×

Economic

Analiza: Declin demografic vs import de muncitori straini

Analiza: Declin demografic vs import de muncitori straini

19.04.2024, 08:09 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In Ungaria, pe de o parte statisticile ofi£ciale arata tendinte demografice ingri£jo£ratoare: numarul de nasteri scade, natiunea imbatraneste, iar populatia se micsoreaza accelerat de la an la an. Masurile aplicate de guvern pentru incurajarea natalitatii nu functioneaza, asa cum nu functio£neaza nici in statele mai bogate nordice.

Apoi, conform aceleiasi statistici oficiale, ungurii cu pregatire buna profesionala conti£nua sa plece din tara in numar mare, desi com£paniile din Ungaria au disponibile 70.000 de locuri de munca. De asemenea, emigrarea in general este la un nivel ridicat. Pe de alta parte, guvernul asigura ca ponderea muncitorilor straini pe piata maghiara a muncii este cea mai joasa din Grupul de la Visegrad, sau V4, din care mai fac parte Cehia, Slovacia si Polonia.

Muncitorii straini sunt considerati o solutie la penuria de forta de munca din regiune, cre£ata si de tendintele demografice. In Ungaria, aceasta penurie este acutizata de reindustria£lizarea accelerata pe care guvernul o face cu ajutorul companiilor straine. Totusi, Budapesta asigura ca strai£nii nu le iau locurile de munca maghiarilor si ca maghiarii plecati in strainatate isi aduc in numar mare acasa copiii.

O cifra care ar trebui sa aduca maghiarilor confort este 2,6%, reprezentand ponderea mun£citorilor straini sau "oaspeti", cum le zice guvernul, in totalul anga£jatilor din Ungaria. Calculul l-a facut Sandor Czomba, secretar de stat pentru politici privind forta de munca. In Slovacia, procentul este de 3,8%, in Polonia de 6,4% si in Cehia de 17%, arata calculele politicianului maghiar.

Si cifrele statistice si reactia guvernului un£gar la ele arata cum actualele tendinte demo£grafice si necesitati econo£mice pot crea probleme politice, sociale si de busi£ness din ce in ce mai com£plexe. Statistica ceha arata schimbari mai mari decat cele sugerate de calculele ungurului Sandor Czomba. Aproape 20% din populatia angajata a Cehiei sunt straini, scrie Prague Morning.

Circa 824.000 de straini contribuie la forta de munca a tarii. Dintre acestia, aproape 409.800 sunt din state membre ale UE si peste 285.500 au venit din Ucraina. Doar anul trecut 37.000 de straini si-au gasit de lucru in Cehia, cea mai matura economie a regiunii. Numarul total de straini care muncesc acolo cu acte in regula este de 2,5 ori mai mare decat era in 2015.

"Numarul persoanelor straine creste gra£dual si se intampla asa deoarece astupa golurile de pe piata muncii. Avem o rata a somajului foarte redusa si salarii care cresc mai rapid de£cat in vestul UE", spune Dalibor Holy, specia£list in piata muncii la biroul ceh de statistica. "Pare mai degraba a hemoragie de talente din Europa de Est." In Ungaria, datele lui Czomba spun ca intre 2010 si 2023 circa 514.000 de straini au venit in Ungaria, iar dintre ei doar 251.000 sau 2,6% din populatia totala, au mai ramas acolo. Iar dintre strainii care locuiesc in Ungaria, 36.000 sunt veniti la studii.

Cifrele politicianului maghiar mai arata si ca 324.000 de cetateni maghiari au plecat din tara incepand din 2010 si ca dintre acestia 219.000 s-au intors. "In acelasi timp, balanta emigratiei ungare arata un surplus de 40.000 de persoane in ultimii 13 ani. Acest lucru se dato£reaza faptului ca 143.000 de cetateni maghiari nas£cuti in strainatate s-au intors acasa in Ungaria", a afirmat secretarul de stat. De asemenea, din 2010 si pana in prezent numarul de straini care locuiesc in Ungaria a crescut cu 53,000, sau cu "doar" 4.000 de persoane pe an.

Nu se pune problema de o invazie a strai£nilor, a asigurat Sandor Czomba. Astfel de asigurari dau constant si alti oficiali, cu rang mai inalt, si presa aliniata guvernului, cum ar fi ziarul Vilaggazdasag.

Ca reactie la scandalurile starnite de zvonuri ca investitorii straini aduc muncitor straini sa lucreze in fabricile maghiare, guvernul a limitat numar de muncitori "oaspeti" care pot sta in Ungaria.

A limitat si profesiile in care acestia pot lucra. Apoi, ministrii spun mai nou ca penuria de forta de munca din Ungaria este o problema falsa si ca mare nevoie de muncitori straini nu este deoarece Ungaria inca are o rezerva sanatoasa de forta de munca, de 300.000 de persoane, doar ca aceasta este inactiva. Guvernul incearca s-o mobilizeze.

Penzcentrum.hu scrie ca 400.000 de unguri locuiesc in Germania, Austria si Marea Britanie, multi lucrand acolo. Iar 100.000 de persoane care traiesc in Ungaria fac naveta pentru a munci in statele vecine. Rata de emigrare in randul persoanelor cu un grad ridicat de educatie este de 7%. Iar 2022 a fost un an al exodului de unguri cu pregatire profesionala superioara. In februarie s-au nascut 6.197 copii si au murit 10.664 persoane. Numarul de nasteri a fost cu 6% mai mic decat cel din aceeasi luna a anului trecut.

In 2023, peste 33.000 de persoane au parasit Ungaria. Acesta este cel mai ridicat numar de dupa 2010. Emigratia si declinul natural al populatiei au insumat 75.000 de persoane. Intre 2019 si 2021, diferenta dintre numarul ungurilor care au plecat din tara si cel al persoanelor care s-au intors este negativa, de minus 105.119, a gasit 444.hu prin cifrele statisticii oficiale. Asa arata o criza demografica. Dar nu doar Ungaria este in situatia aceasta. Populatia Poloniei a scazut cu 131.000 de persoane anul trecut, cand tara a avut cele mai putine nasteri de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe de alta parte, numarul de straini inregistrati la ZUS, casa de asigurari sociale a Poloniei, a crescut cu 11.000 doar din decembrie 2023 si pana in martie 2024, la 1.140 milioane de persoane. Este o tendinta care se amplifica atat de mult incat institutiile statului nu-i mai fac fata, scrie Notes from Poland. Insa strainii ar putea fi mai multi deoarece nu toti sunt inregistrati la ZUS. In statisticile institutiei, cele mai numeroase grupuri de straini sunt ucrainenii, bielorusii si georgienii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare