×

Telefoane

Samsung Galaxy A55 si A35 au fost lansate in Romania. Primele noastre impresii

Samsung Galaxy A55 si A35 au fost lansate in Romania. Primele noastre impresii

29.03.2024, 14:01 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dupa euforia lansarii flagship-urilor Galaxy S24, Samsung se concentreaza acum pe terminalele din gama "de medie" A, ieri avand loc lansarea locala a smartphone-urile Galaxy A35 si Galaxy A55. Si, dupa ce am avut ocazia sa le "butonam", nu cred ca suntem prea indrazneti atunci cand afirmam ca, probabil, cele doua telefoane noi de la Samsung vor sfarsi anul 2024 undeva printre primele intr-un clasament al celor mai bine vandute smartphone-uri din Romania. Cu cateva conditii, despre care vom discuta un pic mai tarziu.

Samsung Galaxy A35

Modelele A3x nu erau tocmai cele mai atragatoare in anii trecuti, anumite elemente legate de constructie tradandu-le statutul de "telefon de buget", chiar si in gama medie a celor de la Samsung. Din fericire, Galaxy A35 pare ca a scapat de aceste neajunsuri: camera selfie nu mai este de tip lacrima (adoptandu-se acum reteta deja clasica de hole punch centrat in partea de sus a ecranului), iar marginile display-ului par sa nu mai fie atat de groase.

Da, telefonul beneficiaza in continuare de rame de plastic, dar acestea au fix acelasi design drept precum la fratii mai mari A55 sau S24 si, de aceasta data, Samsung a ales protectie Gorilla Glass atat pentru fata, cat si pentru spatele telefonului (ecranul este acoperit cu Gorilla Glass Victus+). La o prima vedere, cu greu poti deosebi un A35 de un S24 (difera acea perturbatie de pe rama, acolo unde sunt plasate butoanele, destul de comoda si ergonomica insa), iar diferentele vizuale dintre A35 si A55 aproape ca nu exista.

thumbsSamsung Galaxy A35

Si ecranul a facut un pas in fata, fiind vorba despre un panel Super AMOLED cu diagonala de 6,6 inci, rata de refresh de 120 Hz si o luminozitate maxima de 1000 de niti. Cu alte cuvinte, un afisaj cu care nu i-ar fi rusine nici unui telefon dintr-o gama superioara de pret.

Pentru acest model, Samsung a ales procesorul de fabricatie proprie Exynos 1380, acelasi folosit de compania sud-coreeana pentru modelele A54 de anul trecut. Acesta lucreaza in tandem cu memoria RAM de 6 sau 8 GB, acompaniate de un spatiu de stocare de 128 GB sau 256 GB. Pentru ca nu vorbim de un flagship, A35 ofera si suport pentru stocare suplimentara microSD de pana la 1 TB. In materie de conectivitate, acest model se lauda cu suport pentru Wi-Fi 6, 5G si eSIM.

thumbsSamsung Galaxy A35

Cand vine vorba despre camere, Samsung Galaxy A35 isi tradeaza natura de telefon de intrare in gama prin senzorii secundari, unul ultra-wide de numai 8 MP si unul macro de 5 MP. In schimb, camera principala are la baza un senzor de calitate, de 50 MP, cu suport pentru stabilizare optica si capabil sa filmeze in HDR, la rezolutie 1080p. Senzorul selfie are 13 MP si este conceput pentru a acoperi nevoile de baza ale unei astfel de camere.

Bateria vine cu vesti bune - capacitatea de 5000 mAh ar trebui sa asigure o autonomie mai mult decat satisfacatoare -, dar si cu unele mai putin placute: viteza de incarcare maxima este tot 25W, incarcatorul nefiind inclus in cutie.

thumbsSamsung Galaxy A35
Samsung Galaxy A55

Chiar daca foarte greu de deosebit de A35 la prima vedere, design-ul de baza al celor doua telefoane fiind identic, Galaxy A55 puncteaza subtil in ceea ce priveste constructia superioara: telefonul pastreaza protectia Gorilla Glass Victus+ pe fata si spate, beneficiaza de protectie la apa si praf cu certificare IP67 (precum A35), insa are ramele metalice, construite din aluminiu. Astfel, cand il tii in mana, realizezi ca ai de-a face cu un device "mai premium" decat fratele sau A35.

Ecranul si specificatiile acestuia sunt identice insa cu cele de pe A35, diferentele fiind facute insa de dotarile hardware ale telefonului: A55 foloseste noul procesor Exynos 1480, fabricat pe 4nm, ce promite performante mai bune cu 15% pe partea de CPU si cu 32% mai ridicate in ceea ce priveste GPU-ul. Cu alte cuvinte, ajutat de memoria RAM de 8 GB, nu ar trebui sa aveti probleme majore in a rula jocurile pe acest dispozitiv, chiar daca nu mereu cu setari grafice inalte. Conectivitatea este aceeasi ca in cazul modelului A35, inclusiv suportul pentru microSD de maximum 1 TB, existand doua variante pentru stocarea inclusa: 128 GB sau 256 GB.

thumbsSamsung Galaxy A55

De asemenea, ansamblul de camere de pe Galaxy A55 este cu o treapta peste A35: camera principala are senzor de 50 MP, cu stabilizare optica si posibilitatea de a filma HDR in rezolutie 4K, senzorul ultra-wide face pasul catre 12 MP, iar camera frontala catre 32 MP. Ramane insa camera macro de 5 MP, a carei utilitate este discutabila. Totusi, Samsung se lauda si cu niste imbunatatiri aduse de AI cand vine vorba de portretele realizate cu A55.

In materie de baterie, Galaxy A55 ofera aceeasi capacitate de 5000 mAh si viteza de incarcare mai mult decat modesta de 25W. Din nou, nu va asteptati sa primiti incarcator in cutie.

thumbsSamsung Galaxy A55
Concluzii preliminare

Chiar daca, la evenimentul de lansare, cei de la Samsung vorbeau despre telefoane "potrivite pentru creatorii de continut", cu greu as putea incadra A35 sau A55 in aceasta categorie. Mai degraba, A35 mi se pare potrivit drept telefon pentru copii sau adolescenti, cu suficiente dotari pentru a face fata uzului normal zilnic, retelelor de socializare si chiar unor sesiuni de fotografii basic pentru Instagram sau filmari de amator pentru TikTok.

Galaxy A55 mi se pare, in schimb, unul dintre cele mai echilibrate telefoane mid-range si o alegere ideala pentru "utilizatorul de rand", cu o camera destul de performanta, un procesor decent pentru majoritatea sarcinilor (inclusiv jocuri) si un display de calitate. Daca nu esti fotograf inrait, care sa profite de pe urma unor camere cu specificatii superioare, nu ai nevoie de mai mult.

thumbsSamsung Galaxy A55

Dupa cum spuneam insa la inceput, cu anumite conditii: cele legate de costuri. Preturile oficiale pentru Samsung Galaxy A55 si A35 pornesc, in Romania, de la 2399,99 lei, respectiv 1899,99 lei, un pic cam ridicate pentru categoriile din care fac parte aceste telefoane. Ce-i drept, Samsung promite ca toti care comanda un astfel de telefon pana pe 20 aprilie 2024 vor primi, cadou, o bratara de fitness Samsung Fit3. De asemenea, producatorul sud-coreean se lauda cu patru ani de actualizari software pentru aceste dispozitive, si cinci ani de update-uri de securitate (sunt livrate cu Android 14 / One UI 6.1 la bord).

Chiar si asa, recomandarea noastra este sa mai asteptati un pic. Telefoanele din gama "A" sunt preferatele companiei atunci cand vine vorba despre reduceri sau promotii de tot felul. Odata ce Galaxy A55 va cobori sub 2000 lei (sau chiar mai jos), iar A35 sub 1500 lei, cele doua terminale Samsung vor merita toata atentia. Pana atunci insa, mai aveti un pic de rabdare.

thumbsSamsung Galaxy A53 si Galaxy A55

Articolul Samsung Galaxy A55 si A35 au fost lansate in Romania. Primele noastre impresii apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare