×

#SuperCoders sau cum îi pregătim pe copii să dea viață ideilor

Ce este, de fapt, #SuperCoders? O avem invitată astăzi pe colega noastră Alina Stan care ne va spune mai multe despre acest program.

articol

Alina, spune-ne câte ceva despre tine.
 
Despre mine, nu prea multe. 
 
Sunt CSR programs Coordinator la Orange din 2012. În tot acest timp, am încercat să dezvolt și să implementez proiecte în linie cu prioritățile de responsabilitate socială ale companiei, în special investiția în educație. 
 
Pe lângă programe ce vin în completarea educației formale din școală, dezvoltăm de câțiva ani și proiecte care au ca obiectiv educația digitală. Iar #SuperCoders este unul dintre ele.
 
Toate aceste proiecte au devenit cu timpul o pasiune și pentru mine, întrucât văd entuziasmul copiilor și nerăbdarea lor să testeze feluri diferite de a învăța. Iar programele noastre pe acest considerent se bazează, pe metode alternative, digitale, de a le oferi informațiile importante pentru ei. 
 
 
Ce este, de fapt, Orange Super Coders și cui se adresează?
 
#SuperCoders a pornit în 2013 ca proiect pilot, cu un atelier de programare prin joc pentru copii. 
 
Am vrut la acel moment să vedem cum s-ar descurca copii de 10-13 ani în lumea programării și să le oferim un prim contact cu viitorul digital în care vor trăi. A fost un atelier introductiv, cu elemente și noțiuni de bază îmbinate cu forme de joc, pe platforma Scratch. 
 
Este o platformă gratuită și ușor de utilizat de către orice copil care își dorește să înțeleagă principiile programării.
 
Ediția pilot a presupus un atelier concomitent în 4 țări : România, Polonia, Spania și Franța și am avut 50 de copii în România.  Timizi la început, dar și foarte curioși! 
 
Toți copiii se puteau vedea între ei prin live webcast, iar la final fiecare țara își prezenta cel mai bun proiect. 
 
Din 2013 începând, am tot crescut. 
 
Atelierele și-au păstrat obiectivul de a oferi participanților o introducere în lumea programării. Însă, văzand interesul în creștere, am decis să mergem un pas mai departe și să trecem și la a învăța să scriem cod. 
 
Începând de anul acesta oferim și o a două parte, o academie online în care copiii să învețe programare. 
 
Rețeta noastră este cât se poate de simplă.
 
Aflăm despre ce e vorba cu Caravana SuperCoders, care trece prin 10 orașe din țara și prezintă copiilor ce înseamnă coding și vom începe prin a-i învăța pe copii să își conceapă propriile jocuri. 
 
Apoi, în Concursul național – Supercoders Coding Competition - îi încurajăm pe copiii să își facă propria animație în Scratch. Toate aplicațiile sunt jurizate și cele mai bune 50 de aplicații vor câștiga un curs gratuit pe SuperCoders Online Platform. 
 
Iar la final, începem să studiem intens la SuperCoders Online Academy presupune 30 de ore dispuse pe parcursul a 3 luni, în funcție de programul lor. Cursul îi va ajuta pe copii să aprofundeze sintaxa limbajului Python pe măsura ce vor parcurge lecții interactive, vor rezolva puzzle-uri provocatoare și vor invăta să își construiască propriile jocuri în Python.
 
În esență, este vorba despre o activitate destul de complexă la o primă vedere, dar este transpusă într-o formă extrem de accesibilă pentru copii și, în felul acesta, ei își pot pune imaginația în acțiune. Este incedibile de plăcut să îi vezi cât de entuziasmați sunt atunci când ideile lor prind viață!    
 
În ce orașe se vor desfășura atelierele?
 
Anul acesta Caravana va ajunge în : 
    
 •           Iași - 11 octombrie, oră 16:00-19:00
 •           Focșani - 13 Octombrie, 9:00-13:00
 •           Brașov - 16 octombrie, 10:00-13:00
 •           Sibiu - 17 Octombrie, 14:30-17:30
 •           Alba Iulia - 20 Octombrie, 15:00-18:00
 •           Constanța - 23 octombrie, 9:00-13:00
 •           Brăila - 25 Octombrie, 15:00-18:00
 •           Galați - 26 Octombrie, 15:00-18:00
 •           Craiova - 30 Octombrie, 9:00-12:00
 •           Târgu Jiu - 31 Octombrie, 9:00-12:00
 
  
Locurile sunt limítate la 50, iar în acest moment mai sunt locuri disponibile doar in Alba Iulia, Sibiu şi Tg. Jiu.
 
Dar îi aşteptăm pe toţi cei care nu au putut participa, să se înscrie gratuit și la concursul național, unde sunt locuri nelimitate. Informațiile despre acest concurs vor fi disponibile începând cu 1 noiembrie aici
 
Dacă vreți să vedeți pe unde am mai fost și cum a fost, va invit să urmăriți filmulețul de mai jos. 

 
Îi mulțumesc Alinei pentru toate detaliile și mă grăbesc să dau sfoară în țara și printre prietenii mei cu copii talentați și doritori să învețe mai multe despre programare. 
 
Vă doresc să vă bucurați de copiii voștri și să aveți o toamnă frumoasă și colorată! Toate bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.