×

Politic-Social

Legea privind energia eoliana offshore a fost promulgata

Legea privind energia eoliana offshore a fost promulgata

30.04.2024, 14:31 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru promulgarea Legii privind energia eoliana offshore, adoptata pe 9 aprilie de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Romania a intrat in linie dreapta catre productia de energie eoliana in largul Marii Negre, transmitea ministrul Sebastian Burduja.

"Romania a intrat in linie dreapta catre productia de energie eoliana in largul Marii Negre. In ritmul impus de proiectul de lege, in anul 2032 vom putea avea in Sistemul Energetic National primul MW de energie eoliana produsa offshore. Totodata, producerea de energie eoliana offshore ne va permite consolidarea industriei romanesti prin producerea autohtona de hidrogen verde si produse cu valoare adaugata bazate pe amoniac verde. Datele Bancii Mondiale ne arata ca Romania are un potential eolian offshore de 76 GW putere instalata, fiind un mediu propice dezvoltarii acestui tip de energie regenerabila. Prin intermediul acestui proiect, Romania face progrese in realizarea obiectivelor de tranzitie si decarbonare a sistemului energetic, precum si in consolidarea statutului de lider regional in domeniul energiei. Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anuntat inca din prima zi a mandatului meu: energie sigura, ieftina si verde pentru toti cetatenii Romaniei", afirma Sebastian Burduja, ministrul energiei.

El preciza ca pentru operationalizarea investitiilor in energia eoliana offshore, Ministerul Energiei va demara, in termen de trei luni de la intrarea in vigoare a legii, un studiu de specialitate in baza caruia va fi pregatita procedura de concesiune si activitatile de explorare, constructie a centralelor electrice eoliene offshore si exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, tinand cont de: potentialul eolian al acestora, posibilitatile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum si de restrictiile impuse de Planul de amenajare a spatiului maritim, inclusiv cele in materie de protejare a biodiversitatii si mediului inconjurator.

In baza studiului, pana la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar pana la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere in aplicare a legii, urmand apoi ca Ministerul Energiei sa initieze o procedura competitiva de atribuire a contractelor de concesiune. Tot pana la momentul 30 iunie 2025, Guvernul va adopta si valoarea redeventei pe care concesionarii o vor plati statului roman, aceasta fiind determinata pe baza rezultatelor studiului derulat de catre Ministerul Energiei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare