×

Business Hi-Tech

Raport Stanford: Inteligenta artificiala ii intrece pe oameni, dar nu la sarcinile complexe. SUA...

Raport Stanford: Inteligenta artificiala ii intrece pe oameni, dar nu la sarcinile complexe. SUA domina autoritar noua industrie. Oamenii din intreaga lume sunt mai constienti de impactul potential al AI - si mai nervosi

16.04.2024, 00:33 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Indexul AI, un raport independent realizat de Institutul Stanford pentru inteligenta artificiala centrata pe om (HAI), arata ca inteligenta artificiala este inca departe de a intrece oamenii la rezolvarea sarcinilor complexe dar si ca SUA domina autoritar noua industrie.

Iata principalele zece concluzii ale raportului care are cateva sute de pagini:

1. Inteligenta artificiala ii intrece pe oameni in unele sarcini, dar nu in toate. Inteligenta artificiala a depasit performantele umane in mai multe teste de referinta, inclusiv unele in clasificarea imaginilor, rationamentul vizual si intelegerea limbii engleze. Cu toate acestea, ea ramane in urma la sarcini mai complexe, cum ar fi matematica la nivel de competitie si planificarea.

2. Industria continua sa domine cercetarea de frontiera in domeniul AI. In 2023, industria a produs 51 de modele notabile de invatare automata, in timp ce mediul academic a contribuit cu doar 15 modele. De asemenea, in 2023 au existat 21 de modele notabile rezultate din colaborari intre industrie si mediul academic, un nou record.

3. Modelele AI de ultima generatie (de frontiera) devin mult mai scumpe. Potrivit estimarilor AI Index, costurile de instruire ale modelelor de inteligenta artificiala de ultima generatie au atins niveluri fara precedent. De exemplu, GPT-4 de la OpenAI a folosit pentru instruire un volum de calcul estimat la 78 de milioane de dolari, in timp ce Gemini Ultra de la Google a avut costuri de 191 de milioane de dolari. Termenul "frontier model" in contextul inteligentei artificiale (AI) se refera la modelele de AI care sunt la limita actuala a cercetarii si dezvoltarii in domeniu. Aceste modele reprezinta cele mai avansate cu cei mai eficienti algoritmi disponibili la un moment dat, oferind performante de top in sarcinile pentru care sunt proiectate.

4. Statele Unite devanseaza China, UE si Marea Britanie ca principala sursa de modele de inteligenta artificiala de top. In 2023, 61 de modele de AI notabile provin de la institutii cu sediul in SUA, depasind cu mult cele 21 ale Uniunii Europene si 15 ale Chinei.

5. Evaluarile robuste si standardizate pentru responsabilitatea LLM lipsesc cu desavarsire. Noile cercetari AI Index releva o lipsa semnificativa de standardizare in ceea ce priveste raportarea AI responsabila. Principalii dezvoltatori, inclusiv OpenAI, Google si Anthropic, isi testeaza in principal modelele in functie de diferite criterii de referinta pentru AI responsabila. Aceasta practica complica eforturile de comparare sistematica a riscurilor si a limitarilor modelelor de AI de top.

6. Investitiile in AI generativa cresc vertiginos. In ciuda unei scaderi a investitiilor private globale in AI anul trecut, finantarea pentru AI generativa a crescut vertiginos, de aproape opt ori fata de 2022 pentru a ajunge la 25,2 miliarde de dolari. Jucatorii majori din spatiul AI generativ, inclusiv OpenAI, Anthropic, Hugging Face si Inflection, au raportat runde substantiale de finantare.

7. AI ii face pe lucratori mai productivi si duce la o munca de mai buna calitate. In 2023, mai multe studii au evaluat impactul AI asupra fortei de munca, sugerand ca AI le permite lucratorilor sa finalizeze sarcinile mai rapid si sa imbunatateasca calitatea productiei lor. Aceste studii au demonstrat, de asemenea, potentialul AI de a reduce decalajul de competente intre lucratorii cu calificare redusa si cei cu calificare inalta. Alte studii avertizeaza ca utilizarea AI fara o supraveghere adecvata poate duce la scaderea performantelor.

8. Progresul stiintific se accelereaza si mai mult, datorita AI. In 2022, AI a inceput sa ofere suport in avansarea descoperirilor stiintifice. Cu toate acestea, in 2023 au fost lansate aplicatii AI legate de stiinta si mai semnificative - de la AlphaDev, care face sortarea algoritmica mai eficienta, la GNoME, care faciliteaza procesul de descoperire a materialelor.

9. Numarul reglementarilor privind AI in Statele Unite creste brusc. Numarul reglementarilor legate de AI in Statele Unite a crescut semnificativ in ultimul an. In 2023, existau 25 de reglementari legate de AI, fata de doar una in 2016. Numai anul trecut, numarul total de reglementari legate de AI a crescut cu 56,3%.

10. Oamenii din intreaga lume sunt mai constienti de impactul potential al AI - si mai nervosi. Un sondaj realizat de Ipsos arata ca, in ultimul an, proportia celor care cred ca AI le va afecta dramatic viata in urmatorii trei pana la cinci ani a crescut de la 60% la 66%. Mai mult, 52% isi exprima nervozitatea fata de produsele si serviciile de AI, marcand o crestere de 13 puncte procentuale fata de 2022. In America, datele Pew sugereaza ca 52% dintre americani declara ca se simt mai mult ingrijorati decat entuziasmati de AI, in crestere de la 38% in 2022.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare