×

Software

Apple, Google si Meta sunt cercetate de autoritatile europene

Apple, Google si Meta sunt cercetate de autoritatile europene

26.03.2024, 12:26 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Uniunea Europeana a pornit cercetarile impotriva unora dintre cele mai mari companii din lume, acuzate de practici anticoncurentiale. Este vorba despre Meta (detinatoare a retelelor de socializare Facebook si Instagram, dar si a aplicatiilor de mesagerie Facebook Messenger si WhatsApp), Alphabet (compania care detine Google), dar si despre Apple, toate cercetate pentru posibilele incalcari ale recent adoptatei legislatii DMA (Digital Markets App).

Daca vor fi gasite vinovate, aceste companii se pot astepta la amenzi consistente, care pot urca pana la 10% din incasarile anuale. Vestea a venit la inceputul acestei saptamani, din partea lui Margrethe Vestager, Comisar European pentru Concurenta, si Thierry Breton, Comisar European pentru Piata Interna.

Sase companii, unele dintre cele mai mari din lume, intra sub incidenta DMA: Alphabet (detinatoarea Google), Apple, Meta (Facebook, Instagram etc.), Amazon, Microsoft si ByteDance (TikTok). Niciuna dintre acestea nu are sediul in Europa: primele cinci sunt din Statele Unite ale Americii, in timp ce ByteDance are sediul in Beijing, China.

Iar trei dintre acestea - Alphabet, Apple si Meta - se afla sub investigatii la doar doua saptamani dupa ce si-au depus rapoartele de conformitate cu noua legislatie DMA. Mai mult, Apple fusese deja amendata de autoritatile europene cu 1,8 miliarde de euro pentru practici anticoncurentiale pe piata streaming-ului de muzica.

In acelasi timp, compania Apple este acuzata de autoritatile americane ca incearca sa monopolizeze piata de telefoane mobile inteligente, statul american pornind un proces impotriva Apple in acest sens.

Meta se afla sub investigatii din cauza modelului platit pe care il practica pentru ca utilizatorii europeni sa nu fie profilati si monitorizati de catre retelele de socializare ale companiei.

Mai exact, Comisia Europeana ia in calcul cinci capete de acuzare in cadrul acestor investigatii:


1 & 2 - Daca Apple si Alphabet permit sau nu aplicatiilor prezente in ecosistemele iOS si Android sa comunice liber cu utilizatorii si sa poata incheia contracte cu acestia
3 - Daca Apple ofera utilizatorilor suficienta libertate de alegere
4 - Daca modelul folosit de Meta, de a cere bani utilizatorilor care nu doresc sa fie profilati, este conform cu legislatia actuala
5 - Daca Google isi prioritizeaza propriile bunuri si servicii in rezultatele oferite de motorul de cautare propriu

Primele doua capete de acuzare sunt legate de dificultatile pe care utilizatorii le intampina daca doresc sa plateasca (mai putin) pentru anumite servicii prin metode alternative celor implicit utilizate pe iOS (App Store) sau Android (Google Play Store).

Cel de-al treilea punct se leaga de Apple, considerand ca aceasta companie are obligatia de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-si dezinstala ce aplicatii doresc de pe propriile dispozitive. Optiunea de a alege ce browser de Internet doresc utilizatorii nu ar fi suficienta, aplicatii precum Apple Photos neputand fi eliminate de pe aceste device-uri.

Conform celor doi oficiali europeni amintiti mai devreme, aceste investigatii vor dura cel putin 12 luni. Totusi, in contextual alegerilor europene ce vor avea loc in luna iunie a acestui an, aceste procese de investigare ar putea fi grabite pentru a fi obtinute rezultate mai rapide.

Sursa: BBC

Articolul Apple, Google si Meta sunt cercetate de autoritatile europene apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare