×

Economic

Rezerva Federala a SUA mentine dobanzile la maximul ultimilor 23 de ani si semnaleaza lipsa de...

Rezerva Federala a SUA mentine dobanzile la maximul ultimilor 23 de ani si semnaleaza lipsa de progrese in privinta incetinirii inflatiei. Actiunile cresc

01.05.2024, 22:04 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"In ultimele luni, nu s-au inregistrat progrese suplimentare in directia atingerii obiectivului de inflatie de 2% al comitetului", a afirmat Fed intr-un comunicat dupa o sedinta de doua zile, scrie CNBC.

Rata inflatiei pe 12 luni, folosind indicele PCE preferat de Fed, a crescut la 2,7% in martie, de la 2,5%, ramanand cu mult peste obiectivul bancii. Alte masuri ale inflatiei sunt chiar mai ridicate, noteaza publicatia.

Presedintele Powell nu exclude posibilitatea unor majorari de rate. Dar este putin probabil. Tineti cont de parerea pe care o serie de persoane - inclusiv fostul presedinte al Fed din New York, Bill Dudley - au sustinut ca ar fi o stacheta ridicata pentru ca Fed sa reia cresterile.

Dupa afirmatiile acestuia Dow Jones a crescut puternic inregistrand o apreciere de 1,3% la ora redactarii acestei stiri. S&P500 creste cu 1%.

Financial Times scrie miercuri seara ca Rezerva Federala a semnalat ca este posibil ca in SUA costurile de imprumut sa ramana mai mari pentru mai mult timp, in timp ce se lupta cu inflatia persistenta din cea mai mare economie a lumii.

Comitetul Federal pentru Piata Deschisa a declarat, dupa sedinta de miercuri, ca in ultimele luni a existat "o lipsa de progrese suplimentare" in directia atingerii obiectivului sau de inflatie de 2% - o completare la declaratia sa care, de fapt, amana reducerile de dobanda pana cel mai devreme in a doua jumatate a acestui an.

Insa Fed a indicat, de asemenea, ca nu ia inca in considerare noi majorari de rate pentru a contracara recenta crestere a inflatiei, afirmand ca riscurile pentru indeplinirea obiectivelor sale comune de ocupare deplina a fortei de munca si de presiuni moderate asupra preturilor au "evoluat catre un echilibru mai bun in ultimul an".

Comentariile bancii centrale americane au fost facute in conditiile in care a mentinut dobanzile la un nivel cuprins intre 5,25% si 5,5%, un maxim al ultimilor 23 de ani, care a fost stabilit din vara anului 2023.

Semnalul de majorare a ratelor pe termen mai lung din partea Fed vine in urma unor date recente care au aratat ca inflatia a crescut din nou, in mare parte din cauza scumpirii carburantilor, in timp ce economia americana a crescut mai lent decat se astepta in primul trimestru al anului.

Comentariile bancii centrale inseamna, de asemenea, ca costurile de imprumut ar putea ramane mai ridicate pentru multi alegatori americani in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale din noiembrie anul acesta. Presedintele Joe Biden a declarat recent ca "se asteapta ca aceste rate sa scada" in acest an.

Autoritatile americane de stabilire a ratelor de dobanda au sperat sa reduca ratele dobanzilor de trei ori in acest an, dar inflatia mai mare decat se astepta in ultimele luni a ridicat perspectiva ca Fed sa mentina costurile de imprumut la nivelurile actuale pe toata durata anului 2024.

Reactia initiala a pietei la declaratie a fost moderata, randamentele obligatiunilor de trezorerie fiind usor mai mici dupa publicare. Dupa cateva tranzactii agitate, actiunile au ramas in scadere in cursul zilei.

Declaratia Fed de miercuri a venit dupa ce datele recente privind preturile au aratat ca progresele sale in ceea ce priveste reducerea inflatiei in 2023 au stagnat in acest an.

In timp ce progresele in privinta inflatiei au stagnat, cresterea economica a scazut si ea, produsul intern brut scazand in cel mai recent trimestru la o rata anualizata de 1,6%, de la 3,4% in trimestrul al patrulea din 2023.

Analistii au avertizat, de asemenea, ca turbulentele din Orientul Mijlociu ar putea duce la cresterea preturilor la petrol, ceea ce ar putea contribui la inflatia pentru alte bunuri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare