignorat apararea, crezand ca pacea instalata dupa Razboiul Rece este eterna. Nu mai este de doi ani. Rusia a trecut la o economie de razboi si Europa va fi obligata sa-i urmeze drumul. Secretarul general al NATO cere statelor Tratatului sa aloce 3% din PIB pentru aparare, nu doar 2% cum era recomandarea inainte de razboiul din Ucraina si cum cerea in trecut si cere si azi Donald Trump. Polonia are deja un PIB pentru aparare care trece de 3%. Polonia se inarmeaza puternic pentru ca este in prima linie. Romania va fi si ea in prima linie, daca Rusia ajunge la Odesa si pune, astfel, stapanire pe gurile Dunarii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare