×

Externe

Barbatul care l-a impuscat pe premierul Slovaciei spune ca nu voia sa il ucida. Juraj Cintula ii...

Barbatul care l-a impuscat pe premierul Slovaciei spune ca nu voia sa il ucida. Juraj Cintula ii reproseaza lui Robert Fico oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei

23.05.2024, 18:52 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Robert Fico a fost grav ranit in atacul care a avut loc saptamana trecuta dupa o sedinta de guvern in fostul oras minier Handlova, situat la aproximativ doua ore de mers cu masina de Bratislava. In timp ce Fico se apropia de o multime, Cintula a tras cinci gloante spre abdomenul acestuia, lovindu-l de patru ori.

Premierul a fost transportat cu avionul la spitalul din Banska Bystrica si a fost supus la doua interventii chirurgicale. Starea sa este catalogata ca fiind grava, dar stabila, si se asteapta ca acesta sa se recupereze. Executivul se afla acum sub conducerea temporara a ministrului Apararii, Robert Kalinak, care este si vicepremier.

Potrivit documentului judiciar, Cintula a sustinut ca se simtea "neputincios si frustrat de starea societatii" in urma schimbarilor introduse de guvernul lui Fico de la venirea la putere in octombrie anul trecut.

Suspectul a declarat ca "nu este de acord cu politicile actualului guvern, inclusiv cu desfiintarea Biroului Procurorului Special", care se ocupa de cazurile politice si de crima organizata, si ca "nu este de acord cu persecutarea angajatilor din domeniul culturii si al presei".

El a spus ca ceea ce doreste in principal este ca "asistenta militara sa fie acordata Ucrainei" si "considera ca actualul guvern este un Iuda fata de Uniunea Europeana", asa ca "a decis sa actioneze".

Fico, care se afla la al patrulea mandat de prim-ministru al Slovaciei, a sustinut o revizuire a codului penal al tarii prin care au fost reduse pedepsele pentru infractiuni de coruptie si a desfiintat biroul procurorului special, care s-a ocupat de zeci de cazuri de coruptie, crima organizata si abuz de putere.

De asemenea, Fico a oprit asistenta militara pentru Ucraina si a adoptat o pozitie mai pro-Moscova.

Juraj Cintula risca o pedeapsa de la 25 de ani pana la inchisoare pe viata daca va fi condamnat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare