×

Politic-Social

Clasele terminale de liceu, ademenite cu programul "Primul student din familie"

Clasele terminale de liceu, ademenite cu programul "Primul student din familie"

29.03.2024, 12:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educatie si Ocupare (PEO), si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, lanseaza, vineri, apelurile pentru programul "Primul student din familie".

In cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finantate proiecte care urmaresc crearea unui cadru care sa asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tanar, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fara nicio forma de discriminare, si care in acelasi timp sa sprijine prevenirea si combaterea abandonului universitar.

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de: institutii de invatamant superior de stat si particulare; unitati de invatamant preuniversitar de stat, in parteneriat cu institutii de invatamant superior de stat si particulare.

Cererile de finantare pot fi depuse in sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, in perioada 28 martie 2024 - 31 mai 2024.

Din fondurile europene vor fi finantate subventii pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a in valoare de 300 de lei/ luna pentru o perioada de min. 12 luni si max. 21 luni.

Pentru studenti, vor fi finantate subventii in valoare de 330 lei/luna, pe o perioada de min. 12 luni si max. 24 luni.

Subventiile pentru elevi si studenti nu vor fi achitate in timpul vacantei de vara.

Subventiile vor fi acordate elevilor/studentilor din grupul tinta al proiectelor depuse de institutiile de invatamant, proiecte care vor fi finantate in cadrul apelului. De asemenea, modalitatea de acordare a subventiilor va fi stabilita de fiecare institutie de invatamant.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro, repartizat la nivelul a doua categorii de regiuni: pentru regiunile mai putin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest si Centru), suma totala disponibila este de 44.970.414,50 euro, din care contributia UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzand unei contributii UE de 85%), iar contributia nationala este 6.745.564,72 euro (corespunzand unei contributii nationale de 15%). De asemenea, pentru regiunea dezvoltata (Bucuresti-Ilfov), suma totala disponibila este de 5.029.585,5 euro, din care contributia UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzand unei contributii UE de 40%), iar contributia nationala este de 3.017.751,30 euro (corespunzand unei contributii nationale de 60%).

"Primul student din familie" este parte din Programul National pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevazut in Legea invatamantului superior nr. 199/2023, si este finantat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educatie si Ocupare 2021 - 2027 si din bugetul de stat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare