×

Business international

Bicicleta pentru venit la munca, tacamuri aduse de acasa, economie la curent: cu vistieria goala,...

Bicicleta pentru venit la munca, tacamuri aduse de acasa, economie la curent: cu vistieria goala, China impune o viata frugala functionarilor publici

25.04.2024, 23:19 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cand Partidul Comunist chinez a alertat oficialii ca trebuie sa se obisnuiasca sa-si stranga curelele pungii ani la rand de-acum incolo, reactia acestora a fost una rapida, scrie The Wall Street Journal. Fiecare banut care a putut fi economisit a fost economisit.

Un birou de statistica din provincia Yunnan le-a cerut angajatilor sa nu seteze termostatele sub 26 de grade C in vara. Autoritatile din alta provincie le-a cerut agentiilor guvernamentale sa-si reduca achizitiile de noi echipamente prin repararea si refolosirea birourilor, scaunelor si computerelor. Cele din Yibin le-au cerut oficialilor sa-si tipareasca documentele de rutina pe hartie de mai slaba calitate.

Finantele guvernelor locale din China sunt coplesite de datorii uriase de ani intregi, insa trei ani de eforturi disperate de controlare a pandemiei au golit vistieriile in multe regiuni. In ultimele luni, doua agentii majore de rating de credit si-au redus perspectivele privind ratingul de credit al Chinei la negativ de la stabil.

Amploarea campaniei de austeritate reflecta masura in care noile realitati economice din China reverbereaza in intreaga tara. Cresterea anemica si slabirea pietei locurilor de munca au lovit puternic o mare parte a populatiei, de la oameni de rand la angajati de la stat, fortandu-i pe multi sa se obisnuiasca sa se descurce cu mai putin.

Liderul chinez Xi Jinping a lansat campania de frugalitate in 2019 ca parte a unor eforturi de reducere a risipei din sectorul public. Mai apoi insa, Beijingul a dat amploare acesteia in decembrie, transmitand oficialilor sa imbratiseze masurile de reducere de costuri pe termen lung.

In ultimele saptamani, multe autoritati locale au emis directive detaliate cu privire la cum toata lumea se poate "obisnui sa traiasca frugal", spunand angajatilor sa faca economii prin utilizarea transportului in public, achizitionarea de articole de papetarie mai ieftine. Altii au impus functionarilor sa-si reduca numarul calatoriilor de munca.

Desi campania de austeritate nu va diminua probabil presiunile fiscale, mesajele acesteia servesc unui scop politic.

"Vorbesc despre lucruri mici cand ar trebui sa se concentreze pe solutionarea lucrurilor importante", arata Christine Wong, expert in finantele publice chineze. Campania de frugalitate reprezinta practic o "recunoastere a crizei de bani si arata de asemenea ca sectorul public suporta o parte a durerii".

Oficialii si presa de stat au intarit mesajul cu apeluri la patriotism, spunand functionarilor publici ca frugalitatea inseamna loialitate si ca economiile vor ajuta la finantarea de proiecte pentru binele oamenilor obisnuiti si care vor ajuta China sa avanseze.

Autoritatile de stat au indicat de asemenea ca frugalitatea este o traditie culturala si revolutionara, atragand atentia asupra vietilor simple ale liderilor din trecut si remarcand ca Mao Zedong de exemplu si-a peticit pijamalele de 73 de ori, iar un alt lider, Chen Yun, a folosit aceeasi servieta timp de 62 de ani.

Campania de austeritate nu se va solda decat cu economii modeste, iar in "marea schema a lucrurilor, aceasta nu conteaza prea mult", arata Tianlei Huang de la Peterson Institute for International Economics. Guvernul trebuie in continuare sa identifice cai de a-si folosi banii mai eficient.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare