×

Telefoane

Motorola Edge 50 Pro: mid-range cu dotari de flagship. Impresii dupa o saptamana de utilizare

Motorola Edge 50 Pro: mid-range cu dotari de flagship. Impresii dupa o saptamana de utilizare

16.04.2024, 15:45 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Conform celor mai recente date furnizate de agentia Canalys, Motorola ramane pe podium in ceea ce priveste preferintele romanilor pentru telefoanele echipate cu sistemul de operare Android. Si nu este de mirare: in ultimii ani, brand-ul achizitionat de Lenovo a venit pe piata cu modele echilibrate, atat ca specificatii hardware, cat si in privinta costurilor de achizitie, destul de accesibile pentru buzunarele locuitorilor unei tari precum Romania. Iar dintre toate acestea s-a remarcat seria Edge, aceasta reprezentand, anual, smartphone-urile de top din oferta companiei.

Si cum primavara lui 2024 aduce pe piata o noua generatie de Motorola Edge, in redactia Go4IT a poposit si primul ei exponent: Moto Edge 50 Pro. De-a lungul anilor, modul in care Motorola a ales sa plaseze sufixele la coada denumirilor telefoanelor Edge a evoluat, trecand prin terminatii precum Lite, Neo, Pro, Ultra sau Fusion, fiecare simbolizand nivelul pe care respectivul model il ocupa pe "scara ierarhica" a companiei. Spre deosebire insa de anii precedenti, acest nou "Pro" nu se poate spune ca se adreseaza "profesionistilor". Aceasta terminatie are o alta semnificatie in cazul modelului de fata.

thumbs

Cu pretentii de flagship

Mai exact, Motorola incearca o abordare diferita cu Edge 50 Pro. De obicei, telefoanele din gamele medii-high, asa-numitele "flagship killere", puneau accentul pe echiparea cu un procesor de top, facand insa alte sacrificii pentru a putea fi vandute la un pret mai accesibil. De obicei, aceste modele nu dispun de camere foarte performante, de senzori telephoto, de certificari in privinta rezistentei la apa si praf sau de incarcare wireless.

Ei bine, Motorola a abordat exact reteta inversa pentru Edge 50 Pro: a optat pentru un cip mai modest - Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 - insa nu a facut rabat la aproape nicio alta componenta. Telefonul se lauda cu un display pOLED cu diagonala de 6,7 inci, rezolutie 1,5K (2712×1220) si rata de refresh ce poate urca pana la 144 Hz, 12 GB de memorie RAM, stocare generoasa de 512 GB, precum si certificare IP68 in ceea ce priveste rezistenta la apa si praf. Motorola pluseaza cu incarcare TurboPower la 125W pe fir, incarcatorul fiind inclus in pachet, dar si cu incarcare wireless la 50W.

thumbs

Si inca nu am terminat: pe langa camera principala de 50 MP, cu stabilizare optica a imaginilor, si obisnuitul senzor ultra-wide de 13 MP (care include si Macro Vision, cu posibilitatea de a realiza fotografii macro), pe Edge 50 Pro se regaseste si o camera telephoto de 10 MP, cu zoom optic de pana la 3x, la randul sau dotata cu stabilizare optica. Pana si camera selfie utilizeaza un senzor de 50 MP.

Aspectul exterior este cel al unui produs premium, cu ecran curbat si protectie Gorilla Glass, rama metalica si un spate acoperit de o textura aderenta ce aduce aminte de pielea vegana, fara striatii insa. Mai mult, pana si carcasa de protectie inclusa in pachet este livrata in aceeasi culoare precum telefonul propriu-zis, pentru a-l complementa cat mai bine din punct de vedere estetic.

thumbs

Si totusi...

Nu sunt deloc un adept al comparatiilor de scoruri obtinute cu tot felul de unelte de benchmarking: ce conteaza este experienta in cele mai uzuale sarcini pe care un utilizator le realizeaza cu telefonul sau. Iar aici, prima impresie este ca Moto Edge 50 Pro merge pe formula deja "brevetata" a companiei: o interfata curata, bazata pe Android 14, care "curge" foarte fluent si raspunde bine la comenzi gratie ecranului aratos.

Totusi, cred ca Edge 50 Pro este primul terminal Motorola pe care l-am incercat pana acum care da rateuri la niste aspecte software: trezirea ecranului prin miscarea telefonului sau atingerea ecranului nu a functionat de nicio culoare, desi optiunile exista in meniul de setari (a mers totusi varianta cu dubla atingere a ecranului). De asemenea, ca fost utilizator de daily driver Motorola, am ramas uimit ca s-a renuntat complet la optiunea Peek Display. Cat despre Always-on-display, nici vorba.

thumbs

Iar daca tot am ajuns la afisaj, trebuie sa marturisesc ca preferinta personala nu este in favoarea marginilor curbate pe care le gasim la ecranul acestui telefon. Am senzatia mereu ca nu il tin bine in mana si ca il ating pe acele margini si atunci cand nu intentionez sa o fac. Suprafetele curbate pot deveni o problema si daca intentionezi sa plasezi o folie de protectie pe ecranul telefonului, aceasta nefiind inclusa in pachet (asa cum era in cazul altor modele mai vechi ale companiei, precum Motorola Edge 30 Fusion). Nu este de mirare ca producatorii mai mari au renuntat la aceste ecrane curbate in toate telefoanele lor recente si mi-as dori ca Motorola sa mearga intr-o directie similara.

Si totusi, chiar daca nu cifrele ma fac sa aleg un telefon, impresia cu care am ramas este ca Snapdragon 7 Gen 3 este un pic cam... "underpowered" fata de restul componentelor acestui dispozitiv. Si asta pentru ca, spre deosebire de un alt device cu Snapdragon 7+ Gen 2 pe care il utilizez zilnic, Edge 50 Pro mai... sughita. Nu mult, nu grav, insa suficient pentru a iesi in evidenta pentru cineva atent. De curiozitate, am recurs la un benchmark sintetic pentru a dezlega misterul si nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca cipul Qualcomm de anul acesta ofera performante sub cele ale modelului de anul trecut amintit mai sus. Rezultatele sunt doar un pic mai bune decat ale cipului Dimensity 7030 folosit in Edge 40 Neo si cam prin aceeasi zona cu Exynos 1380-ul de pe Samsung Galaxy A35.

thumbs

Comparand insa procesorul cu restul dotarilor acestui telefon, parca ai de-a face cu un sistem PC pregatit de gaming, cu RAM suficient, SSD incapator si o placa video gata sa "rapuna" cele mai pretentioase jocuri, acompaniate insa de un banal Intel Core i3, in locul unui procesor pe masura. In ciuda acestei impresii, nu ar trebui sa aveti probleme mari cu jocurile populare disponibile pe Android, chiar daca unele nu vor putea fi rulate la setari maxime. Capitolul la care s-ar putea sa simtiti totusi ca Edge 50 Pro nu dispune de un cip de top este cel legat de...

Camere

Aici cred ca s-ar putea scrie romane despre sistemul de camere inclus de Motorola in acest model. Voi incerca insa sa fiu cat mai scurt: in primul rand, desi am avut telefonul la dispozitie doar de cateva zile, aplicatia de camera deja a primit un update, acesta adaugand posibilitatea de a realiza fotografii "imbunatatite de AI".

thumbs

In conditii ideale, cu lumina naturala din belsug, nu stiu daca aceasta "asistenta" este necesara: fotografiile realizate cu senzorul principal, in sistemul "natural", sunt destul de detaliate, cu un aspect usor suprasaturat al culorilor, nu neaparat identic cu realitatea, insa care da bine atunci cand publici o fotografie pe retelele de socializare. Activarea modului AI suprasatureaza si mai tare culorile, lucru oarecum inutil.

"Jucaria" mea preferata la Motorola Edge 50 Pro a fost insa camera telephoto, care, pe timp de zi, a dat rezultate peste asteptarile mele, fotografiile pastrand surprinzator de mult detaliu. Ba chiar si cand s-a depasit limita maxima de zoom optic de 3x si s-a recurs la cel digital, au iesit cadre utilizabile, in care eventualele texte ramaneau lizibile, iar detaliile inca se distingeau. Mai mult, fotografiile realizate cu zoom parca livreaza culori mai naturale decat cele reiesite din camera principala.

Dupa cum ne-au obisnuit acesti senzori, camera ultra-wide este calcaiul lui Ahile si aici, cu rezultate satisfacatoare doar in conditii de iluminare optima. Nu pot spune ca am fost incantat nici de rezultatele macro, realizate tot cu aceasta camera. Este ok daca ai nevoie din cand de un vreun prim plan foarte apropiat, insa nu va asteptati la cine stie ce detalii sau claritate a subiectilor vizati.

thumbs

Modul Portret a scos unele poze cu aspect artistic, dar a dat si rateuri, considerand ca si alte elemente de decor trebuie focalizate, pe langa subiectul principal. Trebuie insistat aici pana obtii o fotografie de care sa fii multumit.

In schimb, modul de Night Photo a dat unele rezultate peste asteptari, mai ales in privinta pozelor realizate in bezna aproape totala, dar si unele rateuri memorabile. Camera principala si cea telephoto se descurca onorabil noaptea, cea ultra-wide livrand insa poze pline de zgomot, deloc calitative. Totusi, chiar si in cazul camerei principale, am avut surprize neplacute cu post-procesare care nu ia in calcul ca in cadru este deja prezenta o sursa de lumina si amplifica totul exagerat de mult. In alte instante, nici nu ziceai ca pozele au fost facute intr-o parcare neiluminata, noaptea: totul a iesit luminos, de parca era amiaza.

De departe cel mai dezamagitor aspect legat de camera este filmarea... Procesorul nu este capabil de inregistrare in rezolutie 4K cu 60fps, optiunile disponibile fiind 4K30fps sau 1080p60fps. In ambele cazuri au reiesit clipuri de o calitate indoielnica, de o rezolutie parca mult inferioara, cu "tremuraturi" de compresie la aproape fiecare pas.

thumbs

Dilema pretului

In ciuda problemelor evidente de pe partea de filmare, camerele de pe Moto Edge 50 Pro, luate in ansamblu, mi s-au parut promitatoare. Cu putin efort, obtii niste poze aratoase si poate, cine stie, Motorola va corecta modul dezamagitor in care se inregistreaza clipurile video. Cu alte cuvinte, un sistem de camere interesant pentru un model de medie.

Si asta pentru ca, indiferent de "straiele de imparat" pe care Motorola le-a ales pentru Edge 50 Pro (ecran cu rezolutie inalta, incarcare ultra-rapida in numai 15-20 de minute, certificare IP68 etc.), modelul de fata ramane unul mid-range, comparabil, in utilizarea practica, cu cele similare oferite de concurenta.

thumbs

Totusi, pretul de aproximativ 3000 lei pe care Motorola intentioneaza sa-l practice pentru acest model nu este deloc compatibil ca catalogarea sa medie. In aceasta gama pur si simplu exista alternative similare, ba chiar mai reusite in anumite privinte, la preturi mai accesibile. Sigur, nu au incarcare wireless sau piele vegana, insa dispun de cipuri echivalente sau chiar mai bune, de camere care dau mai putine rateuri (in special pe partea video) si, cel mai important, de preturi cateodata si la jumatatea celui cerut de Motorola pe Edge 50 Pro.

Motorola are insa obiceiul de a oferi reduceri generoase destul de frecvent. In conditiile unui pret mai atractiv (in jurul a 2000 lei), si cu unele update-uri in ceea ce priveste consistenta rezultatelor livrate de sistemul de camere inclus, Edge 50 Pro ar deveni o optiune mult mai atractiva. Gratie aspectului sau elegant si finut, l-as vedea drept un accesoriu potrivit pentru o doamna sau domnisoara pasionata de calatorii, cu ajutorul caruia sa-si poata imortaliza momentele favorite din aceste deplasari.

Articolul Motorola Edge 50 Pro: mid-range cu dotari de flagship. Impresii dupa o saptamana de utilizare apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare