×

Companii

Vin banii: Tarom primeste peste 95 mil. euro de la stat pentru restructurarea businessului

Vin banii: Tarom primeste peste 95 mil. euro de la stat pentru restructurarea businessului

29.04.2024, 15:25 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Comisia Europeana a aprobat ajutorul de stat de 95,3 milioane de euro (473,69 milioane lei) acordat de Romania companiei aeriene nationale Tarom, masura care vizeaza redresarea pe termen lung a businessului prin rationalizarea operatiunilor, reinnoirea flotei si reducerea costurilor.

Principalele masuri de restructurare includ anularea unei datorii de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei) corespunzatoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie in februarie 2020 , plus dobanzile aferente, si o injectie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei), potrivit unui anunt al Comisiei Europene.

La sfarsitul lunii mai 2021, Romania a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei Tarom, iar in iulie 2021, Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata pentru a evalua daca masurile de restructurare adoptate de Romania in favoarea Tarom ar fi in concordanta cu normele UE privind ajutoarele de stat.

In cursul investigatiei, Romania a actualizat planul de restructurare din care reiese ca:

¬ Ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regionala pentru cetatenii si intreprinderile din Romania, permitand TAROM sa isi restabileasca viabilitatea prin punerea in aplicare a planului sau de restructurare.

¬ Masurile de restructurare abordeaza problemele care au cauzat dificultatile financiare ale TAROM, mai ales prin reinnoirea flotei sale invechite si prin reducerea costurilor.

¬ Masurile sunt proportionale , deoarece TAROM aduce o contributie proprie semnificativa de aproximativ 77,66 milioane euro (381,12 milioane lei) sub forma de venituri din vanzarea de aeronave si dintr-un contract de leasing financiar incheiat in conditiile pietei.

¬ Ajutorul este insotit de garantii pentru a limita denaturarea concurentei pe piata unica. Printre acestea se numara (i) reducerea numarului de rute pe care TAROM opereaza, precum si a numarului de aeronave si (ii) mentinerea unei astfel de capacitati reduse, limitand astfel prezenta sa pe piata pe intreaga durata a perioadei de restructurare (si anume pana la 31 decembrie 2026).

Pe aceasta baza, Comisia a concluzionat ca masurile aplicate de Romania respecta normele UE privind ajutoarele de stat.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre sa sprijine intreprinderile aflate in dificultate, in anumite conditii stricte. Astfel, orientarile permit interventia statului intr-o intreprindere aflata in dificultate financiara numai in anumite conditii, impunand in special ca intreprinderea sa aplice un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, ca intreprinderea sa contribuie la costul restructurarii sale, ca denaturarile concurentei sa fie limitate si ca masura sa contribuie la un obiectiv de interes comun.

In 2022, ultimul an pentru care exista date publice, Tarom a avut venituri de 1,1 miliarde lei (220 milioane euro), potrivit Ministerului de Finante. Veniturile au fost aproape duble fata de anul anterior, tinand cont ca in 2021 pandemia inca isi producea din efecte, mai ales in industria aviatica. Pierderile companiei au fost de 274 milioane lei (55 milioane euro), iar datoriile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei, cel mai mare nivel din ultimele doua decenii.

In ultimii patru ani, Tarom a schimbat sapte directori, astazi, compania este condusa printr-un mandat interimar de Costin Iordache, care a mai ocupat functia de conducere la Tarom.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare