×

Accesorii

GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER: un upgrade must-have pentru jocurile video moderne

GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER: un upgrade must-have pentru jocurile video moderne

26.04.2024, 21:11 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Din pacate, a sosit acel moment in care computerul, construit cu atat de multa migala pentru a rula jocurile preferate de pe PC, incepe sa dea unele rateuri: titlurile recente sunt din ce in ce mai pretentioase, iar efectele moderne bazate pe Ray Tracing necesita tehnologii avansate de reconstructie si upscaling pentru a mentine performanta la cote satisfacatoare. Apare astfel inevitabila intrebare: care ar fi, in acest moment, cel mai important upgrade necesar pentru a transforma un computer de acum cativa ani intr-o masinarie capabila sa "duca" jocurile moderne, fara a le compromite calitatea vizuala?". Iar raspunsul, oarecum previzibil, este o placa video noua.

Cand vine vorba insa de instalarea unei placi video noi intr-un sistem deja existent, trebuie sa fiti atenti la mai multe aspecte. Puteti porni de la dimensiunea acesteia, pentru a va asigura ca incape in carcasa deja existenta (sau necesita una noua), trece prin pretentiile sale energetice (asigurandu-va astfel ca sursa pe care o detineti poate acomoda un astfel de upgrade), configuratia PC-ului (pentru a "armoniza" puterea de care dispune noua placa cu ce poate oferi procesorul, placa de baza, monitorul sau cantitatea de memorie RAM pe care le detineti deja) si sfarsi, se putea oare altfel, cu pretul.

GeForce RTX 4070 SUPER, o solutie recomandata pentru upgrade

Pentru a exemplifica eficienta unui astfel de upgrade pentru computerele care au deja o "vechime" de aproximativ de 3-4 ani, am optat pentru o placa video GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB, pe care producatorul taiwanez ne-a pus-o la dispozitie special pentru acest experiment. Sunt multiple motive pentru care am ales un asemenea model.

thumbsFoto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB

In primul rand, arhitectura Ada Lovelace de la NVIDIA, care sta la baza acestei solutii video, este capabila de intreaga suita de efecte RTX, de la Ray Tracing la suport pentru DLSS 3.5, inclusiv Frame Generation si Ray Reconstruction, precum si de NVIDIA Reflex, asigurand astfel compatibilitatea optima cu toate jocurile de PC actuale. Apoi, placa dispune de 12 GB de memorie video, o dotare care deschide anumite oportunitati legate de utilizarea unor rezolutii mai ridicate. Nu in ultimul rand, este un model bine construit, care foloseste componente electronice de calitate, dispune de un sistem de racire performant si, poate cel mai important, nu costa "cat o mana si un picior".

Gratie arhitecturii dezvoltate de NVIDIA, RTX 4070 SUPER are acces la efectele grafice avansate bazate pe Ray Tracing: reflexii mult mai exacte, care nu sunt dependente de continutul afisat intr-un anumit moment pe ecran (cum sunt Screen Space Reflections), umbre mai autentice si realiste sau iluminare globala, mai apropiata de modul in care luminile se propaga in realitate, inclusiv cu posibilitatea ca anumite suprafete sa reflecte luminile si culorile acestora mai departe catre restul mediului inconjurator. Mai mult, anumite jocuri au inceput sa ofere suport pentru Path Tracing, sau Full Ray Tracing, un procedeu mult mai realist de a construi si ilumina o scena.

Aceste efecte insa necesita o putere de calcul bruta foarte ridicata, NVIDIA apeland la o tehnica alternativa de a spori performanta: DLSS (Deep Learning Super Sampling). Mai exact, jocul este renderizat nativ intr-o rezolutie mai mica si, folosind hardware-ul dedicat inclus pe acest gen de solutii video, rezultatul este reconstruit in 4K (sau alta rezolutie dorita) cu ajutorul AI-ului, calitatea imaginilor finale fiind comparabila cu un render nativ 4K. Mai mult, tehnologia AI poate fi folosita si pentru imbunatatirea calitatii imaginilor renderizate nativ, fara trecerea de la o rezolutie inferioara la cea dorita, prin DLAA (Deep Learning Anti Aliasing), acolo unde puterea hardware este superioara pretentiilor hardware ale jocului.

Mai mult, tehnologia DLSS a evoluat in ultimii ani, functii suplimentare precum Frame Generation (generarea de cadre suplimentare cu ajutorul AI-ului, pentru a spori fluenta jocurilor) si Ray Reconstruction (un denoiser de noua generatie pentru scenele redate cu Ray Tracing, capabil sa creasca si mai mult nivelul calitativ al imaginilor afisate) fiind adaugate in versiunile 3.0, respectiv 3.5.

Toate aceste efecte si tehnologii sunt adunate de NVIDIA sub "umbrela" RTX, jocurile compatibile RTX oferind fie suport pentru Ray Tracing (sau chiar Path Tracing), fie implementari eficiente DLSS, fie ambele. In schimb, NVIDIA Reflex, de care am amintit mai devreme, este o tehnologie gandita pentru a elimina cat mai mult din lantenta indusa de sistem, pentru un gameplay cat mai responsiv.

Implementarea GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC

Nu ne dorim sa plictisim prezentand prea multe cifre care, sa fim sinceri, nu intereseaza pe foarte multa lume. Totusi, daca optati pentru o asemenea solutie video, asigurati-va ca aveti suficient spatiu in carcasa: placa are dimensiunile 300x130x57,6 mm si ocupa trei slot-uri din panoul dorsal al carcasei. De asemenea, asigurati-va ca sursa de alimentare ii poate face fata (producatorii recomanda un model cu putere de cel putin 700W), un cablu adaptor de la 16 pini la 2×8 pini fiind furnizat in cutie.

Modelul GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB foloseste un sistem de racire cu trei "ventilatoare 3D" de 90mm (cu pale oblice striate, pentru o circulatie cat mai eficienta a aerului), dar si un heatsink de cupru care face contact cu cipul video si memoria video pentru a disipa caldura, prin intermediul unor heat pipes, catre un radiator. Pentru o racire cat mai eficienta, acesta beneficiaza de fante pe ambele parti ale PCB-ului, al carui spate este protejat de o placa metalica.

thumbsFoto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB

Cu alte cuvinte o racire adecvata pentru a acomoda frecventele de functionare crescute peste limitele recomandate de NVIDIA, dupa cum sugereaza si sufixul "OC" din denumirea modelului. Modul OC este secondat, gratie tehnologiei Dual BIOS, de un mod Silent (cu frecvente diminuate in favoarea unui zgomot mai scazut emis de sistemul de racire). Utilizatorul poate alege intre aceste doua moduri de functionare cu ajutorul micutului comutator fizic prezent pe placa propriu-zisa. Evident, pentru performante cat mai bune in jocuri este recomandat modul OC.

Dar, inainte de a trece la capitolul care ne intereseaza cel mai mult, nu trebuie omisa nici implementarea RGB de pe GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB, cu trei cercuri iluminate (numite de producatori RGB Halo) in jurul ventilatoarelor, pe care, bineinteles, utilizatorul le poate personaliza dupa cum doreste cu ajutorul aplicatiei GIGABYTE Control Center.

thumbsFoto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB
Prestatia in jocuri

Nu voi insista aici cu diferite benchmark-uri, pe diferite configuratii: nu sunt neaparat un adept al masuratorilor care fac diferentele intre rezultate de zeci sau sute de cadre pe secunda. Aceste cifre "pompate" nu sunt cu adevarat importante decat in titlurile de tip eSports, cum ar fi Counter-Strike 2, League of Legends, Dota 2 sau chiar Fortnite.

Cam orice computer cat de cat modern poate rula aceste titluri in conditii satisfacatoare, modelul GeForce RTX 4070 SUPER testat avand avantajul de a putea livra framerate-uri de peste 100 de cadre pe secunda chiar si in rezolutie 4K, profitand astfel de ratele de refresh crescute ale monitoarelor de gaming. Totusi, in acest gen de jocuri, puteti obtine rezultate si de 2-3 ori mai mari daca optati pentru 1080p sau 1440p, iar activarea NVIDIA Reflex va poate aduce si avantajul unei latente mai mici intre comenzile executate de la mouse si tastatura si afisarea acestora pe ecran.

Insa, pana la urma, upgrade-ul il doriti pentru a avea acces la jocuri AAA de ultima ora, cele care au pretentiile hardware cele mai ridicate. Aici trebuie sa fiti constienti de faptul ca impingerea detaliilor grafice peste anumite limite s-ar putea sa aiba consecinte mai putin placute asupra framerate-ului. Ca regula de baza, titlurile cu Ray Tracing sau chiar Path Tracing, cum ar fi Cyberpunk 2077: Phantom Liberty sau Alan Wake 2 sunt ultra-pretentioase, mai ales daca incercati sa le rulati in rezolutie 4K.

Activarea DLSS si Frame Generation sunt absolut necesare pentru a beneficia de gameplay-ul fluent pe care il doriti. Pe monitoarele 1080p sau 1440p, puteti spera astfel la framerate-uri si peste 60fps, care sa puna in valoare eventualele rate de refresh ridicate. De altfel, Alan Wake 2 nici nu permite dezactivarea metodelor de reconstructie ale imaginii, iar DLSS este de departe solutia cea mai performanta (fata de alternativele FSR si XeSS). De asemenea, calitatea imaginilor poate fi crescuta in Cyberpunk 2077 prin activarea Ray Reconstruction.

Totusi, exista si experiente mai putin pretentioase ce includ Ray Tracing, cum ar fi Marvel's Spider-Man Remastered sau Marvel's Spider-Man: Miles Morales, in care, in functie de procesorul folosit si memoria RAM disponibila, ati putea sari de 60fps si in rezolutie 4K. Evident, nu ar trebui sa aveti probleme in 1440p sau 1080p. Daca configuratia sistemului va permite, puteti creste calitatea imaginilor afisate prin activarea DLAA.

In schimb, in jocuri open-world al caror proces de renderizare este bazat doar pe rasterizare (fara Ray Tracing), precum Horizon Forbidden West sau Assassin's Creed Mirage, ar trebui sa beneficiati de performanta multumitoare chiar si in rezolutie 4K, apeland la implementarea DLSS disponibila in ambele jocuri. Evident, sistemele un pic mai vechi se vor multumi cu 1080p sau 1440p. Iar in alte titluri care nu folosesc Ray Tracing si care nu sunt poate atat de solicitante, se poate apela la NVIDIA DLAA pentru a aplica o imbunatatire suplimentara, bazata pe AI, a imaginilor de rezolutie nativa ale acestora.

Simulatoarele sportive, precum EA SPORTS F1 23, ar trebui sa livreze de asemenea performante mai mult decat satisfacatoare, capabile sa profite de rate de refresh precum 120Hz sau 144Hz, chiar si in rezolutie 4K. Totul depinde de configuratia cu care cuplati placa video.

In concluzie, in functie de configuratia alaturi de care alegeti sa utilizati o asemenea placa video, ar trebui sa nu aveti probleme majore cu niciun joc in rezolutiile comune 1920×1080 (1080p) sau 2560×1440 (1440p). De altfel, marea majoritate a monitoarelor recomandate pentru gaming utilizeaza una dintre aceste doua rezolutii. Mai mult, in cazul in care doriti sa cuplati PC-ul la un televizor UltraHD, titlurile eSports, simulatoarele sportive sau chiar si unele jocuri AAA ar trebui sa livreze framerate-uri fluente in 4K, care sa depaseasca "bariera psihologica" de 60 de cadre pe secunda.

Nu uitati, mai ales in jocurile mai pretentioase, de activarea NVIDIA DLSS si Frame Generation sau Ray Reconstruction, acolo unde sunt disponibile. Bazate pe AI, aceste metode garanteaza performante sporite, nivelul calitativ al imaginilor astfel reconstruite si redate fiind comparabil cu cel al rezolutiilor native.

Pregatiti pentru ce va urma

Nu in ultimul rand, o astfel de solutie video GeForce RTX 4070 SUPER va poate pregati si pentru jocurile ce urmeaza sa fie lansate in viitorul apropiat. Deja producatorii au confirmat suport pentru RTX si DLSS in titluri precum S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (asteptat pe 5 septembrie 2024), Star Wars Outlaws (30 august 2024), Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 (toamna lui 2024) sau remasterizarea Half-Life 2 RTX.

Inainte de incheiere, trebuie mentionat ca, pe parcursul testelor noastre, consumul maxim al modelului GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB de la GIGABYTE s-a mentinut in jurul valorii de 220W, iar temperatura placii, in regim full-load, a fost de 66sC, folosind modul OC.

Modelul GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB este disponibil acum la pretul de 3599 lei si dispune de trei ani de garantie.

thumbsFoto: GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB

Articolul GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER: un upgrade must-have pentru jocurile video moderne apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare