×

Economic

Romania, paradisul bancilor: Inca o banca ar putea sa fie cumparata

Romania, paradisul bancilor: Inca o banca ar putea sa fie cumparata

27.04.2024, 21:55 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Procesul de fuziune dintre Alpha Bank si UniCredit Spa pe piata din Romania merge bine, iar cele doua grupuri analizeaza posibilitatea ca, dupa crearea celui de-al treilea mare creditor din sector bancar local, sa faca o noua achizitie impreuna, au declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit si Vassilios Psaltis, CEO Alpha Bank, intr-un interviu comun acordat Bloomberg.

"Amandoi avem un angajament fata de Romania, amandurora ne place Romania si amandoi vedem multa valoare acolo", a declarat Andrea Orcel. "Daca si cand va exista o oportunitate, vom lua in considerare si achizitii in parteneriat."

Pentru seful UniCredit, un expert in negocieri, asocierea cu Alpha Bank este una dintre cele mai mici tranzactii din cariera de pana acum. Dar ea evidentiaza abordarea sa creativa intr-un moment in care interesele nationale si proiectul nefinalizat al unei uniuni bancare europene stau adesea in calea tranzactiilor transfrontaliere.

Nascuta din dorinta de a creste dimensiunea UniCredit in Romania, asocierea cu Alpha Bank s-a transformat intr-un parteneriat care, potrivit lui Orcel, ar putea deveni un model pentru modul in care creditorul italian intra pe noi piete.

Pentru Alpha Bank, ale carei planuri de crestere in Romania au fost inghetate in timpul crizei financiare din Grecia, tranzactia a fost o modalitate de a obtine valoare, pastrand in acelasi timp o investitie intr-un creditor mai mare, care va servi clientii sai greci din alta tara, a declarat Vassilios Psaltis .

"Romania este o piata grozava", a spus el, adaugand ca expansiunea pe aceasta piata va fi urmarita "in comun".

Prin acordul semnat in octombrie 2023, UniCredit a acceptat sa cumpere detinerea de 9% a guvernului grec la Alpha Bank si pachetul majoritar detinut la sucursala din Romania, care va fuziona cu UniCredit Bank Romania. Cele doua grupuri au stabilit si un acord privind distributia si un joint venture in sectorul pensiilor private.

Alpha Bank a primit 300 milioane euro in numerar pentru businessul din Romania si a pastrat 9,9% din capitalul noii entitati formate in urma fuziunii.

"Sunt foarte, foarte multumit de ceea ce am realizat", a declarat Orcel, care a numit achizitia unei participatii minoritare la grupul elen Alpha un "pilot" pentru noi piete unde nu concureaza direct cu alta banca. "Este posibil sa existe si alte piete pe care suntem interesati sa ne dezvoltam direct in Europa Centrala si de Est. Daca pot sa o reproduc acest model cu parteneri relevanti pentru UniCredit, o voi face".

Cei doi manageri considera acest acord ca o modalitate alternativa de promovare a integrarii bancare in Europa. Seful UniCredit a precizat ca nu are niciun plan de a creste participatia UniCredit la Alpha, iar omologul sau grec a sustinut ca "este clar ca aceasta structura este foarte coerenta".

Acordul va genera un profit net suplimentar pentru UniCredit de cel putin 100 de milioane de euro incepand din 2026, cea mai mare parte provenind din businessul din Romania, a mai spus Andrea Orcel. Impactul fuziunii se va vedea in rezultatele financiare inca de anul viitor, a adaugat el.

Cei doi directori executivi au spus ca sunt increzatori ca parteneriatul dintre cele doua banci poate merge dincolo de planurile initiale si poate include activitati de plati, finantare comerciala si piete de capital.

"De exemplu, in consultanta sau pe piata de capital, vom merge din ce in ce mai mult impreuna cu o lista de obiective comune ", a spus Andrea Orcel.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare