×

Zf 24

Mercer Global Talent Trends 2024: Executivii de top considera ca inteligenta artificiala reprezinta...

Mercer Global Talent Trends 2024: Executivii de top considera ca inteligenta artificiala reprezinta solutia pentru cresterea productivitatii, dar cei mai multi dintre angajati nu sunt pregatiti pentru schimbari

27.03.2024, 11:26 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dezvoltarea inteligentei artificiale aduce schimbari surprinzatoare la locul de munca, la nivel global, dar exista diferente mari intre punctele de vedere ale executivilor de rang superior si cele ale departamentelor de resurse umane cu privire la tendintele din business in 2024, precum si un decalaj in perceptia angajatilor cu privire la impactul tehnologiei, arata un studiu realizat de Mercer , companie a Marsh McLennan.

Raportul sintetizeaza informatiile obtinute de la peste 12.000 de executivi de top, lideri in resurse umane, angajati si investitori la nivel global.

Datele arata ca dezvoltarea accelerata a capacitatilor de inteligenta artificiala generativa creeaza sperante cu privire la sporirea productivitatii. Patru din zece executivi estimeaza ca AI va urca productivitatea cu 30%.

Totusi, 3 din 5 respondenti (58%) considera ca tehnologia avanseaza mult mai rapid decat capacitatea organizatiilor de a pregati angajatii pentru utilizarea acesteia. Unul din trei respondenti (36%) considera ca pot acoperi nevoia de resurse umane pastrand actualul model al organizatiei.

"Cresterea productivitatii prin intermediul AI este pe agenda executivilor, dar raspunsul nu sta doar in tehnologie. Cresterea productivitatii fortei de munca necesita o noua abordare care sa pastreze omul in centru", a declarat Kate Bravery, Global Talent Advisory Leader la Mercer si autor al studiului. "Companiile de top recunosc ca AI este doar o parte a ecuatiei. Ele adopta o viziune holistica pentru a rezolva pierderile de productivitate si pentru a oferi o mai mare agilitate prin noi modele de colaborare intre oameni si masini."

In paralel, trei din patru (74%) executivi sunt ingrijorati de capacitatea angajatilor de a se adapta, iar mai putin de o treime (28%) dintre liderii de resurse umane sunt foarte increzatori ca pot face din colaborarea om-masina un succes.

In 2023, increderea in angajatori a scazut de la un nivel minim consemnat in 2022 - un semnal de alarma, deoarece studiul arata ca increderea are un impact major asupra energiei angajatilor, a motivarii acestora si a intentiei lor de a ramane in organizatie.

Avand in vedere ca salariul echitabil (34%) si oportunitatile de dezvoltare (28%) sunt factori cheie ai intentiei angajatilor de a ramane in organizatie, angajatorii sunt stimulati sa faca progrese mai rapide in privinta echitatii salariale, transparentei si accesului corect la oportunitati de cariera in anul urmator.

Investitiile recente in reducerea riscurilor s-au dovedit a fi eficiente, cu 64% dintre executivi spunand ca afacerea lor poate rezista provocarilor neprevazute, in crestere de la 40% fata de valoarea consemnata in urma cu doi ani. Ingrijorarile pe termen scurt, cum ar fi inflatia, influenteaza in mare masura planurile pe trei ani ale executivilor, insa riscurile pe termen lung, cum ar fi cele cibernetice sau legate de clima, s-ar putea sa nu primeasca atentia necesara.

Construirea rezilientei individuale este la fel de vitala precum rezilienta organizatiei, fiindca patru din cinci (82%) angajati sunt ingrijorati ca vor ajunge la epuziare anul acesta.

Peste jumatate dintre executivi (58%) sunt preocupati ca organizatia lor nu face suficient pentru a inspira angajatii sa adopte noi tehnologii, iar doua treimi (67%) dintre liderii de resurse umane impartasesc ingrijorarile ca au implementat solutii noi de tehnologie fara a schimba munca

Anul acesta, pentru prima data, Mercer a colectat feedback de la managerii de active cu privire la modul in care strategia de resurse umane a unei organizatii afecteaza deciziile lor de investitii. Aproape noua din zece (89%) vad implicarea si motivarea fortei de munca ca fiind factori cheie pentru performanta companiei, iar 84% considera ca o abordare de tip "rotatie si epuizare" este daunatoare pentru valoarea afacerii. Investitorii mai afirma ca promovarea unui climat de incredere si echitate este cel mai important factor in construirea unei valori adevarate si durabile in urmatorii cinci ani.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare