×

Economic

Vesti bune. Preturile alimentelor la nivel mondial ar urma sa scada in acest an - Oxford Economics....

Vesti bune. Preturile alimentelor la nivel mondial ar urma sa scada in acest an - Oxford Economics. Recoltele abundente duc la scaderea preturilor pentru grau si porumb, produse vitale

23.04.2024, 10:37 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Este posibil ca preturile in crestere ale alimentelor din intreaga lume sa atinga in sfarsit un prag minim in acest an.
Potrivit Oxford Economics, se preconizeaza ca preturile globale ale alimentelor vor scadea in 2024, oferind o oarecare usurare pentru cumparatori.
"Prognoza noastra de baza este ca preturile mondiale la produsele alimentare de baza sa inregistreze un declin anual in acest an, reducand presiunea asupra preturilor", a scris firma de consultanta economica intr-o nota recenta.
Principala forta motrice este "oferta abundenta" pentru multe culturi importante, in special pentru grau si porumb.
Recoltele abundente din ultimele luni pentru ambele culturi de baza au dus la o scadere constanta a preturilor. Contractele futures pentru grau au scazut cu aproape 10% de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce contractele futures pentru porumb au pierdut aproximativ 6% in aceeasi perioada, potrivit datelor FactSet.
Fermierii au accelerat productia atat de grau, cat si de porumb boabe, ca urmare a cresterii preturilor dupa ce Rusia a inceput invazia Ucrainei in 2022.
Ca urmare, recoltele globale de porumb pentru anul de comercializare care se va incheia in luna august a acestui an vor atinge probabil niveluri record, potrivit analizei Oxford. Recoltele de grau sunt, de asemenea, prognozate sa vina la un nivel ridicat, desi usor mai mici decat nivelul record din anul de comercializare 2022-2023, se arata in raportul Oxford.
Razboiul dintre Rusia si Ucraina
Presiunile asupra ofertei de cereale din Rusia si Ucraina s-au atenuat, de asemenea,.
In pofida colapsului initiativei "Black Sea Grain" din iulie anul trecut, exporturile agricole ucrainene au rezistat bine, a scris economistul principal al Oxford Economics, Kiran Ahmed.
Preturile mondiale ale alimentelor au inregistrat o scadere de 9% in 2023, potrivit Bancii Mondiale. In mod similar, indicele preturilor la nivel mondial al Agentiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie a atins un minim al ultimilor trei ani in februarie, dar a inregistrat o usoara revenire in martie, sustinuta de cresterile pentru produsele lactate, carne si uleiuri vegetale.
"Ne asteptam ca preturile sa scada cu inca 5,6% in acest an, inainte de a se redresa pe baza anuala in 2025", a declarat Ahmed.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare