×

Economic

Presedintele Forumului Economic Mondial, previziuni sumbre: "Nu am mai vazut o asemenea datorie de...

Presedintele Forumului Economic Mondial, previziuni sumbre: "Nu am mai vazut o asemenea datorie de la Razboaiele napoleoniene"

29.04.2024, 11:28 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Vorbind duminica la "Reuniunea speciala a WEF privind colaborarea globala, cresterea si energia pentru dezvoltare" de la Riyadh, Arabia Saudita, el a avertizat ca datoriile globale sunt aproape de niveluri care nu au mai fost vazute din anii 1820 si ca exista un risc de "stagflatie" pentru economiile avansate.
"Cresterea globala [estimata] pentru acest an este de aproximativ 3,2 [%]. Nu este rau, dar nu este ceea ce eram obisnuiti - tendinta de crestere obisnuia sa fie de 4% timp de decenii", a declarat el pentru CNBC, adaugand ca exista riscul unei incetiniri precum cea din anii 1970 in unele economii majore.
"Nu putem intra intr-un razboi comercial, trebuie sa facem in continuare schimburi comerciale intre noi", a explicat el cand a fost intrebat despre evitarea unei perioade de crestere scazuta.
"Trebuie sa abordam situatia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai vazut o asemenea datorie de la Razboaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global sub forma de datorii", a spus el.
Avertismentul sau se potriveste cu un raport recent al Fondului Monetar International, care a observat ca datoria publica mondiala a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind in continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decat nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat ca datoria publica mondiala s-ar putea apropia de 100% din PIB pana la sfarsitul deceniului.
Brende a mai declarat duminica ca cel mai mare risc pentru economia globala este acum "recesiunea geopolitica cu care ne confruntam", subliniind recentele tensiuni dintre Iran si Israel.
"Exista atat de multa imprevizibilitate si se poate scapa usor de sub control. Daca Israelul si Iranul ar fi escaladat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un pret al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte daunator pentru economia globala", a spus el.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare