×

Zf 24

Ministerului de Finante: Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB in...

Ministerului de Finante: Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB in februarie, sarind la 52,4%, dupa ce s-a majorat la 841 miliarde lei

03.05.2024, 14:18 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Datoria administratiei publice a crescut in luna februarie cu 40 miliarde lei, ajungand la 841 miliarde lei, respectiv 52,4% din PIB, calculata in conformitate cu metodologia Uniunii Europene, potrivit datelor Ministerului de Finante.

In ianuarie, datoria se cifra la 801 miliarde lei, respectiv 49,9% din PIB. La finalul anului trecut, datoria avea o pondere de 48,8% din PIB. In patru ani, stocul datoriei publice s-a dublat, la sfarsitul lunii decembrie 2019 fiind de doar 373 miliarde de lei.

Din suma totala raportata la sfarsitul lunii februarie, 687 miliarde lei reprezinta titluri de stat, iar 13 miliarde lei numerar sau depozite.

Cea mai mare parte a datoriei, 820 miliarde de lei, apartine administratiei publice centrale, in timp ce adminitratia publica locala are datorii de 21 miliarde lei.

Planul de finantare (fara a lua in considerare instrumentele de cash management si titlurile de stat emise si scadente in cursul anului) aprobat pentru anul 2024 in suma de circa 181 miliarde lei a fost acoperit in proportie de 36% pana la data de 29 februarie 2024.

Datoria guvernamentala bruta la sfarsitul lunii februarie 2024, calculata conform metodologiei UE, include sumele disponibilizate pentru implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), dar si datoria contractata pentru finantarea deficitului bugetar aprobat pentru anul 2024.

Ministerul de Finante a precizat ca, in vederea mentinerii indicatorului datorie guvernamentala in PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are in vedere urmatoarele masuri privind stimularea cresterii economice:

- Cheltuielile pentru investitii publice pentru anul 2024, sunt estimate sa ajunga la 6,9% din PIB. Investitiile publice sunt asteptate sa aiba un impact pozitiv asupra potentialului de crestere al economiei, mai ales in conditiile unei perspective economice afectate de incertitudini generate de tensiunile geo-politice, cresterea preturilor, inasprirea conditiilor financiare, etc.

- In plus, Romania va beneficia considerabil de pe urma mecanismelor de finantare europene pe care le are la dispozitie. Astfel, in cadrul politicii de Coeziune 2021-2027, Romania are alocate fonduri europene in valoare de 31,35 mld. EUR, iar prin Mecanismul de redresare si rezilienta, are un buget alocat de 27 mld. EUR din care 12,1 miliarde EUR sunt finantari nerambursabile, iar 14,9 miliarde EUR reprezinta sprijin sub forma de imprumut.

Potrivit ministerului, implementarea PNRR va presupune realizarea de reforme si investitii in domenii cheie ale economiei (infrastructura, educatie, sanatate, agricultura, mediu si energie), care vor spori considerabil potentialul de crestere sustenabila, sprijinind digitalizarea economiei si tranzitia verde.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare