×

Politic-Social

Catalin Sprinceana, presedinte, Federatia Romana de Ciclism: Avem 1.000 de ciclisti licentiati, dar...

Catalin Sprinceana, presedinte, Federatia Romana de Ciclism: Avem 1.000 de ciclisti licentiati, dar numarul practicantilor este de cel putin 6-7 ori mai mare. Stam foarte bine la numarul evenimentelor de ciclism comparativ cu tarile din regiune

26.04.2024, 12:13 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Federatia Romana de Ciclism are circa 1.000 de sportivi licentiati, insa numarul practicantilor acestui sport, cei care participa la evenimente de ciclism, este de circa 6-7 ori mai mare a spus Catalin Sprinceana, presedintele Federatiei Romane de Ciclism. Tot mai multi oameni s-au indreptat catre ciclism, sport din care au facut o pasiune, si ca urmare a numarului in crestere a evenimentelor organizate in Romania.

Comparativ cu alte tari din regiune, Romania are un numar mare de evenimente de ciclism.

"Cand vine vorba despre numarul evenimentelor de ciclism, stam foarte bine comparativ cu restul tarilor din Balcani si din sud-estul Europei, dar, dupa cum se stie, mai avem mult de lucru in zona ciclismului urban", spune Catalin Sprinceana, presedintele Federatiei Romane de Ciclism.

Calendarul federatiei numara deja peste 80 de competitii si ar mai sa mai fie unele adaugate pana la finalul sezonului. Totusi, este o crestere de 25% a numarului de evenimente fata de anul trecut. Peste jumatate dintre competitii gazduiesc etape din Cupa Romaniei sau campionate nationale, iar problema principala a acestora, spune Catalin Sprinceana, este promovarea lor insuficienta. Unele dintre evenimente aduna chiar si 1.500-2.000 de participanti, mai ales in cazul competitiilor cunoscute in tara. Nu doar adultii devin tot mai pasionati de acest sport, ci si copiii.

"La majoritatea etapelor din Cupa Romaniei pentru copii sau la Campionatele Nationale se strang la start peste 150 de participanti", spune presedintele federatiei.

El adauga faptul ca isi doreste organizarea mai multor evenimente dedicate copiilor pentru a creste popularitatea acestui sport in randul lor.

Anul acesta, Federatia Romana de Ciclism va organiza pentru prima data in Romania Campionatul European de Mountain Bike, care va avea loc in perioada 8-12 mai la Cheile Gradistei Fundata, judetul Brasov.La competitie, care se va desfasura cu doar cateva zile inaintea inchiderii calificarilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, vor lua parte aproape 200 de rideri din 17 tari, intre care Franta, Olanda, Belgia si Danemarca, dar numarul ar putea creste pana la 400 de sportivi pana la inchiderea inscrierilor.

Federatia se asteapta ca acest campionat sa stranga circa 10.000 de spectatori la Cheile Gradistei, in cele patru zile de competitie. Ziua care va aduna cei mai multi spectatori va fi 12 mai, cand se vor desfasura competitiile la proba olimpica, categoria elite. Organizarea unui astfel de campionat in Romania va contribui la cresterea popularitatii acestui sport, dar va insemna si o promovare a tarii.

"Avem sansa sa inspiram si motivam noua generatie de rideri si sa ne aparam acasa titlul de campion european castigat de Vlad Dascalu anul trecut. Pe de alta parte, se va vorbi despre Romania, iar imaginile de aici se vor vedea in toata lumea, ceea ce va insemna un bun marketing de tara si o oportunitate de a atrage curiozitatea turistilor, ca sa ne viziteze. Romania are un potential colosal pentru practicarea sporturilor outdoor, in special a ciclismului montan, iar Campionatul European va transmite direct acest mesaj publicului", este de parere Catalin Sprinceana.

Costurile de organizare a acestui eveniment se ridica la 350.000 de euro, suma ce acopera costurile efective de organizare, procesul de acreditare, cronometrajul, precum si transmisiunea live a evenimentului.

O parte din bani au venit de la Agentia Nationala pentru Sport, iar restul banilor au fost asigurati din sponsorizari

"In 2023, am securizat organizarea prin plata unei taxe de 200.000 euro, din bugetul asigurat de catre Agentia Nationala pentru Sport, cost ce include o serie de elemente de organizare precum transmisiunea live, cronometrajul sportivilor sau procesul de acreditari. In plus, a trebuit sa strangem alti circa 150.000 euro necesari organizarii ample, dar si cazarii oamenilor care contribuie la aceasta, in jur de 100 de persoane, totul prin aportul Auchan Romania, a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, a Consililui Judetean Brasov, dar si a unor parteneri tehnici din sport", spune presedintele federatiei.

Mountain Bike, in linie cu celelalte discipline ale ciclismului, a crescut in ultimii ani din perspectiva numarului de practicanti. La aceasta crestere au contribuit, in special, organizarea a tot mai multor evenimente pe plan local. In pandemie, vanzarile de biciclete au atins un nivel record, cand oamenii si-au dorit sa petreaca mai mult timp in natura, mai spune Catalin Sprinceana.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare