×

Politic-Social

Bolos anunta un set de masuri pentru protejarea investitiilor cu bani europeni

Bolos anunta un set de masuri pentru protejarea investitiilor cu bani europeni

28.03.2024, 14:38 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit ministrului de Finante, masurile au rolul "sa consolideze rolul primariilor in dezvoltarea comunitatilor locale".

"Construim cadrul legal necesar pentru contractarea de imprumuturi de catre autoritatile publice locale, pentru a putea termina proiectele nefinalizate din perioada de programare 2014-2020. Asta deoarece in prezent valoarea proiectelor nefinalizate este de aproximativ 600 milioane euro. Construim cadrul legal pentru a permite primarilor sa utilizeze prefinantarea acordata pana la 31 decembrie 2023 de catre autoritatile de management pentru implementarea proiectelor. Este o alta forma de a-i ajuta pe primari sa isi finalizeze proiectele cu finantare din fonduri europene", a anuntat Marcel Bolos.

Totodata, ministrii au analizat proiectele din fonduri europene care au ramas fara sursa de finantare si modificarile de preturi din contractele PNRR.

"Construim cadrul legal pentru finantarea proiectelor din fonduri europene care au ramas fara sursa de finantare din perioada de programare precedenta. Deblocam cereri de rambursare in valoare de peste 15 miliarde de lei, astfel ca acestea sa poata sa fie trimise la Comisia Europeana si sa fie incasate de catre Romania in termenul prevazut de lege. Asiguram banii pentru ajustarea de pret la contractele pentru proiectele din PNRR. Astfel, protejam cele 110 crese pe care le avem in Planul National de Redresare si Rezilienta", a adaugat Bolos.

Este vorba despre masuri care vor oferi primarilor "sprijin in finalizarea proiectelor din bani europeni, fiind absolut necesar pentru decontarea sumelor declarate deja eligibile in cadrul acestor proiecte". Tot in sedinta de Guvern de joi au fost dezbatute o serie de masuri cu caracter social.

"Deblocam Programul National de Fertilizare in vitro pentru a putea asigura creditele de angajament in valoare de 150 milioane lei. Prelungim valabilitatea cardurilor de energie, pana la 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante masuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiaza 2,8 milioane de locuinte. Pentru ca 1,1 milioane beneficiari inca mai au bani pe carduri, era vital sa luam aceasta decizie pentru ca masura de ajutor pentru facturi sa nu se risipeasca", a explicat Marcel Bolos.

De asemenea, ministrul de Finante anunta ca au fost puse bazele legale privitoare la investitiile in proiectul Neptun Deep.

"In final, pentru ca laitmotivul ultimelor luni a fost sa facem pasii necesari pentru ca in Romania sa fie generate investitii cu efect multiplicator, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca am pus bazele cadrului legal ca grupul Romgaz sa poata sustine investitii majore de interes national pentru cresterea capacitatii energetice, respectiv sa investeasca profiturile realizate in faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep - cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre si cel mai mare proiect de dezvoltare din portofoliul grupului ROMGAZ", a precizat Marcel Bolos.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare