×

Zf 24

Imobiliare.ro: Brasovenii platesc pe chirie jumatate din castigul lunar, iar timisorenii - o treime

Imobiliare.ro: Brasovenii platesc pe chirie jumatate din castigul lunar, iar timisorenii - o treime

27.03.2024, 13:09 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Interesul aratat de romani pentru locuintele scoase la inchiriere se mentine puternic, iar intr-un context marcat de o oferta limitata, preturile s-au majorat usor in unele dintre marile orase din tara. Si castigurile romanilor sunt in crestere.

Chiar daca piata inchirierilor de pe plan local nu este cea mai scumpa din tara, brasovenii au nevoie de mai mult de o jumatate din salariul lunar pentru a-si plati chiria. Inchirierea unei locuinte este, in schimb, accesibila pentru timisoreni care platesc pentru un apartament circa o treime din banii castigati intr-o luna.

"In vreme ce chiriasii din Brasov dau mai bine de jumatate dintr-un salariu pe chirie, costul de inchiriere in Timisoara reprezinta aproximativ o treime din salariul mediu net, aratand discrepante mari de la un oras la altul. Timisoara ramane astfel cel mai accesibil si atractiv mare oras din perspectiva venituri versus chirie. Pe de alta parte, desi chiriile continua sa creasca, observam totusi o incetinire a ritmului, ca urmare a cresterii interesului pentru achizitia de locuinte.", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, care a realizat o analiza pentru a vedea cati bani din venitul lunar platesc romanii pe chirie.

Chiriile din Brasov se apropie de cele din Bucuresti, dar nu si salariile

Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei si o suma medie solicitata de catre proprietari pentru apartamentele cu 2 camere de 2.380 lei/luna, brasovenii ajung sa-si dea 52% din castiguri pe chirie, arata calculele realizate de Imobiliare.ro pe baza datelor colectate intern si a celor mai noi informatii publicate de Institutul National de Statistica (INS). Important de mentionat este si faptul ca Brasovul ocupa locul al treilea la nivel national in topul celor mai scumpe orase pentru chiriasi. Proprietarii au scumpit cu 20% chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere in 12 luni, mai mult decat in Cluj-Napoca sau Bucuresti, unde preturile s-au majorat cu 17%, respectiv cu 11%.

Judetul Brasov este al patrulea in Romania dupa numarul total al salariatilor, fiind depasit doar de Bucuresti, Cluj si Timis, iar castigul salarial mediu net obtinut de angajati este al saptelea cel mai mare din tara si a crescut cu 18% fata de inceputul lui 2023. Cei care lucreaza in industrie si constructii castiga peste media judetului. Piata din Brasov este influentata semnificativ de activitatea de pe segmentul inchirierilor pe termen scurt, acesta fiind extrem de atractiv pentru micii investitori care vor sa-si securizeze banii in investitii imobiliare si inteleg potentialul turistic al orasului, sustinut inclusiv de noul aeroport.

Randamentul care poate fi obtinut prin inchirierea in regim hotelier a unui apartament cu 2 camere din zona centrala este unul bun, de circa 4.000 de lei/luna, arata informatiile colectate de Imobiliare.ro din piata, daca luam in considerare un grad de ocupare de 60%, costuri de intretinere si un pret mediu de circa 350 lei/noapte.

Chiriile solicitate de proprietarii in Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din tara, dar si veniturile de pe plan local sunt mari, fiind depasite doar de cele obtinute de angajatii din Bucuresti. Mai mult, acestea sunt cu aproape 19% peste media pe tara si au crescut fata de inceputul anului trecut. Un angajat obtine un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar daca vrea sa inchirieze un apartament cu 2 camere in Cluj-Napoca trebuie sa plateasca 2.609 lei/luna, echivalentul a 45% din castigul sau.

O proportie semnificativa din salariu merge pe plata chiriei si in Iasi. La nivel judetean se obtine al saselea cel mai ridicat castig salarial mediu net din tara. Daca in martie anul trecut, bugetul necesar pentru inchirierea unui apartament cu 2 camere era de circa 1.790 lei/luna, acum acesta a ajuns la 1.988 lei/luna, conform datelor Imobiliare.ro. Aceasta suma este echivalenta cu 42% din salariu.

Angajatii din Capitala castiga cele mai mari salarii, dar si chiriile sunt pe masura chiar daca in martie au ramas la acelasi nivel cu cel inregistrat la inceputul lui 2024. Astfel, ai nevoie de 40% dintr-un salariu de 6.136 de lei pentru a-ti acoperi cheltuielile cu chiria.

Important de subliniat este faptul ca piata inchirierilor din Bucuresti dispune de cea mai variata oferta, astfel si diferentele dintre preturile solicitate de proprietari pot fi considerabile. Daca in zone din nordul orasului platesti 6.000 lei/luna sau chiar mai mult pentru a inchiria un apartament, in sud ai nevoie de un buget de circa 1.750 lei/luna pentru a plati chiria.

Castigul salarial mediu net din Timis este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din tara, dupa cel obtinut de angajatii din Bucuresti si Cluj, arata datele INS. Chiriile solicitate in Timisoara sunt, in schimb, cele mai mici in randul principalelor centre regionale ale Romaniei. Pentru a inchiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, in medie, de 1.888 lei/luna, astfel trebuie sa aloci pentru plata chiriei 36% din castig.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare