×

Eveniment

Bucurestiul nimanui: toti vor sa fie primari, dar nimeni nu are un program pentru cel mai sufocat...

Bucurestiul nimanui: toti vor sa fie primari, dar nimeni nu are un program pentru cel mai sufocat oras din Romania. Problemele grave ale Bucurestiului, dar despre care niciun candidat nu vorbeste

24.04.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Alianta PSD-PNL l-a retras pe Catalin Cirstoiu (seful spitalului Universitar din Bucuresti) din pozitia de candidat la Primaria generala a Bucurestilor ¬ In cursa au reintrate cunoscutii doritori de functii inalte - Gabriela Firea (PSD, fost primar general) si Sebastian Burduja (PNL, ministrul energiei) ¬ Acum pentru primaria generala se lupta primarul in functie Nicusor Dan (sustinut de Alianta Dreapta Unita), Cristian Popescu Piedone (PUSL), Gabriela Firea (PSD), Sebastian Burduja (PNL) si Mihai Enache (AUR) Pentru ce votam? Nimeni nu stie, pentru ca niciunul nu si-a prezentat un program electoral cu o luna si jumatate inainte de alegeri.

Sunt "multi chemati, putin alesi". Daca credem sondejele care se tot fac in perioadele preelectorale, finalul cursei va fi intre Nicusor Dan si Cristian Popescu. Nicusor Dan este matematician, are un doctorat in matematica obtinut la Sorbona (Paris). Cristian Popescu si-a luat bacalaureatul la 32 de ani. El si-a adaugat la numele de Popescu pe acela de "Piedone", inspirat, probabil, de serialul de succes in care a jucat Bud Spencer (Piedone in filme), rotofeiul actor care ii batea pe toti de le sareau fulgii.

Despre Dan se stia de mult ca va candida pentru a-si reinnoi mandatul si, cumva, programul lui este cunoscut, privind in spate. Candidatura lui Cristian Popescu a aparut recent si el si-a desemnat fiul sa candideze pentru Primaria sectorului cinci pe care o conduce.

Despre dorinta Gabrielei Firea de a redeveni primar general se stie demult. La fel ca despre dorinta lui Burduja de a candida pentru Primaria Generala. Ambii sunt lideri ai filialelor Bucuresti din partidele din care fac parte, asadar sunt indreptatiti sa aspire la mai mult. Si sunt si presati sa faca asta, altiminteri, ascensiunea lor politica este ingropata aici. Doar ca toate regretele lumii au desupra-le nemuritorul "daca".

"Daca" Firea ar fi fost bine cotata in sondaje, poate ca era candidata de la bun inceput. Nu a fost. La fel Burduja. Solutia Cirstoiu a aparut cand sondajele au spus ca niciunul dintre cei doi lideri de partide de mai sus nu au sanse. Iar, mai apoi, sondajele au aratat ca nici Cirstoiu nu vreo sansa. Si este explicabil. Cirstoiu este un necunoscut pentru bucuresteni chiar daca este seful unui mare spital si decan al Facultatii de Medicina de la Universitatea Carol Davila. Apoi a intervenit si povestea cu incompatibilitatea acestuia.

Dupa 14 ore de discutii, liderii colitiei au renuntat la Cirstoiu, iar omul a plecat suparat, pe buna dreptate: "voi m-ati sunat sa fiu candidat, nu eu am venit la voi!"

Cand, dupa miezul noptii de luni spre marti, liderii coalitiei PSD-PNL s-au hotarat ca e mai bine sa mearga separat pentru Primaria generala - Firea la PSD si Burduja la PNL - la Seul abia mijeau zorile. Or, Burduja era in capitala Coreei de Sud alaturi de presedintele Iohannis si dormea, ca orice om obosit dupa un drum lung. Asa ca sedinta coalitiei s-a prelungit pana s-a trezit ministrul ca sa spuna daca accepta sau nu candidatura. Si a acceptat-o, o dorea de alminteri. Doar ca sansele lui de castig sunt minime. Si nici Firea nu are multe sanse. Acum, vazand ca au pierdut deja pozitia de primar general, socoteala celor doua partide este sa castige Consiliul General a Municipiului Bucuresti. Traditiile nu pier cu una cu doua. "Dati-mi un consiliu si voi schimba Bucurestiul", striga, pe vremuri, Traian Basescu, fostul edil al Capitalei. Pentru ca un primar fara un consiliu ce-i este favorabil, nici nu mai are ce cauta pe la birou. Asa ca PSD si PNL cred ca, chiar daca vor pierde primaria, vor controla consiliul unde sunt cotati cu 40-45% din voturi. Pentru ca, la consiliu, aceste doua partide candideaza pe liste comune. Alegatorii va trebui sa decida daca la primarie voteaza un primar din partea PNL sau a PSD dar, pe listele pentru consiliu, PNL si PSD sunt pe o lista comuna. Cine si ce sa mai inteleaga din asta?

Problema este ca, dincolo de aiureala politica, nimeni nu vine cu o solutie pentru Bucuresti. Cum sa-l iei din pat pe candidatul Burduja si sa-i ceri un program pentru Capitala? Sau pe Firea care numai la asta nu s-a gandit cand ea se pregatea pentru o vacanta de cinci ani la Bruxelles pentru ca va castiga, fara indoiala, o pozitie de europarlamentar din partea PSD?

Cine sa faca, in aceste conditii, programe pentru un oras sufocat de masini, sufocat de noxe?

Problemele grave ale Bucurestiului, dar despre care niciun candidat nu vorbeste

¬ Orasul este sufocat de masini. Sunt un milion de masini care merg pe o infrastructura facuta de Ceausescu.

¬ Orasul este sufocat pentru ca infrastructura publica este la pamant: metroul vine la 10 minute si chiar 20 de minute. Autobuzele ajung in statie la 15 minute si atunci oamenii merg cu masinile personale chinuind si mai mult traficul.

¬ Dezvoltatorii construiesc cartiere noi. Dar nu si scoli, pentru ca primaria nu-i obliga. Omul se indatoreaza pe viata pentru 70 de metri patrati si vede apoi ca nu are unde sa-si trimita copilul la scoala. Si-l urca in masina pana la prima scoala, ce poate fi la zece kilometri.

¬ Legea nu permite parcarea masinilor langa trecerea de pietoni. In Bucuresti sunt masini parcate chiar pe trecerea de pietoni si nimeni nu-i sanctioneaza pe soferi.

¬ Pietonii au ajuns paria societatii. Legea rutiera permite, pe drumurile cu sens unic, parcarea masinilor si pe stanga si pe dreapta. Doar ca ele sunt parcate pe trotuar, iar oamenii care merg pe jos nu mai au pe unde sa mearga.

¬ In casa e frig si in fata blocului citesti din doua in doua saptamani ca nu exista caldura pentru ca s-a spart o teava nu stii unde. Dar factura este aceeasi.

¬ Nu pricepi de ce tusesti din senin. Mergeti pe jos pe Bulevardul Stefan cel Mare si uitati-va la tevile de esapament ale masinilor cumparate din strainatate cu 1.000 de euro si veti intelege. In Paris sau Madrid, astfel de masini sunt interzise.

Nicusor Dan

Cristian Popescu

Gabriela Firea

Sebastian Burduja

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare