×

Externe

Cand ar putea UE sa inceapa oficial negocierile de aderare a Ucrainei si Republicii Moldova? Pasul...

Cand ar putea UE sa inceapa oficial negocierile de aderare a Ucrainei si Republicii Moldova? Pasul ar putea intalni obstacole dupa preluarea presedintiei UE de catre Budapesta

22.05.2024, 15:53 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In luna decembrie 2023, UE a luat decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina si Republica Moldova la blocul comunitar. Din acel moment, ambele tari au inceput procesele de examinare pentru a evalua ce legislatii nationale trebuie aliniate la legislatia actuala a blocului, noteaza Euractiv .

Pentru ca aceste negocieri sa inceapa oficial, statele membre ale UE trebuie sa semneze inca un cadru oficial de negociere pentru acest proces, care a fost propus de Comisia Europeana in luna martie.

Potrivit diplomatilor UE, speranta multora a fost de a finaliza examinarea inainte de presedintia ungara a UE din a doua jumatate a acestui an, pentru a evita ca aceasta chestiune sa devina ,,prea politizata" odata cu preluarea conducerii presedintiei UE de catre Ungaria.

Luand cuvantul la Bruxelles, ministrul francez al afacerilor europene, Jean-Noel Barrot, a cerut ,,deschiderea efectiva a negocierilor" inainte de incheierea presedintiei rotative a Belgiei, la sfarsitul lunii iunie. Printre sustintatorii acestei idei se afla si Irlanda si Suedia, releva sursa citata.

Pe ce data ar putea incepe negocierile

Cea mai recenta data posibila avansata de presedintia belgiana este acum 25 iunie, cu doua zile inainte de summitul UE din iunie, au confirmat mai multi diplomati europeni, potrivit Euractiv.

Diplomatii UE se tem, de asemenea, ca Budapesta ar putea bloca progresul negocierilor de aderare atunci cand va prelua presedintia in iulie, in contextul in care Ungaria s-a opus de mai multe ori unor masuri care veneau in sprijinul Ucrainei in timpul invaziei rusesti.

In ultimele luni, Budapesta a sustinut ca Ucraina a beneficiat de un tratament preferential in ciuda faptului ca nu indeplineste criteriile necesare, inclusiv in ceea ce priveste disputa bilaterala privind drepturile minoritatilor nationale.

Marti, Republica Moldova a incheiat un parteneriat de Aparare si Securitate cu UE , fiind prima tara care face un astfel de pas cu blocul comunitar. Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a subliniat importanta acestui acord prin intermediul unei postari pe reteaua X. "Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistenta a tarii. El ne va permite sa abordam impreuna provocarile comune in materie de securitate, sa facem angajamentul nostru mai eficient si sa exploram noi domenii de cooperare", a declarat el, potrivit Reuters.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare