×

Economic

Mare economist maghiar: "Uitati de Austria. Trebuie sa ajungem din urma Romania!"

Mare economist maghiar: "Uitati de Austria. Trebuie sa ajungem din urma Romania!"

27.04.2024, 12:05 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania a intrecut Ungaria la PIB per capita, iar romanii sunt cu mult inaintea maghiarilor la consum, scrie intr-o analiza pentru Portfolio.hu Akos Peter Bod, pro£fesor de econo£mie la Universitatea Corvinus din Budapesta si fost guver£nator al Bancii Nationale a Ungariei. Portfolio.hu este cel mai apreciat portal de stiri si analize economice din aceasta tara si, mai important, este echilibrat intr-un stat cu presa puternic polarizata.

Ca Romania ne intrece nu este surprinzator, continua Akos Peter Bod. Maghiarii au fost intrecuti de ro£mani la PIB per capita in 2023. De asemenea, potrivit indicatorilor tra£di£tionali ai performantei, economia ungara este intrecuta nu doar de ma£joritatea vechilor membri ai UE, ci si de cei noi, care au intrat in Uniune in urma cu 20 de ani, odata cu Ungaria: Cehia, Slovenia si Estonia.

Se stie si ca economia poloneza s-a ridicat de la nivelul ei foarte sca£zut si a ajuns Ungaria din urma. To£tusi, ca£zul Romaniei este cu siguranta di£ferit. Daca a existat vreo certitu£di£ne in mintea maghiarilor legata de schim££barile rapide si confuze din lu£me, aceea este dezvoltarea Ungariei in raport cu vecinii din est si sud.

Mai mult, Romania si Bulgaria au intrat in UE mai tarziu. Bulgaria este mai indepartata, dar Romania este un punct de referinta. Cei care ci£tesc stirile nu ar trebui sa fie sur£prinsi ca Romania ne intrece deoa£rece deja de anul trecut cursa era stransa, desi in Ungaria consumul din gospodarii si investitiile au primit un imbold sem£ni£ficativ multumita alege£ri£lor. Dar tot atunci a venit si recesiunea. PIB-ul ungar a scazut cu 1%, in timp ce economia Romaniei a crescut cu peste 2%.

Insa ceea ce ungurii aud despre situatia din Romania si ceea ce citesc pe internet despre Tinutul Secuiesc nu se impaca cu datele despre PIB. In astfel de cazuri, cifrele pot fi puse la indoiala. Nu este usor de comparat performanta economica a diferitelor state deoarece sunt multe variabile.

Insa daca este comparat consumul din gospodarii in Romania si Ungaria, diferenta este atat de mare incat aceasta nu mai poate fi atribuita erorilor. Pot fi comparate si salariile si productivitatea, dar imaginea nu se schimba. Avantajul semnificativ al Ungariei fata de Romania la dezvoltare calitativa nu mai exista, remarca economistul ungur.

Ungaria este in continuare campioana regionala la contributia companiilor straine la PIB, cu o pondere de 50%. In Slovacia, cota este de 48%, in Romania de 44%, in Cehia de 43% si in Polonia de 37%. Dar Ungaria a pornit de mai de sus, iar intre timp economia Romaniei a cunoscut o internationalizare rapida si importuri de tehnologie si capital.

VEZI MAI MULT PE ZF

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare