×

Banci si asigurari

Piata valutara in T1/2024. Secretele stabilitatii cursului valutar. Cine sunt cei mai mari...

Piata valutara in T1/2024. Secretele stabilitatii cursului valutar. Cine sunt cei mai mari castigatori ai stabilitatii cursului de schimb si cine sunt cei care pierd? Cat mai rezista cursul sub 5 lei/euro?

17.04.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Stabilitatea cursului valutar leu/euro este "mana cereasca" pentru investitorii straini din Romania, inclusiv pentru cei de portofoliu ¬ Cursul valutar a fost stabil in T1/2024, osciland intre 4,9665 si 4,9773 lei/euro ¬ Motivul principal al stabilitatii leului este reprezentat de intrarile de capitaluri straine, independente de fluxurile de valuta provenite din exporturi ¬ Principalele surse ale acestor intrari de capitaluri straine sunt investitiile straine directe, fondurile europene, remiterile romanilor care muncesc in strainatate, plasamentele strainilor in titluri de stat si imprumuturile externe ale statului ¬ Despre nivelul scazut al cursului leu/euro unii analisti au spus ca nu este sustinut de fundamentele economiei, avand in vedere deficitele mari, de cont curent si bugetar ¬ Rezervele valutare la BNR au oscilat in T1/2024 intre 61 si 64 mld. euro ¬ Riscurile la adresa cursului de schimb leu/euro ar putea sa se reamplifice din cauza deficitelor mari, extern si fiscal, si a tensiunilor geopolitice. Linistea a domnit pe piata valutara in primul trimestru (T1) din 2024, cursul valutar fiind relativ stabil, in jurul nivelului de 4,97 lei/euro, comparabil cu cel de la finalul anului trecut, in timp ce volumul mediu zilnic al tranzactiilor valutare a fost de circa 2 mld. euro. Influente favorabile asupra stabilitatii surprinzatoare a cursului valutar, care au adus chiar si unele episoade de apreciere a leului in fata euro, au venit in ultimii ani de la intrarile de capitaluri straine, respectiv de la plasamentele strainilor in titluri de stat romanesti (adica de la valuta de la nerezidentii care investesc in titluri de stat), de la remiterile romanilor din strainatate, de la intrarile de fonduri europene, imprumuturi externe ale statului sau din investitiile straine directe, pe langa incasarile din exporturi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare