×

Economic

UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un soc energetic - autoritatea de...

UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un soc energetic - autoritatea de reglementare / Cantitatea importata este cu 40% mai mare fata de inainte de razboi

19.04.2024, 18:19 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Acer, organismul de supraveghere a energiei din cadrul blocului comunitar, a precizat vineri ca eforturile de a reduce importurile record de GNL rusesc in Europa "ar trebui abordate cu prudenta", deoarece aprovizionarea cu gazoducte din aceasta tara va scadea la sfarsitul anului.
"Reducerea importurilor de GNL rusesc ar trebui sa fie luata in considerare in pasi graduali", a declarat Acer intr-un raport care a subliniat dificultatea pentru UE de a echilibra securitatea energetica cu dorinta de a afecta finantele Rusiei prin reducerea achizitiilor de gaze.
Organismul de supraveghere, care monitorizeaza indeaproape piata europeana a energiei pentru a detecta evolutiile negative, joaca un rol principal in coordonarea organismelor nationale de reglementare.
Desi UE a reusit sa inlocuiasca gazul rusesc prin conducte cu GNL de la invazia pe scara larga a Kremlinului in Ucraina in 2022, piata mondiala a gazelor este inca problematica.
Pietele de energie au fost volatile in acest an, pe fondul ingrijorarilor legate de o posibila escaladare a razboiului dintre Israel si Hamas si a confruntarii cu Iranul, desi, pana in prezent, cresterile preturilor la petrol si gaze au fost relativ limitate.
In mare parte, UE a amortizat renuntarea la gazul rusesc prin gazoducte prin cresterea achizitiilor de GNL din aceasta tara, precum si de la alti furnizori.
Rusia este in prezent al doilea mare furnizor de GNL al blocului, dupa SUA, reprezentand 16% din totalul importurilor de anul trecut. Cele 15,5 milioane de tone de GNL rusesc cumparate anul trecut de natiunile UE au fost cu aproape 40% mai mari decat totalul din 2021, potrivit Kpler, un furnizor de date.
Diplomatii UE spun ca tari precum Suedia, Finlanda si statele baltice fac presiuni pentru ca UE sa impuna o interdictie totala imediata asupra GNL rusesc, o masura care ar necesita unanimitatea statelor membre. Oficialii statelor membre urmeaza sa faca lobby pe langa Comisia Europeana cu privire la acest plan saptamana viitoare.
Dar combustibilul este importat de tari precum Franta, Spania si Belgia, iar o parte din el este vandut Germaniei si vecinilor sai din Europa Centrala, care sunt preocupati de mentinerea costurilor energetice pentru industrie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare