×

Zf 24

Saptamana de cosmar pe Wall Street: actiunile Nvidia s-au prabusit cu 13,6%, din care 10% doar...

Saptamana de cosmar pe Wall Street: actiunile Nvidia s-au prabusit cu 13,6%, din care 10% doar vineri, Tesla a pierdut 14%, Aapple a scazut cu 6,5%, Meta si Amazon cu 6%. In doar cinci zile clubul celor sapte magnifici a pierdut 950 mld. dolari din capitalizare, aproape de 3 ori cat PIB-ul Romaniei

20.04.2024, 09:42 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Declinul actiunilor celor "sapte magnifici" - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms si Tesla, a sters in doar o saptamana 950 de miliarde de dolari din capitalizarea lor de piata, ceea ce a reprezentat cea mai mare pierdere saptamanala de valoare de piata din istoria clubului.

In timp ce actiunile Tesla Inc. (TSLA) au avut cel mai mare declin procentual saptamanal din din perspectiva pretului - de 14%, Apple Inc. (AAPL), Microsoft Corp. (MSFT) si Nvidia Corp. (NVDA) au contribuit mai mult la pierderile de capitalizare bursiera, deoarece aceste ultime trei companii valoreaza substantial mai mult decat producatorul de masini electrice.

Nvidia a fost cel mai mare perdant al saptamanii in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, pierzand aproape 300 de miliarde de dolari. Aceasta suma este cu mult mai mare decat capitalizarea totala a pietei rivalului Advanced Micro Devices Inc. (AMD), care se ridica la 237 de miliarde de dolari. Nvidia a ajuns la o capitalizare de 1.900 de miliarde de dolari.

Actiunile Nvidia au scazut cu 13,6% in aceasta saptamana, in conditiile in care sectorul semiconductorilor a fost sub presiune. De asemenea, actiunile Nvidia au suferit cea mai proasta performanta saptamanala in procente de cand au scazut cu 16,1% pe 2 septembrie 2022, scrie MarkeWatch. Spre comparatie S&P500 a pierdut in aceasta saptamana 3,5% iar Dow Jones 0,2%.

In actiunea de vineri a scazut cu 10%, inregistrand cea mai slaba scadere procentuala pe o singura zi de cand a scazut cu 18,5% pe 16 martie 2020, potrivit Dow Jones Market Data. Cu o scadere de aproape 85 de dolari, actiunea si-a asigurat cel mai mare declin de pret pe o zi inregistrat vreodata.

In cadrul cipurilor, a avut loc "un fel de destramare a intregului sector", care "s-a accelerat zi de zi" in ultima saptamana sau cam asa ceva, potrivit analistului Jordan Klein, de la Mizuho, cu sediul la Mizuho. Printre alti factori se numara tensiunile geopolitice si presiunile venite din partea raportarilor de inflatie.

Pierderea de 212 miliarde de dolari a capitalizarii de piata a companiei de cipuri vineri a fost un nou record zilnic pentru Nvidia, mai mult decat valoarea de piata de 129 de miliarde de dolari pe care a pierdut-o pe 8 martie 2024. A fost, de asemenea, a fost a doua cea mai mare pierdere zilnica a valorii de piata pentru o companie americana inregistrata vreodata.

Apple a afisat o pierdere de 178 de miliarde de dolari in valoare de piata pe parcursul saptamanii, in timp ce Microsoft a pierdut 169 de miliarde de dolari in valoare de piata.

Toate cele sapte mari actiuni legate de tehnologie, cunoscute sub numele de "Cei sapte magnifici", au inregistrat scaderi saptamanale ale pretului actiunilor, in frunte cu Tesla, care a scazut cu 14%.

Capitalizarea de piata a Tesla a scazut cu 76 de miliarde de dolari in aceasta saptamana, coborand compania in randul celor mai mari companii americane. Producatorul de vehicule electrice a coborat joi sub Walmart Inc. (WMT) si a alunecat vineri sub Exxon Mobil Corp. (XOM), plasand compania pe locul 14. Inainte de aceasta saptamana, nu mai valora mai putin decat niciuna dintre aceste corporatii din ianuarie 2023.

Amazon.com Inc. (AMZN) a pierdut 118 miliarde de dolari din valoarea de piata in aceasta saptamana, in timp ce Alphabet Inc. (GOOG) (GOOGL) a sters 41 de miliarde de dolari din evaluarea sa. Valoarea de piata a Meta Platforms Inc. (META) a inregistrat un declin de 68 de miliarde de dolari in aceasta perioada.

Pierderile saptamanale ale capitalizarii bursiere pentru cei sapte magnifici in ansamblu au fost mult mai abrupte decat recordul anterior de 872 de miliarde de dolari stabilit in ianuarie 2022, potrivit Dow Jones Market Data.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare