×

Politic-Social

Romanii au promisiuni ca vor intra complet in Schengen, inclusiv terestru

Romanii au promisiuni ca vor intra complet in Schengen, inclusiv terestru

29.03.2024, 12:10 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Acum o saptamana, eram la dumneavoastra, pe santierul centurii de sud a Timisoarei. Astazi, am venit din nou aici, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului International Timisoara. E evident, este clar ca, in sfarsit, dupa mai bine de 30 de ani, investitiile au inceput sa tina pasul cu nevoile de dezvoltare ale comunitatii. Vedem aici o investitie spectaculoasa, la cele mai inalte standarde. Si acelasi lucru se intampla in multe alte orase din tara, fie ca vorbim de aeroporturile din Iasi, Craiova sau Targu Mures. De asemenea, sunt sute de milioane de euro care vor fi investiti in urmatorii ani in portul Constanta, dar si in celelalte porturi pe care le avem la Dunare. Toate aceste investitii imi dau incredere ca Romania este pregatita pentru aderarea cu frontierele aeriene si maritime la spatiul Schengen", spune Marcel Ciolacu.

El precizeaza ca "peste mai putin de 48 de ore, romanii care vor calatori in Schengen vor uita de controlul clasic in aeroport".

"Vor merge direct la portile de imbarcare. Dupa 14 ani de nedreptate, putini mai sperau ca Romania va deschide vreodata usa Schengen. Si, iata, am reusit ca de la 31 martie sa avem <Air Schengen> si Schengen-ul maritim. Este un prim pas care ne confirma ca suntem pe un drum ireversibil. Este o victorie a Romaniei si a tuturor celor care au crezut in acest proiect. Si va asigur ca avem un plan pentru ca, pana la sfarsitul anului, sa avem o aderare completa la Schengen, inclusiv terestru. Pentru ca acest lucru sa se intample trebuie insa ca interesul national sa primeze in fata orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci cand este haos si fortele politice se cearta intre ele. Este nevoie de stabilitate si de o voce unitara in jurul proiectele majore de tara, asa cum este si Schengen", adauga premierul.

De asemenea, Ciolacu a amintit ca vineri se implinesc 20 de ani de la aderarea Romaniei la NATO.

"Multi au spus si atunci ca asa ceva nu este posibil. Astazi, nu numai ca suntem membri cu drepturi depline ai celei mai puternice aliante militare din istorie, dar suntem un partener respectat si de incredere, pe care NATO se bazeaza in actualul context de securitate regionala. La fel cum s-a intamplat cu NATO si cu aderarea la Uniunea Europeana, la fel imi doresc sa facem si cu Schengen. Este nevoie de solidaritate nationala si de un proiect comun la care toti sa contribuie. Faptul ca investim miliarde de euro in infrastructura ne aduce mai aproape de standardele occidentale. Dar trebuie ca efortul logistic sa fie dublat de un efort politic si diplomatic de amploare in jurul acestui obiectiv comun", incheie Ciolacu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare