Transport public inteligent

Transport public inteligent

Soluţia de transport public inteligent se bazează pe serviciul Orange Wi-Fi și oferă călătorilor din autobuze, tramvaie sau trenuri posibilitatea de acces la informații publice, de interacțiune cu autoritățile locale sau comunicare, prin conectare la rețeaua wireless. Astfel, utilizatorii nu mai sunt nevoiți să folosească resursele proprii de date mobile..

Ce este?

Orange propune o soluţie de transport public inteligent, incluzând accesul Wi-Fi la internet securizat pentru călători şi accesul în timp real la informaţii legate de poziţionarea GPS, viteza şi direcţia de deplasare a fiecărui mijloc de transport.

Accesul la conexiuni Wi-Fi de mare viteză în timpul călătoriei contribuie la îmbunătățirea experienței în mijloacele de transport în comun și poate deveni un factor important în motivarea cetăţenilor să le folosească în continuare. Totodată, municipalitatea și regia de transport pot monitoriza traficul și flota de vehicule prin instalarea de camere video și prin localizare GPS în timp real. Conectarea la internetul wireless de mare viteză se face printr-o pagină de autentificare, prin care municipalitatea are la dispoziție un canal de comunicare directă cu locuitorii orașului și poate derula în mod frecvent sondaje referitoare la probleme de interes general.

Beneficii

 • Internet la viteze mari, în mișcare
 • Posibilitatea de a comunica cu municipalitatea şi de a se implica în rezolvarea problemelor oraşului, prin răspunsurile la sondajele derulate

Soluţia oferă, pe lângă Wi-Fi pentru pasageri, şi informații în timp real despre poziția vehiculelor și o platformă în cloud, prin care instituţia are acces la informații statistice și analitice, precum:

 • Statisticile de utilizare Wi-Fi în mijloacele de transport în comun
 • Tendinţele de utilizare Wi-Fi ale pasagerilor
 • Detalii despre configuraţia şi funcţionarea echipamentelor din mijloacele de transport în comun
 • Monitorizarea flotei de vehicule prin localizare GPS în timp real şi măsurarea vitezei şi direcţiei de deplasare
 • Vizualizarea rutelor de circulaţie ale vehiculelor şi reperarea poziţiei acestora la o anumită dată, oră şi minut
 • Controlul sesiunilor de conectare prin stabilirea de limite de utilizare pe utilizator sau pe vehicul (cantitate de trafic disponibilă, viteza de navigare prin Wi-Fi)
 • Blocarea anumitor website-uri nedorite precum şi blocarea de utilizatori nedoriți (care pot afecta serviciul Wi-Fi dintr-un anumit vehicul)
 • Definirea unei pagini de autentificare la conectarea la rețeaua wireless, prin personalizarea unui mesaj de întâmpinare şi a termenilor şi condiţiilor de utilizare a serviciului Wi-Fi
 • Crearea de chestionare pentru pasagerii care se conectează la serviciul Wi-Fi, acestea putând fi activate în pagina de autentificare
 • Generarea de campanii publicitare prin bannere afişate în pagina de autentificare şi redirecționarea utilizatorilor către un anumit URL

Cum funcționează

Soluţia de Wi-Fi mobil propusă de Orange este compusă dintr-un router specializat pentru medii dificile (rezistență la vibrații și praf), prevăzut cu antenă externă de acoperiş pentru o recepție optimă în mișcare și cu conexiuni redundante la rețeaua 3G/4G/4G+.

Administratorul are acces la o platformă de management, prin care poate configura modalitatea de autentificare a călătorilor (autentificare cu voucher, adresă de e-mail sau profil de social media), poate crea chestionare personalizate pe subiecte de interes local și poate oferi informații de interes public precum alerte, anunțuri sau informaţii turistice.

În plus, platforma de management colectează date referitoare la starea vehiculului (rută, viteză de deplasare, localizare, consum de carburant etc), informații care sunt transmise în timp real și pot fi vizualizate în orice moment într-o interfață dedicată. În acest fel, administrarea parcului auto și alocarea pe diferite rute poate fi eficientizată și, în cazul apariției unor factori perturbatori (defecțiuni, ambuteiaje, supra-aglomerare) pot fi luate decizii operative.

Pentru informații suplimentare și detalii despre soluția Smart City și implementarea acesteia:

  contactează persoana dedicată companiei sau instituției tale din cadrul Serviciului Clienți

  apelează 776 (gratuit de pe telefonul mobil Orange) sau 0374.44.7766 (apel cu tarif normal din orice rețea)