Conceptul Smart City propus de Orange

Conceptul de oras inteligent

Ce este un oraș inteligent

Un oraș inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. Acestea includ, dar nu sunt limitate la:

  • Departamente informatice locale
  • Sisteme de transport
  • Spitale
  • Rețele de distribuție a apei
  • Administrarea deșeurilor
  • Școli
  • Biblioteci
  • Agenții publice
  • Alte servicii ale comunității

Un oraș inteligent presupune existența unui sistem informatic integrat care cuprinde o multitudine de subsisteme de cloud computing, Internet of Things (IoT), Open Data, Big Data și aplicații mobile, conectate la internet prin intermediul unor rețele sigure. Acestea permit administrației locale să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura orașului.

Totodată, administrația poate monitoriza ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții. Cu ajutorul senzorilor integrați în sisteme de monitorizare în timp real, datele sunt colectate de la senzori și dispozitive conectate, sunt procesate și analizate.

Concepul de oraș inteligent propus de Orange are la bază o platformă deschisă și interoperabilă ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Platforma beneficiază de infrastructură digitală bazată pe rețele de internet de bandă largă, 4G/4G+, Internet of Things (IoT), LoRa WAN, LTE-M, Wi-Fi, Bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești de high-tech.

Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș (monitorizare calitate aer, management iluminat inteligent, contorizare inteligentă distribuție apă etc.) din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale și centrale sunt agregate în platformă și permit adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție.

Mai mult, interfața este deschisă și interogabilă pentru programarea de aplicaţii (API), prin care orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Smart City.

Pentru informații suplimentare și detalii despre soluția Smart City și implementarea acesteia:

  contactează persoana dedicată companiei sau instituției tale din cadrul Serviciului Clienți

  apelează 776 (gratuit de pe telefonul mobil Orange) sau 0374.44.7766 (apel cu tarif normal din orice rețea)