×

Laptop

Intel a dominat piata procesoarelor pentru PC in 2023. Cum s-a prezentat concurenta de la AMD sau...

Intel a dominat piata procesoarelor pentru PC in 2023. Cum s-a prezentat concurenta de la AMD sau Apple

14.03.2024, 13:37 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dupa topul producatorilor de smartphone-uri in preferintele utilizatorilor din Romania, agentia de cercetare Canalys revine cu un studiu cel putin la fel de interesant: cel al livrarilor totale de procesoare pentru computere personale din 2023. Conform datelor oferite de Canalys, nu este o surpriza ca acest clasament este condus in continuare de Intel, cu un avantaj semnificativ in fata principalilor sai urmaritori.

In ciuda problemelor financiare intampinate in precedentii doi ani, Intel ar trebui sa aiba un an foarte bun in 2024, compania livrand nu mai putin de 50 de milioane de procesoare (CPU) in cursul anului 2023, o crestere de 3% fata de anul precedent. Principalii concurenti, AMD si Apple nu au reusit sa livreze decat 8 milioane de unitati, respectiv 6 milioane. Intel isi securizeaza astfel pozitia dominanta in acest domeniu, cu o cota de piata de 78%, principalul urmaritor fiind AMD, cu numai 13% din aceasta piata.

Celelalte aproximativ 9 procente, conform Canalys, sunt impartite intre ceilalti jucatori de pe piata procesoarelor, cum ar fi Apple, Qualcomm, Arm sau MediaTek.

thumbsFoto: Canalys

Aceste performante demne de invidiat pentru Intel sunt posibile gratie parteneriatelor pe care compania le are cu producatori de PC-uri precum Dell, HP sau Lenovo: Canalys estimeaza ca peste 50% dintre livrarile de procesoare Intel din 2023 au fost facute catre Dell si Lenovo, iar nu mai putin de 23% vandute utilizatorilor finali de catre HP.

De asemenea, in cazul procesoarelor AMD, Lenovo ar fi primit 40% dintre comenzile acestora de procesoare, in timp ce HP s-a "multumit" cu numai 29%. In materie de vanzari catre clientii finali, HP, ASUS si Lenovo au acoperit peste 80% dintre procesoarelor AMD, partea celor de la ASUS ridicandu-se la 14% din aceste vanzari. Lenovo este si unul dintre cei mai importanti parteneri ai MediaTek, compania fiind responsabila pentru 41% din incasarile producatorului de cipuri.

In ciuda lansarilor de noi produse din aceasta gama, acest raport scoate in evidenta si cota de piata neglijabila pe care Apple o are pe piata de computere personale, in scadere cu 4% in 2023 fata de 2022.

Sursa: ExtremeTech.com

Articolul Intel a dominat piata procesoarelor pentru PC in 2023. Cum s-a prezentat concurenta de la AMD sau Apple apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare