×

Economic

Finantare de 2,25 miliarde lei pentru investitiile majore in industriile cu traditie in Romania

Finantare de 2,25 miliarde lei pentru investitiile majore in industriile cu traditie in Romania

28.03.2024, 14:00 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, scopul schemei este sa stimuleze cresterea economica prin sprijinirea investitiilor in tehnologii noi si sustenabile si, totodata, sa incurajeze dezvoltarea antreprenoriala. De asemenea, impactul social al schemei este unul important pe termen lung, avand in vedere ca proiectele finantate prin schema de ajutor de stat vor duce la dezvoltarea activitatilor economice ale intreprinderilor situate in regiunile mai putin dezvoltate, utilizarea produselor si serviciilor oferite de furnizorii locali.

Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Acordurile de finantare se vor emite pana la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza in perioada 2025-2032.

"Dupa ce la data de 31 decembrie a expirat valabilitatea celor doua scheme de ajutor de stat instituite in baza regulamentului regional, mediul de afaceri a exprimat in mai multe randuri necesitatea aplicarii in continuare a schemelor de ajutor de stat care finanteaza active. Tocmai de aceea am venit cu aceasta propunere, pentru a sustine acele proiecte de investitii de mare anvergura, cu importante efecte in economie, orientate spre sectoare de activitate de varf, care pot constitui o sursa a unui transfer de tehnologie semnificativ. Mizam ca prin aceasta alocare de 2,25 miliarde lei, antreprenorii locali devin catalizatori ai dezvoltarii regionale. In acelasi timp, inovatia devine moneda de schimb, fiind un impuls pentru revitalizarea industriilor traditionale, prin integrarea tehnologiilor noi si sustenabile. Mai mult, este o metoda prin care atragem investitii straine si contribuim la balanta import/export a Romaniei, mare parte din productia realizata in urma acestor investitii fiind destinata exportului", a explicat ministrul Marcel Bolos.

Pot fi beneficiarii ajutorului de stat, intreprinderile care indeplinesc urmatoarele criterii cumulative de eligibilitate:

-Sa fie inregistrate potrivit Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
-Sa realizeze o investitie initiala in Romania, in maximum 3 ani de la data demararii acesteia, in unul dintre sectoarele eligibile prevazute de schema de ajutor de stat in anexa nr.1;
-Sa nu intre in categoria "intreprinderilor in dificultate";
-Sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii si sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
-Sa nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
-Sa nu efectueze o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala.

Suplimentar, pentru intreprinderile cu cel putin un exercitiu financiar incheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate si capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.

Totodata, pentru a fi eligibili, in plus fata de criteriile generale, intreprinderile nou-infiintate trebuie sa aiba capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei si sa nu aiba actionari care detin sau au detinut in Romania in ultimii 2 ani anterior datei inregistrarii cererii o intreprindere cu acelasi obiect de activitate pentru care solicita finantare.

Criterii de eligibilitate cumulative pentru investitii:

-sa fie considerate investitii initiale (unitate noua/extindere/diversificare/schimbare fundamentala) sau investitii initiale care creeaza o noua activitate economica (unitate noua/diversificare in cazul judetului Ilfov);
-sa aiba o valoare totala, fara TVA, a costurilor eligibile asociate investitiei initiale, de minimum 50 milioane lei;
-sa isi demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia;
-sa indeplineasca conditia referitoare la efectul stimulativ;
-sa indeplineasca indicatorii cantitativi si calitativi prevazuti de schema;
-sa genereze un efect multiplicator cuantificabil in economie.

Ajutorul de stat se va acorda in baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de constructii, achizitie de echipamente si active necorporale, iar activele aferente investitiei trebuie sa fie noi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare