Iluminat public inteligent

Iluminat public inteligent

Soluţia de iluminat public inteligent are ca scop eficiența energetică, prin optimizarea consumului de energie şi a costurilor în ceea ce priveşte operarea şi întreţinerea sistemului de iluminat public.

Ce este?

Această soluție de smart city propune integrarea de senzori, utilizarea de lămpi cu consum redus și controlul de la distanță prin platforme de management și telegestiune. Acestea ajută la optimizarea atât a costurilor legate de consumul de energie, cât și a celor legate de operarea şi întreţinerea sistemului de iluminat public, pentru un oraș cu adevărat inteligent.

Beneficii

 • Iluminatul public inteligent oferă condiţii de trafic și un mediu pietonal mai sigure
 • Cu 99,99% timp de funcţionare, soluţia ajută la evitarea riscului de accidente din cauza defecţiunilor sistemului de iluminare. Cele mai multe dintre problemele de iluminare sunt detectate şi abordate înainte de observarea acestora cu ochiul liber
 • Monitorizarea consumului de energie a orașului
 • Reducerea consumului de energie cu aproape 50%, implicit a cheltuielilor din bugetul local
 • Costuri operaționale totale scăzute cu până la 42% prin detalierea planului de intervenție, prin întreținerea rețelei pe baza rapoartelor generate de sistem și prin reducerea valorii stocului de piese de schimb datorită monitorizării exacte a duratei de viaţă a echipamentelor
 • Estomparea luminilor de stradă în perioadele de trafic scăzut şi oprirea lor atunci când acestea nu sunt necesare
 • Identificarea şi reducerea pierderilor de energie
 • Extinderea duratei de viaţă a echipamentului prin anticiparea şi evitarea defectelor prin monitorizarea în timp real 24/7 a reţelei
 • Furnizarea de informaţii exacte ale defecţiunilor, trimise direct către departamentul tehnic (informaţii detaliate problemă, locaţia exactă)
 • Dezvoltarea sustenabilă a oraşului prin reducerea deşeurilor de energie şi a cantității de CO2 emis, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de viață și la conformarea cu normele legale de mediu
 • Scăderea semnificativă a poluării ușoare, care afectează păsările migratoare și fauna sălbatică

Cum funcționează

Orange pune la dispoziție municipalităților o modalitate smart de gestiune a iluminatului public prin intermediul rețelelor Low Power (LoRaWAN IoT, LTE-M). Lămpile LED speciale, senzorii de monitorizare și controllerele de automatizare permit reglarea automată și de la distanță a iluminatului stradal, generând astfel economii majore de energie electrică.

Pentru a obține eficientizarea maximă a costurilor de consum și administrare, instalarea senzorilor și controllerelor necesită înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu lămpi LED cu balast electronic, care permit utilizarea funcţionalităţii de dimming în funcţie de lumina ambientală sau de traficul pietonal și auto în zonă la momentul respectiv. În plus, prin intermediul soluţiei de gestiune, sistemul de iluminat poate fi controlat de la distanță, cu posibilitatea setării programului de funcționare și a intensităţii luminii. Dispozitivele trimit alerte și oferă informații în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp.

Tehnologia utilizată permite ca, pe lângă utilizarea pentru managementul rețelei de iluminat public, senzorii instalați la nivelul fiecărui stâlp și distribuiți pe teritoriul întregului oraș să fie utilizați ca gateway pentru alți senzori și echipamente, care pot utiliza aceeași rețea LoRoWAN sau LTE-M pentru a se conecta cu aplicațiile de management dedicate.

Printre dispozitivele care se pot conecta la reţelele Low Power se numără echipamentele care au rolul de îmbunătăţire a vieții cetăţenilor şi menţinere a unui mediu mai sigur şi mai curat pentru oraş: camere CCTV, senzori de poluare, detectoare de zgomot, senzori de densitate de trafic, infrastructură pentru încărcare vehicule electrice etc. De asemenea, pot fi integrate și alte dispozitive pentru creșterea eficienței în administrarea rețelei de iluminat public, precum senzori de lumină, senzori de cabinet de vizitare (uşă) stâlp iluminat, senzori de impact, senzori de detectare cablu tăiat etc. În plus, sistemul suportă conectivitatea prin intermediul unor API și integrarea unitară cu alte aplicații de gestionare a resurselor orașului.

Pentru informații suplimentare și detalii despre soluția Smart City și implementarea acesteia:

  contactează persoana dedicată companiei sau instituției tale din cadrul Serviciului Clienți

  apelează 776 (gratuit de pe telefonul mobil Orange) sau 0374.44.7766 (apel cu tarif normal din orice rețea)