×

Copiii şi internetul sau cum să fii un părinte digital

Vă invit să vedem împreună cum putem să integrăm tehnologia în viaţa copiilor noştri şi ce înseamnă să fii părinte digital.

articol
În articolul Ai cumpăra un smartphone copilului tău? am aflat chiar de la părinţi că nu îi poţi ţine pe copii departe de tehnologie. Odată cu folosirea telefonului mobil sau chiar înainte de asta, copiii au deja legătură cu un computer şi, implicit, cu accesul la internet,  ceea ce nu este neapărat un lucru rău.

În ultimul timp am auzit aproape peste tot o idee cu care eu nu sunt de acord şi anume aceea că internetul este un „dezastru” pentru copii. Eu personal cred cu tărie că tehnologia poate să joace un rol important în dezvoltarea copiiilor, atunci când părinţii reuşesc să stabilească un echilibru între preocupările digitale şi cele non-digitale. De asemenea, cred că părinţii trebuie să accepte şi să facă parte din această lume digitală în care copiii cresc, în aşa fel încât să menţină controlul cât de mult se poate. Şi sunt perfect de acord cu experţii în acest domeniu, al Digital parenting-ului, care susţin că sunt necesare anumite reguli, explicate copiiilor aşa încât respectarea lor să fie cât mai naturală. La fel de mult cred că regulile pe care le stabilim, trebuie să aibă aceeaşi aplicabilitate şi pentru noi înşine.

Care sunt avantajele folosirii internetului de către copii?

Internetul este un foarte bun mediu educaţional şi informativ. Motoarele de căutare ca Google, de exemplu, oferă sute, mii de rezultate pentru aproape orice căutare, pentru orice ai nevoie să afli, în doar câteva secunde. Este, practic, o sursă inepuizabilă de cunoştinţe. Gândiţi-vă, de exemplu, cât de uşor le este copiilor acum să găsească informaţii despre orice loc din lumea largă, totul într-un singur loc, în confortul  casei lor şi bineînţeles , sub supravegherea părinţilor. Mie personal, mi se pare chiar fun să faci lecţiile cu copilul tău, ajutându-l să găsească informaţiile de care are nevoie pe internet.
Un alt avantaj important pentru copii este faptul că ei sunt mult mai interesaţi să afle lucruri noi de pe internet, pentru că în mediul online totul este mult mai dinamic şi au acces instant şi la imagini care să completeze armonios informaţiile pe care le obţin.
Copiii devin familiari cu modul de a folosi un computer încă de la vârste foarte fragede ceea ce le uşurează integrarea mai târziu, în mediile universitare şi chiar atunci când vor fi nevoiţi să îşi găsească un job.

Dar dezavantajele?

Timpul prelungit pe care l-ar putea petrece copiii la calculator este unul dintre ele, iar efectele pe care le poate avea acest lucru, spun specialiştii, ar putea fi faptul că îşi pot pierde capacitatea de a socializa în afara mediului online sau pot întâmpina greutăţi în a empatiza cu ceilalţi. De asemenea, expunerea la site-uri cu un conţinut nepotrivit poate fi un  pericol. Dar aici intervine măiestria părinţilor digitali.

Ce înseamnă să fii părinte digital?

Să fii părinte digital înseamnă, în mare, să fii pregătit să îi arăţi copilului tău cum şi în ce măsură să folosească internetul şi, evident , ce să nu facă. De asemenea, este important să ştii chiar tu cum să îl protejezi de conţinutul nedorit la care poate fi expus în mediul online. 
Programul „ora de net”, coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii, la care Orange România este partener, oferă foarte multe informaţii utile despre cum poţi să asiguri un mediu online sigur copilului tău.

Dacă doriţi să aflaţi cum puteţi fi un model şi un ghid digital pentru copiii voştri, cum să alegeţi tehnologia potrivită pentru ei sau cum să asigurați un control parental optim în mediul online, vă recomand cu căldură secţiunea Digital parenting . Și nu în ultimul rând, să treceţi prin testul  Ce fel de părinte digital ești din care veți afla multe lucruri la care este posibil să nici nu vă fi gândit.

Iar pentru aceia dintre voi care doresc un ghid foarte complet despre cum să fii un părinte digital, vă recomand Cursul de Digital parenting dezvoltat de Otilia Mantelers, cunoscut expert în parenting  în România. De asemenea, vă recomand să vă înscrieţi la workshop-ul  Smart Parents, organizat de Orange împreună cu Otilia în cadrul programului Tech a Break. Evenimentul este cu intrare liberă şi va avea loc între 19 şi 28 iunie, la Orange Smart shop-urile din ţară. Nu îl rataţi! Veţi afla multe lucruri interesante într-un cadru special. Toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.